Een kroon is een kapje van porselein dat precies past over een afgeslepen tand of kies.De kroon zit op de tand of kies vastgelijmd met een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk functie en vorm weer terug.
Een gouden tand werd vroeger gemaakt van een hoog gehalte goud (ca. 75%), tegenwoordig is het goudgehalte een stuk lager (ca. 40%). Er zitten in gouden tanden ook andere kostbare metalen zoals platina en palladium.
Een kroon kan worden geplaatst wanneer de tanden volgroeid zijn, dit is vaak na midden tienerjaren. Voor het plaatsen van een implantaat moet je uitgegroeid zijn. Er zijn geen exacte leeftijden aan te geven voor wanneer een kroon of implantaat geplaatst kan worden.
HOE LANG GAAT EEN KROON OF BRUG MEE? Een kroon of brug gaat in principe jaren mee. Poetsen blijft heel belangrijk, want ook een tand of kies die voorzien is van een kroon of brug blijft gevoelig voor tandbederf.
Zilverkleurige tand
Het is nu helemaal hip om je eigen tanden een zilveren uitstraling te geven. Dit kan je natuurlijk regelen bij de tandarts, maar dit kost je al snel een paar duizend euro. Nog een nadeel is dat je er levenslang aan vast zit.
Van gouden tand tot gouden 'grillz'
Waarom tandartsen naar goud grepen?
Wat is een grill? Grillz zijn makkelijk aan te brengen juwelen die over je tanden heen worden gedragen. Ze vinden hun oorsprong in de New Yorkse rapcultuur uit de jaren tachtig, maar hebben door de jaren heen de weg naar mainstream Amerika gevonden.
Kunnen je alle tanden en kiezen bleken? Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin.
een zilveren tand is perfect voor jou als je niet te veel wil uit geven maar toch een toffe strakke op maat gemaakte tand wil.
Gouden inlays worden goed verdragen door het tandvlees en gaan vaak langer dan 20 jaar mee. Om deze redenen wordt goud wel als het meest geschikte materiaal voor vullingen beschouwd. Het is echter ook de meest kostbare optie en er zijn meerdere bezoeken aan de tandarts nodig.
De kosten van een behandeling voor een kroon kunnen, zoals eerder aangekaart, flink uiteenlopen. De techniekkosten van de kroon zijn afhankelijk van het gekozen materiaal. Het honorarium van de tandarts is afhankelijk van de bewerkelijkheid van de daadwerkelijke behandeling in de mond.
Een gebit is het samenstel van tanden en kiezen. Bij de mens zijn dat er 32 in het blijvende gebit en 20 in het melkgebit. De 32 gebitselementen in het blijvende gebit zijn inclusief de 4 verstandskiezen. Als deze niet worden meegeteld dan heeft een volwassen persoon 28 tanden en kiezen in totaal.
Van jong tot oud, facings zijn voor iedereen geschikt, mits je tanden wel gewisseld zijn natuurlijk. Alleen bij jonge kinderen met melktanden kunnen ze niet geplaatst worden.
Porseleinen facings gaan tot wel 15 jaar mee. Composiet facings 4 tot 8 jaar, composiet verkleurt sneller dan porselein. Facings slijten als u nagels bijt of knarst met uw tanden. Beschadigde facings kunnen altijd worden gerepareerd of vervangen, door deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.
Een gouden kroon wordt niet vaak voor een tand gekozen. Wel wordt er vaak voor gouden kronen als kies gekozen. Een kies zie je niet op het eerste gezicht. Daarbij hebben kiezen de functie om ook eten goed te kauwen, dus moet de kroon wel sterk zijn.
Hoeveel gram goud zit er in een kroon? Voor gouden tanden (gouden kronen of gouden bruggen) werd vroeger hoog gehalte goud gebruikt. Tegenwoordig is dit iets minder dan 14 karaats goud.
Zo is het mogelijk om een ontbrekende tand te vervangen middels een brug. Daarnaast is er de etsbrug maar ook de uitneembare prothese. Een en ander is afhankelijk van het aantal missende tanden of kiezen. Als laatste is er het implantaat, hierbij wordt de missende tand of kies één op één vervangen.
Het ontbreken van tanden of kiezen kan echter ook leiden tot functionele problemen. Zo kunnen tanden en kiezen die grenzen aan “de open ruimte” gaan verschuiven, wat kan zorgen dat onder- en bovengebit niet meer goed op elkaar aansluiten. Daardoor wordt kauwen bemoeilijkt.