Een kleine scherptediepte is belangrijk om het bokeh effect in de foto te krijgen. Hoe groter o.a. het diafragma, hoe waziger de achtergrond, hoe eerder deze lichtpuntjes een soort lichtgevende cirkels zullen worden. Daarbij geldt dat hoe verder de lichtjes van het scherpstelpunt staan, deze steeds groter worden.
Snelle lenzen met een brandpuntsafstand van 50 mm of meer zijn over het algemeen het beste voor fotografie met bokeh, omdat vervaging van de achtergrond moeilijker kan zijn met groothoeklenzen.
Bokeh is het effect van onscherpe onderdelen in een foto. Het is afgeleid van het Japanse woord boke, wat letterlijk “onscherpte” betekent. In professionele fotografie wordt bokeh gebruikt om de focus meer op het onderwerp te leggen door de achtergrond te vervagen en het onderwerp scherp in beeld te zetten.
Fotografeer je een onderwerp op de groothoeklens, je ziet dan een brede hoek in beeld, dan krijgt je foto veel scherptediepte. Zoom je wat meer in, dan krijg je minder scherptediepte in beeld. Op de lenzen van de spiegelreflexcamera's staan waardes aangegeven in mm. Deze geven aan hoe ver je bent in- of uitgezoomd.
Er zijn drie belangrijke factoren die van invloed zijn op de scherptediepte: Diafragma. Afstand tot je onderwerp én de afstand tussen je onderwerp en achtergrond.
Eén van de meest voorkomende oorzaken van onscherpe foto's, is een te lange sluitertijd. Hoe langer de sluiter open staat, hoe meer licht er op de sensor komt. Maar ook: hoe meer kans je hebt dat je foto bewogen wordt, door kleine trillingen in je hand of zelfs van het statief.
"Je kunt een foto van jezelf nemen terwijl je een fotolijst vasthoudt, die foto kleiner maken, in die fotolijst plaatsen en dat proces herhalen totdat je geen detail meer ziet. Dat is dan het basisproces."
Een klein diafragma heeft een hogere f-stop, terwijl een groot diafragma een laag f-stopgetal heeft. Bij een kleiner diafragma wordt er minder licht binnengelaten en bij een groter diafragma wordt er meer licht binnengelaten. Bij het maximale diafragma (bij sommige lenzen wel f/1.4) komt het meeste licht binnen.
Je kunt de burstmodus met Camera gebruiken om een bewegend onderwerp vast te leggen of om heel snel achter elkaar meerdere foto's te maken, zodat je uit een reeks foto's de beste kunt kiezen. Je kunt burstfoto's maken met de camera aan de achterkant en aan de voorkant.
De brandpuntsafstand van 50mm zit tussen groothoek en tele in. Het is een hele veelzijdige lens die je voor allerlei soorten fotografie kunt gebruiken. Alledaagse foto's in en rond het huis, portretten, productfoto's, straatfotografie én zelfs landschappen kun je ermee fotograferen.
Bij nachtfotografie speelt scherptediepte een kleinere rol, omdat je vaak fotografeert met een groothoeklens. Daarom kan je vaak beter kiezen voor een kleiner diafragma tussen de f/11 en f/16. Veel lenzen geven met dat diafragma ook een scherper resultaat.
Voor veel fotografen is de favoriete lenzen voor het fotografen van landschappen meestal een 14 mm f / 2.8, een 16-35 mm f / 2.8 en een 24 mm f / 1.4. Als je scènes fotografeert met het onderwerp prominent in de voorgrond, dan kan een groothoeklens ook een goede keuze zijn.
Als je alles scherp in beeld wilt hebben van voor tot achter en in de hoeken, dan is het zaak om een klein diafragma te kiezen. Met een klein diafragma wordt een kleine diafragmaopening bedoeld en een groot f-getal. Nu denk je dat je een kleine diafragmaopening moet kiezen van f 16 of f 22 voor de meeste scherpte.
Over het algemeen geldt: hoe kleiner het F-getal, hoe meer licht in de camera komt en hoe meer vervaging u kunt hebben. Elke lens heeft een minimaal F-getal. Dit wordt het maximale diafragma van de lens genoemd.
Diafragma herken je aan de letter 'f' met daarachter een getal. Dit getal loopt vaak van 1.4 tot 22 of 30. Bij een hoog getal hoort een kleine lensopening, precies het tegenovergestelde dus.Als je een grote lensopening nodig hebt, kies je voor een getal vanaf ongeveer 5.6.
De naam Droste komt van de banket- en koekbakker Gerardus Johannes Droste uit Haarlem. Vanaf 1863 verkoopt hij in zijn winkel aan het Verwulft in Haarlem (tegenwoordig is er een filiaal van McDonald's gevestigd) onder andere chocoladepastilles (ronde, platte chocolades die hij Pastilles Droste noemt).
De eerste methode is het vergroten van de afbeelding zelf. Ga bovenaan in het Adobe ® Photoshop ®-venster naar: Afbeelding > Afbeeldingsgrootte of gebruik de sneltoets Alt + Ctrl + I. Er verschijnt een nieuw venster waarin je de resolutie van de afbeelding kunt wijzigen.
Gespiegelde versie van jezelf
Dat komt doordat de functie zelfherkenning in onze linkerhersenhelft huist. Op foto's focussen we onbewust nog steeds op rechts, maar zien dan de andere kant van ons gezicht. En dat is niet het beeld dat we kennen uit de spiegel.
De meest voor de hand liggende manier om diepte te creëren is om het diafragma open te zetten. Een grote diafragma-opening wordt aangegeven met een lage f-waarde. Door het openzetten van het diafragma zorg je voor een kleinere scherptediepte.
Ook bij veel licht kan een zeer groot diafragma nodig zijn, om een zo groot mogelijke achtergrondonscherpte te krijgen. Diafragma f/1.4 of zelfs nog grotere diafragma's voeren echter in dat soort situaties vaak tot overbelichting. 1/250 s bij f/8 en 100 ISO is in de zomer zeker in Italië heel normaal.