Wij hebben een simpel trucje: kook het water eerst en giet het kokende water (eventueel een paar minuutjes laten afkoelen) in je ijsblokjesvorm. Het resultaat: geen ijsblokjes met een wirwar van wit en doorzichtig, maar perfecte clear cubes. Mooi als je een speciale cocktail wil serveren. Succes!
Ijsblokjes maken is simpel: je vult je ijsblokjesvorm met water, zet het in de vriezer voor een paar uur en voilà, je hebt ijsblokjes!
Vaak wordt ijs niet transparant omdat de gassen die in het water zitten kleine belletjes vormen, of omdat het ijs op een manier bevriest waarbij zich geen grote kristallen kunnen vormen. Door deze onzuiverheden is troebel ijs zwakker, en het smelt sneller dan helder, doorzichtig ijs.
In de ijsklontjes zit een vloeistof die bevriest wanneer ze enkele uren in de vriezer liggen. Door de plastic buitenkant kan de vloeistof er niet uitlopen, waardoor er geen smeltwater in je drinken komt. Deze plastic ijsblokjes zijn dus perfect als je niet houdt van ijsklontjes die je drinken waterig maken.
Dat kan met deze herbruikbare vierkante ijsklontjes. Zelfs water ziet er super uit met deze vrolijke kleuren. Je gebruikt ze als gewone ijsklontjes alleen smelten deze niet. Ze mogen in de vaatwasser na gebruiken en daarna weer snel de vriezer in.
Eén ijsklontje bevat ongeveer 15 ml water.
Zout verlaagt het vriespunt van water – en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Je diepvriezer is te koud
Om voedsel lang te bewaren is een temperatuur van maximum -18°C belangrijk. Dit is eigenlijk veel te koud om ijs te scheppen. Een professionele ijsschepvitrine zal afgesteld staan tussen -14°C en -12°C. Het ijs blijft bevroren, maar tegelijk veel zachter.
Heb je ijsklontjes gemaakt in een open bakje? Die kun je tot 2 weken bewaren in je vriezer. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo'n 3 maanden bewaren. Water uit de kraan heeft namelijk ook een houdbaarheidsdatum.
Sowieso is het wel handig om te weten hoe lang het duurt vooraleer je ijsblokjes klaar zijn voor gebruik. Als je je diepvriezer niet opent tijdens het proces, moet je rekenen op zo'n drie uur. Moet je in de tussentijd wel in de vriezer zijn, dan neemt het wat meer tijd in beslag.
Crushed ice heeft meer contactoppervlak voor dezelfde hoeveelheid ijs. Het koelt je drankje dus sneller af. Tegelijk smelt crushed ice ook sneller dan een ijsblok, je krijgt dus meer verwatering. Crushed ice is daarom vooral geschikt voor drankjes die lang ijskoud moeten blijven.
IJs bij ALDI
In onze supermarkten kies je uit een gevarieerd aanbod van ijs, van roomijs tot waterijs en van ons ALDI-huismerk tot ijs van A-merken. In het vriesvak van ALDI is voor alle ijsliefhebbers wat wils, in alle soorten en smaken. Proef het ijs van ALDI, gewoon in de dichtstbijzijnde ALDI-winkel.
Hoeveel ijs heb je nodig voor een ijsbad? Voor een ijsbad van +- 200 liter heb je ongeveer 40 tot 60 kg ijsblokjes nodig. Het water zal ongeveer terug koelen naar 3 a 4 graden. Wilt u echt badwater van rond het vriespunt ( 1 a 2 graden ) dan adviseren wij 60 tot 80 kg ijsblokjes te gebruiken.
Gebruik. pak het zakje bij de 2 bovenste punten vast en houd de opening onder de kraan. Vul de zak met water en draai de zak direct 180 graden (op de kop houden). Uit de opening komen dan nog 1 à 2 druppeltjes water, waarna het zakje automatisch sluit.
Door het hoge percentage melkvet, krijgt het ijs een heerlijke romige smaak. Magere melkpoeder kan eventueel in combinatie met volle melk en slagroom worden gebruikt om het ijs meer body en volume te geven. Instant volle melkpoeder is zeer geschikt voor koffie en desserts, voor een romige smaak.
Door je ijs constant te laten draaien, wordt er veel lucht onder het ijs geklopt. Hierdoor krijg je smeuïg en schepbaar ijs als resultaat. Zonder ijsmachine durft je ijs wel eens te kristalliseren en dus hard te worden.
IJskristallen kan je namelijk het beste voorkomen door toevoeging van vet en suiker. Kies dus gewoon lekker een keer voor ijs op basis van room. Hierbij geldt: een hoger vetpercentage zorgt voor een vollere smaak en zachtere textuur van het ijs.
Zout water bevriest bij een temperatuur lager dan 0°C. Het water rondom het zout op het ijsklontje is 0°C en gaat smelten. Het smelten van ijs kost energie. Warmte is een vorm van energie.
IJs ontstaat, zoals we allemaal weten, bij 0 graden Celsius. Voeg 10 procent zout toe, en het vriespunt van water daalt naar 6 graden Celsius onder 0. Bij 20 procent zout is het vriespunt al gedaald tot –16 graden Celsius.
De soortelijke massa van een ijsklontje is lager dan de soortelijke massa van water, omdat water uitzet bij bevriezing. Eenvoudig gezegd: een ijsklontje is lichter dan water. Hierdoor is de opwaartse kracht in water groter dan het gewicht van het ijsklontje en zal het ijsklontje blijven drijven.
Zelf ijs crushen:
Bepaal hoeveel ijs je ongeveer nodig hebt en doe de ijsblokjes in de MultiQuick hakmolen/blender. 2. Druk de knop van je MultiQuick staafmixer voorzichtig in en binnen enkele seconden zijn je ijsblokjes omgetoverd tot crushed ijs.
De term 'whisky on the rocks' is afkomstig uit Schotland. In een ver verleden werden stenen uit de rivier gebruikt om de whisky te koelen. Dit was dus letterlijk whisky on the rocks drinken, door het toevoegen van stenen.