De patiënt opent zijn ogen en geeft daarnaast op minstens één manier een minimaal teken van bewustzijn. Bijvoorbeeld door een spiegel te volgen met zijn ogen. Of door te lachen als iemand een grapje maakt. Het lukt niet om te communiceren of om eenvoudige voorwerpen te gebruiken.
Als het slachtoffer niet antwoordt op luid en duidelijk aanspreken, de ogen niet opent als u dat vraagt en niet reageert op aanraken of een lichte pijnprikkel zoals knijpen in de handrug of oorlel, dan weet u dat er een duidelijke bewusteloosheid is.
Bewustzijnsstoornis. Bij een bewustzijnsstoornis is sprake van een verandering van de hersentoestand waardoor iemand niet, verminderd, vertraagd of abnormaal reageert op prikkels uit zijn omgeving.
Bewusteloosheid en flauwte
Je reageert niet meer op pijnprikkels en ook niet meer op geluiden. De oorzaak van bewusteloos raken ligt vaak samen met een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen. Een andere oorzaak van bewusteloosheid kan bijvoorbeeld een giftig gas zijn, neem bijvoorbeeld koolmonoxide.
Bij bewusteloosheid zit een slachtoffer onderuitgezakt of ligt hij op de grond. Het slachtoffer reageert niet op aanspreken en op het schudden aan de schouders. Daarbij kunnen de ogen zowel open als gesloten zijn. Iemand die bewusteloos is voelt slap aan.
Naast een hartziekte zijn de meest voorkomende oorzaken van bewustzijnsverlies een reactie op emotie of vermoeidheid, plotseling gaan staan (uit bed komen), of een neurologische aandoening zoals epilepsie. Overigens blijft de oorzaak van regelmatig terugkerend bewustzijnsverlies soms onduidelijk.
Iemand die flauwvalt, verliest korte tijd het bewustzijn.Er is tijdelijk onvoldoende toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hersenen en de hartslag verlaagt. Door de zwaartekracht valt iemand op de grond en door de liggende houding herstelt de bloedtoevoer naar de hersenen.
Als u flauwvalt, bent u even bewusteloos, hooguit een paar minuten. Dit komt doordat de hersenen even minder bloed krijgen. U komt vanzelf weer bij.
Succesvol veranderen is gestoeld op drie vormen van bewustzijn: omgevingsbewustzijn, sociaal bewustzijn en zelfbewustzijn.
Het bewustzijn is dat wat je om je heen in de buitenwereld opmerkt en waar je over na kan denken. Dit is het gevolg van wat je hebt geroken, gezien, gehoord, geproefd en gevoeld. Er ontstaat daardoor een bepaalde gedachte. Door het bewustzijn ervaar je dingen en realiseer je je dat je er bent.
1. Slachtoffer vertoont verward, suf of soms ook agressief gedrag en reageert wel op aanspreken en pijnprikkels (=verminderd bewustzijn).
'Bewustzijn hebben we nodig om ons leven in stand te houden. ' Volgens neuroloog prof. dr. Antonio Damasio wortelt de wonderbaarlijkste uiting van het menselijk brein in de hersencircuits voor basale lichaamsregulatie.
Zorg dat je het slachtoffer eerst op de grond legt voordat je iets anders gaat doen. Zo voorkom je in bijna alle gevallen dat het slachtoffer flauw valt. Leg geen kussen of iets dergelijks onder het hoofd. Dit belemmert de bloedtoevoer naar de hersenen.
Voorafgaand aan het flauwvallen heeft u vaak een licht gevoel in uw hoofd, krijgt u zwarte vlekken voor uw ogen en hoort u gezoem in uw oren. Voor, tijdens of na het flauwvallen ziet u vaak bleek, zweet u overmatig en bent u misselijk. Nadat u bent bijgekomen, kunt u nog enige tijd moe zijn.
Dat lijkt misschien heel gevaarlijk en eng. Maar je lichaam zet flauwvallen eigenlijk in als veiligheidsmechanisme, om zichzelf de mogelijkheid te geven je bloeddruk weer op orde te krijgen. Je bent meestal binnen enkele seconden tot minuten weer bij kennis. Zo snel herstelt je lichaam zichzelf.
Trek het gebogen been naar je toe, terwijl je de hand van het slachtoffer tegen zijn wang houdt. De heup en de knie van het bovenste been moeten in een rechte hoek liggen. Zorg dat de elleboog de grond raakt. De elleboog ligt dan voor de dwarsgeplaatste arm van het slachtoffer.
De bewusteloosheid duurt meestal nog geen minuut maar voor omstanders lijkt dit vaak wel 5 tot 10 minuten te duren. Tijdens de bewusteloosheid kunnen de armen of benen schokken en het kan zijn dat u uw urine laat lopen. Wanneer er weer voldoende bloed naar het hoofd stroomt, herstelt het bewustzijn zich.
Als het slachtoffer normaal ademt, leg je het slachtoffer in de stabiele zijligging en controleer je de ademhaling maximaal om de minuut, 10 seconden. Leg daarvoor een hand met gespreide vingers op de bovenbuik net onder de borstkas met je vingers naar het hoofd wijzend.
Tijdens een syncope kunnen de ogen open of dicht zijn. Een deel van de kinderen en volwassenen laat de urine lopen tijdens een syncope. Ook dit maakt vaak dat er wordt gedacht aan een epileptische aanval, maar dit komt dus ook bij syncope voor. Na de wegraking komen kinderen en volwassenen weer snel bij bewustzijn.
Het is zinvoller om vertellen wat iemand met een wegraking wel heeft en dat is in de meeste gevallen flauwvallen. Om een goede diagnose te stellen is het nodig om de klachten nauwkeurig uit te vragen en daar nemen wij ruim de tijd voor. En als we een aanvullend onderzoek laten doen, dan is daar een goede reden voor.
Stress. Dit zorgt ervoor dat u gevoeliger bent voor prikkels. Hierdoor kunt meer last hebben van duizeligheid, wat kan leiden tot flauwvallen.