Stinkende sportkleding kun je even ca 20 minuten laten weken in koud water met azijn. De grootste viezigheid wordt er op deze manier al uit gewassen. Vooral een handige truc als je sportkleding hebt met heel oud zweet erin. Veel sportkleding is gemaakt van textielsoorten, die krimpen in de droger.
Laat stinkende sportkleding in schoonazijn weken
Week je kleding dan eerst even in schoonmaakazijn. Pak een grote emmer en doe daar lauwwarm water met een grote scheut azijn in. Stop je kleding vervolgens in de emmer en laat de boel een paar uur weken. De azijn zal uiteindelijk de nare geurtjes neutraliseren.
Wasverzachter laat je kleren zacht aanvoelen en fris ruiken, maar bij het wassen van sportkleding kun je dit product beter niet gebruiken. Tip: hoge temperaturen kunnen de vezels in performance-materiaal beschadigen. Je kunt sportkleding het beste wassen in koud water met een fijnwasprogramma.
Laat je sportkleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water en een flinke hoeveelheid azijn. Doe de kleding daarna in de wasmachine op een gewoon wasprogramma. Het is ook mogelijk om (natuur) azijn te gebruiken als verzachter. Voeg een beetje toe aan je was.
Wassen met azijn
Azijn - hoe simpel ook - is topspul. Zorg ervoor dat je altijd een paar flessen op voorraad hebt. Laat je kleding met zweetlucht een nachtje weken in een emmer water met een flinke hoeveelheid azijn. Daarna het gewone wasprogramma draaien.
Even weken in azijn kan wonderen doen voor je sportkledij. Doe een kopje witte azijn met wat koud water in een wasbak en laat de sportkleding zo'n 15-20 minuten weken. Was de kleding dan zoals je dat altijd doet. Vaak zijn mensen bang dat de sterke azijngeur in de kleding blijft hangen.
Stop je (sport)kleding in een emmer met water en voeg een flinke scheut soda toe. Gebruik wel kristal soda en geen baking soda. Je kunt vervolgens de stof van de kleding bij de oksels over elkaar heen wrijven in het sopje. Laat de kleding een half uurtje weken en spoel het daarna uit.
Witte azijn
Na het sporten en zweten kan er een gek luchtje achterblijven in je sporttas, evenals in je kleding. Voeg een half kopje witte azijn toe aan het wasprogramma om je kleding en sporttas echt goed schoon te krijgen.
Sportkleding wassen op 30° graden en binnenste buiten
Was daarnaast je sportkleding binnenste buiten. Zo bescherm je de zichtbare delen van je outfit, zoals kleuren en bedrukkingen. Tot slot bevinden ook de meeste bacteriën en dode huidcellen zich aan de binnenkant en wordt dit zo beter schoon.
U kunt zweetlucht uit schoenen krijgen met baking soda want dat absorbeert vieze luchtjes. U hoeft alleen wat baking soda aan de binnenkant te strooien en laat dit vervolgens een nacht staan. Zuig de volgende dag de baking soda uit de schoenen. Ook met azijn kunt u zweetlucht verwijderen.
“Hoe vaak je je sportkledij moet wassen hangt van persoon tot persoon af”, zegt Maggie Oakley, merchandise director bij sportmerk Smartwool. “Je moet daarbij rekening houden met hoeveel je zweet, hoe actief je bent en hoe erg je het zelf vindt om gedragen sportkledij terug te dragen.”
Azijn – je kunt azijn op dezelfde manier gebruiken. Doe het in de wasmachine met je wasmiddel of week je kleren een nachtje in een mengsel van drie delen water met één deel azijn voordat je ze wast.
Wassen met azijn
Azijn is een effectief middel tegen vieze geurtjes. Wil je zweetgeur uit je kleding wassen, dan kan je azijn op twee manieren gebruiken. Een effectieve methode is het laten weken van je kleding in een emmer met water en azijn.
Zweetgeur uit kleding halen
,,Kies de goedkoopste witte natuurazijn die je maar kan vinden en doe dat zo klok, klok, klok, in een emmer met wat warm water. Doe je ruikende shirts erbij en laat ze een paar uur weken.”
Natuurlijke luchtverfrissers: Plaats schaaltjes met baking soda, azijn, koffiebonen of gedroogde kruiden zoals lavendel en eucalyptus. Deze natuurlijke ingrediënten absorberen geuren en laten je huis fris ruiken. Geurabsorberende materialen: Houtskool, actieve koolstof en zeoliet kunnen geuren absorberen.
Soda laat de witte was weer stralen. Laat het textiel in de loog van soda weken en was het daarna gewoon in de wasmachine. Bij hardnekkige vlekken en geurtjes raden wij aan het textiel ook voor het wassen te laten inweken. Overigens: in hard water zitten meer calciumionen die zich aan de textielvezels hechten.
De kleuren van sportkleding blijven ook beter behouden door het binnenstebuiten keren. Sportkleding heeft de neiging om te krimpen op hogere temperaturen. Het beste gebruik je daarom een wasprogramma van 30 of 40 graden.
Azijn ontbindt de resten van wasmiddelen en maakt de stoffen zacht – vooral handdoeken. Voeg een scheut natuurazijn toe in plaats van wasverzachter en het zorgt ervoor dat de kleding langer zacht blijft. Sommige geuren, vooral in sportkleding, zijn moeilijk te verwijderen.
Heb je last van kleding met nare geurtjes, laat deze dan een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na dit nachtje weken en vervolgens nog een wasbeurt zijn de geurtjes gegarandeerd verdwenen uit je kleding.
Een zweetgeur kan ook ontstaan doordat zweet uit de exocriene klieren een reactie aangaat met bacteriën op de huid, die het omzetten in geurstoffen. “Dat heeft vaak te maken met slechte hygiëne. Vaker wassen helpt, vooral onder de oksels.'' Neem bijvoorbeeld pH-neutrale zeep en was zo nodig meerdere keren per dag.
Was de sportkleding op het speciale sportprogramma (of synthetisch op 30°C) en gebruik een klein beetje wasverzachter om het elektrostatisch effect te verminderen. Omdat sportkleding weinig water absorbeert, is de droogkast overbodig. Het volstaat het om de kleding even op te hangen.
Was je sportkleding koud
Op hoeveel graden moet je sportkleding wassen? Onze vuistregel: kies voor een maximumtemperatuur van 30 graden. Als je jouw loopkleren te heet wast, kan de stof beschadigen en/of krimpen. Bekijk natuurlijk ook altijd het waslabel in je sportkleding.
Hoewel het geweldig werkt op gewone kleding, is het geen goed idee om het op trainingskleding te gebruiken. De grootste fout die mensen maken bij het wassen van hun sportkleding is het gebruik van wasverzachter, omdat dit de geur van zweet versterkt.