Astma is meestal goed te behandelen met medicijnen. Daarbij blijven de adviezen, zoals niet roken en genoeg bewegen, ook heel belangrijk. Medicijnen genezen astma niet. Maar als u de medicijnen goed gebruikt, kunnen de klachten wel wegblijven of minder worden.
Bij volwassenen geven pinda's, noten, schaal- en schelpdieren en vis vaak de meeste klachten. Bij kinderen kunnen ook eieren, koemelk en soja klachten geven. Sommige mensen met astma reageren ook sterk op het voedingsadditief sulfiet.
Bij astma heeft u last van benauwdheid, piepend ademen en hoesten. Als u opeens heftige klachten krijgt, noemen we dit een longaanval. De klachten komen bijvoorbeeld door pollen, huisdieren, huisstofmijt, rook, actief bewegen, stress, kou of mist. Als u rookt, is stoppen met roken heel belangrijk.
Om te testen of u astma heeft moet u een longfunctietest doen. Deze test kunt u soms bij de huisarts doen, maar deze gebeurt ook vaak in een speciaal laboratorium of het ziekenhuis. De arts zal u laten weten hoe u zichzelf kunt voorbereiden op de test. De longfunctietest duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier.
De astma kan zelfs erger worden door bijvoorbeeld stress of allergie.
Allergologisch onderzoek. Om te weten of je allergisch bent kan er een bloedonderzoek en/of een huidtest worden gedaan. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken naar het immuunglobuline E (IgE). De hoogte van het totale gehalte IgE kan wat zeggen over de aanwezigheid van allergieën.
Veel astmapatiënten hebben last van vermoeidheid. Deze nogal vergeten klacht hangt samen met de astmagerelateerde kwaliteit van leven, astmacontrole, kortademigheid, depressie en angst van deze mensen.
Wat kan er gebeuren met je astma als je je medicijnen niet gebruikt? Het niet gebruiken van je medicijnen kan er voor zorgen dat je astma verergert! Met de juiste medicijnen voel je je beter en kunnen de klachten van astma soms zelf volledig verdwijnen. Het belangrijkste is de longen weer open krijgen.
Denk hierbij aan voldoende bewegen, goed eten en niet roken. Je leeft 24 uur per dag met je astma en weet dus beter dan wie ook wat je klachten, mogelijkheden en beperkingen zijn.
Het drinken van rauwe koemelk kan bescherming bieden tegen het ontstaan van allergisch astma en symptomen van voedselallergie verminderen. De bioactieve wei-eiwitten in deze melk blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn.
Vooruitzichten bij astma
Het is niet mogelijk om te genezen van astma. Maar in deze tijd is het goed mogelijk om oud te worden met astma. Na de diagnose stelt de huisarts of longarts samen met jou een behandelplan op.
Astma is een probleem dat jarenlang duurt (vaak zelfs levenslang aanwezig blijft). Gelukkig is astma doorgaans wél goed te behandelen! De meeste mensen met astma zijn, mits ze hun medicijnen trouw en goed gebruiken en verdere adviezen goed opvolgen, (vrijwel) klachtenvrij.
Als u geen medicijnen of puffer bij zich heeft, dan kan een astma-aanval gevaarlijk zijn. Na een aanval kunt u zelfs in het ziekenhuis belanden. Neem bij een zware aanval meteen contact op met uw huisarts, ook als u twijfelt of bellen wel nodig is.
Astma uit zich in een chronische hoest, vooral 's nachts, een gevoel van benauwdheid, ademnood en een fluitende adem tijdens inspanningen.
Bij astma is de vernauwing van de luchtwegen nog omkeerbaar. Dit betekent dat een patiënt niet altijd klachten heeft. Tussentijds kan een astmapatiënt zelfs volledig klachtenvrij zijn. Als de onderliggende ontsteking niet behandeld wordt, kan na langere tijd wel een blijvende vernauwing van de luchtwegen optreden.
Omdat er te weinig lucht in de longen komt, ontstaat een tekort aan zuurstof in het bloed. Daardoor wordt iemand doodmoe wakker. Zelfs na een hele nacht doorslapen. '
Ook voor andere longziekten is niet aangetoond dat het risico op infectie verhoogd is. Het is wel bekend dat mensen met COPD en astma die corona krijgen vaak te maken hebben met een ernstiger beloop. Dit is inmiddels ook aangetoond voor patiënten met interstitiële longziekten. '
Wat de precieze oorzaak van astma is, is niet duidelijk. Wel lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Als u of uw partner astma heeft dan hebben uw kinderen in de helft van de gevallen ook aanleg voor astma.
Moeilijk behandelbare astma type 1 is een ziekte met een sterk variërend maximumdebiet, ondanks zware medicijnen. Moeilijk behandelbare astma type 2 is een goed beheerste astma die op de achtergrond blijft maar plotseling ernstige exacerbaties vertoont.
Heeft u niet-allergisch astma? Hierbij krijgt u klachten van prikkels zonder dat u allergisch bent. U kunt bijvoorbeeld benauwd worden van uitlaatgassen, rook, parfum of door weersomstandigheden, zoals kou, mist en vochtige lucht. Bij inspanningsastma wordt u benauwd als u zich inspant.