HMK R155 Zuurvrije reiniger: Na het verdunnen, aanbrengen op uw travertin met mop of een zachte spons. 10 tot 20 minuten laten intrekken (NIET opdrogen). Hierna opschrobben met borstel of pad en goed naspoelen met water. Herhaling kan nodig zijn voor hardnekkige vlekken.
Warm water, zachte reinigingsmiddelen en een microvezeldoekje of dweil zijn voldoende om travertin te onderhouden. Als je het oppervlak hiermee hebt schoongeveegd, kan je het vocht dat erop zit verwijderen met een droge microvezeldoek of dweil.
Het nat reingen van travertin
Doe een scheutje groene zeep, carolin zeep of Marseille zeep in een emmer met lauw water. Breng het product aan met een dweil of mop. Laat het product natuurlijk opdrogen.
Neem een neutrale reiniger speciaal voor marmer of natuursteen, met fijn staalwol. Door het licht schurende effect van het staalwol zullen de doffe vlekken op het marmer veel minder zichtbaar worden. De doffe plekken zullen voor 80 tot 90% verdwijnen na de behandeling.
Gebruik geen sodakristallen, dit zorgt voor een soort film op het marmer. Gebruik geen producten met een te hoge pH-waarde zoals azijn, dit kan de vloer onherstelbaar beschadigen. Ga niet schrobben. Gebruik een allesreiniger die niet te zuur is, elke dag marmer schoonmaken met een allesreiniger is niet gezond.
Vlekken uit de vloer verwijderen
Het eerste wat u doet is een sopje maken van lauw water en zeepsop. Om verdere vlekken te voorkomen moet u kiezen voor een zeep met een lage pH-waarde. Hiermee kuist u de natuurstenen tegels zo snel mogelijk af.
Kalkhoudend natuursteen, zoals marmer, kan niet tegen zuren. Gebruik in ieder geval geen azijn. Azijn is een schoonmaakmiddel met een te hoge pH waarde voor natuursteen. Azijn kan het natuursteen dus beschadigen.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Natuursteen schoonmaken met soda
Het antwoord is nee ! Baking soda kan de natuursteen beschadigen. Sommige soorten natuursteen kunt u met soda schoonmaken, andere soorten weer niet. Om dus een heel veilig antwoord te geven is het beter om geen soda te gebruiken als u natuursteen gaat schoonmaken.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
De beste schoonmaakproducten voor natuursteen die bijna overal te koop zijn, zijn dus dreft, groene zeep en voor de hardere steensoorten allesreiniger. Om je natuursteen weer te laten glanzen kun je het product gebruiken dat je van je leverancier krijgt.
Stofzuig, gebruik nooit reinigingsmiddelen op basis van zeep, aangezien deze een film op de vloer kunnen achterlaten. Gebruik ook geen allesreiniger. Gebruik lauw water met een paar druppeltjes Dreft, of een scheutje natuurazijn. Eens per maand mag je ook een klein beetje ammoniak aan t water toevoegen.
Wat is het verschil tussen travertin en marmer? Het verschil tussen beide natuurstenen is dat travertin een afzettingsgesteente is en het marmer ook wel een metamorf gesteente wordt genoemd. Een afzettingsgesteente ontstaat door gesteentevorming van afgezet organisch materiaal (plantenresten, zeeleven etc.).
Travertin natuursteen is herkenbaar door de diverse warme kleurschakeringen die uiteenlopen van een warme beige kleur tot een diepe bruine gloed. Travertin is een kalksteen die gevormd wordt door de neerslag van kalk uit oververzadigd water uit warme bronnen.
Net als marmer, is travertin vrij prijzig, omdat het een natuursteen is. Heb je een wat krapper budget en wil je wel een travertin tafel in huis? Denk dan eens aan de aanschaf van een tweedehands tafel. Je vindt ze op Marktplaats, maar bijvoorbeeld ook in vintagewinkels.
Reinigen met azijn
Azijn en bleekmiddel zijn agressieve middelen en etsen of verbranden je steen. Je gebruikt dus best enkel reinigingsmiddelen met het juiste pH level, en dat is 7 (neutraal).
Kies dan altijd voor natuurzeep. De lijnolie in dit neutrale schoonmaakmiddel beschermt het natuursteen zeer goed. Ook met een neutrale pH-waarde maakt deze zeep de vloer grondig schoon. Let alsnog op dat u niet te veel schoonmaakmiddel gebruikt.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Bijtende middelen gebruiken: net als schoonmaakmiddelen die zuur bevatten, zijn ook bijtende middelen niet goed voor het natuursteen. Denk aan chloor en ammonia. Heet water gebruiken: zoals we eerder al genoemd hebben, is het belangrijk dat u voor het natuursteen geen heet water gebruikt.
Gebruik nooit chloor op natuursteen!
Wanneer er chloor op uw natuurstenen vloer terecht komt, trekt het chloor in de toplaag van het natuursteen. Hierdoor wordt uw vloer bros, ontstaan er doffe vlekken en verliest uw vloer zijn glans.
Bestaande natuursteen vloer of gevel
Het beste kunt u een kleur verdieper aanbrengen als de temperatuur tussen de 12 en 25 graden is. Verwijder eventueel residu met een tissue of een droge pluisvrije doek. Herhaal dit desgewenst nog een keer voor een nog donkerdere uitstraling.
Het beschadigde gedeelte van het natuursteen wordt eerst goed ontvet en gereinigd. Dit zorgt voor een optimale hechting. Hierna wordt de steenlijm of reparatie kit ter plaatse aangemaakt met de juiste kleurstof. Vervolgens wordt er een 2e component met verharder toegevoegd aan dekunststof hars.
Kalkaanslag verwijderen natuursteen
Laat dan een druppeltje azijn vallen op een onzichtbaar plekje. Gaat het schuimen, dan zit er kalk in het natuursteen. De beste manier om kalkaanslag op kalkhoudende natuursteen te verwijderen is met HG natuursteen cement- en kalksluier verwijderaar.