De Söchting Oxydator is een krachtig hulpmiddel om het zuurstofniveau in jouw aquarium te verhogen en een gezonde omgeving te creëren voor vissen en andere aquarium bewoners. Met name in de zomer wanneer de watertemperatuur stijgt is er veel minder zuurstof in het water beschikbaar!
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
De zuurstof moet dus uit het water gefilterd worden. Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Waterpest wordt veel toegepast in aquaria en vissenkommen om het water van meer zuurstof te voorzien. Naast waterpest zijn er ook nog andere soorten die goed te gebruiken zijn in je aquarium of kom. Zoals Cabomba, Penningkruid of Valineria.
Meer dan zeventig procent van de zuurstof binnen onze dampkring wordt gemaakt door fytoplankton. Deze kleine microplantjes, algjes en wieren kunnen alleen zoveel zuurstof produceren doordat ze met velen zijn. In de natuur bevat een liter zeewater tussen de 100.000 en 100 miljoen stammen fytoplankton.
Waardoor ontstaat zuurstoftekort
De belangrijkste oorzaken zijn: hartstilstand door infarct of door hartritmestoornissen. ademhalingsstilstand bijvoorbeeld bij (bijna) verdrinking, verstikking of verslikking. vergiftiging door rook of giftige stoffen.
Doel van de luchtpomp
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak. Er zijn echter situaties waarin het zuurstofgehalte voor de vissen moet worden verhoogd.
PRODUCTIE VAN ZUURSTOFGAS
Zuurstofgas kan worden geproduceerd door ofwel gasvormige lucht te scheiden met behulp van adsorptie (PSA) of gefractioneerde destillatie van vloeibare lucht met behulp van cryogene methoden. PSA kan zuurstof produceren met verschillende zuiverheidsbereiken.
De meeste mensen krijgen zuurstof via een neusbril. Dat is een plastic slangetje dat achter de oren en langs het hoofd naar de neus loopt. Er zijn verschillende apparaten die zuurstof geven. Er zijn vaste systemen voor thuis, draagbare flessen voor buitenshuis, of een draagbaar systeem met accu.
Net als alle planten zetten algen kooldioxide (CO2) en water met behulp van zonlicht door fotosynthese om in koolhydraten en zuurstof. Het licht wordt 'gevangen' met behulp van pigmenten, waarvan het groene chlorofyl de bekendste is. Verder hebben algen ook voedingsstoffen nodig, zoals nitraat en fosfaat.
Met sterke planten, ongeveer 7 uur licht, geen of weinig extra plantenvoeding, kan je pompje 24 uur borrellen. Je CO2 niveau wordt dan hetzelfde als in de lucht. De planten passen zich aan de situatie aan en gaan Rubisco en bijbehorende enzymen aanmaken waardoor ze minder CO2 nodig hebben.
Een aquarium zonder CO2 is mogelijk. Een aquarium met planten heeft normaal gesproken CO2 nodig. CO2 is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor het groeien van planten. Hiervoor moet je vaak een CO2-systeem aanschaffen om via CO2 je aquarium te voorzien van koolstof.
Zorg voor voldoende wateroppervlak
Een goudvis ademt door het opnemen van zuurstof uit het water, ook geeft hij weer koolzuur aan het water. Dit gebeurt altijd vlakbij het wateroppervlak. Als dat wateroppervlak dus niet groot genoeg is, kan er niet genoeg zuurstof worden geabsorbeerd en koolzuur vrijgegeven.
Hersencellen, niercellen en levercellen zijn gevoelig voor zuurstoftekort.
Over zuurstof thuis
Een langdurig tekort kan leiden tot kortademigheid bij inspanning of zelfs al in rust, minder goed geestelijk functioneren, vermoeidheid en hartklachten. Extra zuurstof kan deze problemen voorkomen of tegengaan en daarnaast ervoor zorgen dat uw conditie minder snel achteruit gaat.
Onze ademhaling zorgt voor de aanvoer van zuurstof en voor de afvoer van koolzuur. Zuurstof zit in de lucht die we inademen. De ingeademde zuurstof komt via de longen in het bloed en gaat vervolgens met het bloed naar de plaatsen waar energie nodig is (bijvoorbeeld de hersenen of spieren).
Speciale cellen in de bladeren van planten genaamd fotosynthetische pigmenten kunnen lichtenergie veranderen in chemische energie. Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose. Hierbij komt zuurstof (O2) vrij als afvalstof.
In lucht: Warme buitenlucht bevat hetzelfde percentage zuurstof, maar de soortelijk dichtheid is anders dan koude lucht wat zwaarder is. Dit betekent dat nog steeds 20% zuurstof aanwezig is, maar wel 20% van een kleinere hoeveelheid.
Er zijn verschillende mogelijkheden, wanneer u zuurstof thuis nodig hebt. In elk geval komt zuurstof uit een zuurstofbron via een slangetje in de luchtweg om zich daar te vermengen met de lucht die u inademt. De basisverstrekking bestaat vaak uit een concentrator aangevuld met een draagset voor mobiel gebruik.
Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen.