Bij sedatie word je voor korte duur in slaap gebracht en krijg je niks mee van het onderzoek. Je ervaart geen ongemak of pijn en de arts kan ongestoord het onderzoek uitvoeren en eventuele ingrepen verrichten. Bij sedatie krijg je een combinatie van een slaapmiddel en pijnstilling toegediend.
Het onderzoek duurt 30 minuten tot 1,5 uur. Dit is afhankelijk van de ingreep, de lengte van uw darm en de bochten in uw darm. Na het onderzoek wordt u teruggebracht naar de uitslaapkamer van het Endoscopiecentrum. Hier kunt u rustig bijkomen van de sedatie.
Uw onderzoek vindt plaats onder narcose. Om te beoordelen of deze vorm van verdoving voor u veilig is, krijgt u eerst een afspraak bij de afdeling preoperatieve screening en anesthesie. Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat de gehele darm is gereinigd.
U krijgt een endoscopie onderzoek in Alrijne ziekenhuis. Uw arts heeft verteld dat u dit onderzoek onder verdoving (sedatie) kunt laten doen. Door deze verdoving valt u in een diepe slaap. Daardoor kan de MDL-arts/longarts het onderzoek doen.
Het is ook mogelijk om het onderzoek zonder roesje te ondergaan. Bespreek uw voorkeur van tevoren goed met de arts die de coloscopie aanvraagt. Het is niet mogelijk om op de dag van het onderzoek nog een roesje aan te vragen.
Het onderzoek vindt plaats onder een lichte verdoving of narcose (onder begeleiding van een anesthesist). In geval van lichte verdoving (een roesje) krijg je sedatie en een pijnstiller door de maag-darmarts. Dit is geen volledige narcose. Je zal dus ook niet steeds volledig slapen tijdens het onderzoek.
Verschillen tussen roesje en narcose
Bewustzijn: Bij een roesje behoudt u gedeeltelijk bewustzijn en kunt u op commando reageren. Bij narcose bent u volledig buiten bewustzijn. Pijnbeheersing: Zowel een roesje als narcose zorgen voor pijnbeheersing, maar narcose biedt een diepere en volledig pijnvrije staat.
Een endoscopie van de dikke darm noem je een coloscopie (of colonoscopie). Een endoscopie van de maag noem je een gastroscopie. Een endoscopie van de slokdarm noem je oesofagoscopie.
Tijdens het onderzoek kan er weefsel worden afgenomen (biopteren). Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Antwoord. Pijnbeleving is voor iedereen anders. Het inbrengen van de endoscoop ervaren veel mensen als vervelend. Als u last hebt van aambeien of kloofjes rond de anus, kan dit extra pijnlijk zijn.
Als u een roesje heeft gehad, duurt het nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Daarom blijft u na het onderzoek nog 1 tot 2 uur uur in uw bed op de uitslaapkamer totdat u weer goed wakker bent. Gedurende deze tijd worden uw hartslag en zuurstofgehalte bewaakt. Na het onderzoek mag u weer eten en drinken.
Een roesje bestaat uit een slaapmiddel en (soms) een pijnstiller: Midazolam en Fentanyl. U krijgt deze medicijnen toegediend via een infuus in uw arm. Dit infuus wordt op de afdeling geprikt door een van de verpleegkundigen. Van het middel Midazolam kunt u in slaap vallen.
Dat is meestal ongeveer één tot twee uur na de coloscopie. Maar ook daarna kun je je nog lamlendig en versuft voelen. Je mag daarom 24 uur niet deelnemen aan het verkeer. Ook kun je de rest van de dag het beste vrij nemen.
Als u een coloscopie (darmonderzoek) heeft gehad, geldt het volgende: U mag in principe alles weer eten en drinken, tenzij anders is afgesproken. Na een coloscopie kunt u last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, veranderd ontlastingspatroon en slijm- en vochtverlies via uw anus.
De symptomen van darmkanker kunnen heel verschillend zijn. Ze hangen ook af van de plek van de tumor. Je kan ook een tumor in je darmen hebben, zonder klachten te ervaren.
Tijdens een colonoscopie kunt een lichte verdoving, een roesje, krijgen. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en voelt u minder pijn en angst. Het is belangrijk dat u, bij het maken van de afspraak, aangeeft dat u een roesje wilt, en niet pas op de dag van de colonoscopie.
De MDL-arts schuift de endoscoop via de anus een klein stukje in de darm, zodat hij het gebied rond de anus en de endeldarm kan bekijken. Vervolgens wordt er water in de endeldarm gebracht. Dit doet de arts omdat water geluidsgolven beter geleidt. Een echo-endoscopie via de anus neemt ongeveer een half uur in beslag.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Als je onder narcose bent kun je niet uit jezelf wakker worden. De anesthesioloog is de dokter die jou de slaapmedicijnen gaat geven.Hij zorgt voor jou als je onder narcose bent en zorgt ervoor dat je weer wakker wordt als de ingreep klaar is. We noemen hem ook wel de slaapdokter.
Bij algehele anesthesie (narcose) bevindt u zich in een slapende toestand. De anesthesioloog gebruikt hiervoor een combinatie van medicijnen, zoals slaapmiddelen, pijnstillers en soms ook spierverslappers. Deze schakelen tijdelijk het bewustzijn, de pijngevoeligheid en de spierkracht in het hele lichaam uit.
Wat is (lichte) sedatie
Dit wordt ook wel bewuste sedatie genoemd. U wordt wat slaperig, zodat het onderzoek en/of behandeling voor u minder belastend is. Deze slaperigheid treedt bij sommige mensen direct na de injectie op, bij anderen pas na enige tijd. Hoe slaperig u bent, is niet te voorspellen.
Een colonoscopie of sigmoïdoscopie gebeuren tijdens een dagopname. Vaak krijg je een lichte verdoving waarbij je nog wakker maar licht versuft bent. Je mag na het onderzoek geen auto besturen. Daarom moet je op voorhand je vervoer regelen naar huis.
De slang is ongeveer zo dik als een vinger. De slang met de camera heet een coloscoop. Tijdens het onderzoek lig je op je linkerzij op een soort tafel. De arts schuift de slang via de anus (poepgat) in je darm.
Tijdens de coloscopie
Als je poliepen hebt, haalt de arts deze meteen weg. Het onderzoek duurt 30 minuten. Inclusief de voorbereidingen ben je in totaal 3 uur in het ziekenhuis.