Beloon inspanningen van het kind in plaats van alleen het bereikte succes of het resultaat. Geef complimenten en waardering voor de moeite die ze doen. Dit zal je kind helpen om zich positief te ontwikkelen en te blijven proberen ook als ze tegenslagen hebben.
We zien vaak dat tieners zich niet meer 'gesteund' voelen door hun ouders, waardoor ze automatisch minder gemotiveerd zijn om dingen voor en met ze te doen. Ook al is je kind al iets ouder, soms heeft hij of zij dat beetje extra aandacht nodig. Wil je iets bereiken? Praat erover om samen tot afspraken te komen!
Het is het ontzettend belangrijk om te blijven communiceren met alles en iedereen om je kind heen. Spreek met vrienden, familie, teamleden van de sportclub, de huisarts en uiteraard de school. Samen kunnen jullie meer bereiken dan alleen. Uiteindelijk is het doel om weer met je kind in contact te komen.
Voor intrinsieke motivatie is er nood aan autonomie. Indien een persoon het gevoel heeft dat hij zelf ervoor kiest om iets te doen gaat dit vaak gepaard met echte motivatie. Betrek je kind dus bij het maken van keuzes. Vraag wanneer hij zijn huiswerk gaat doen, i.p.v. te zeggen dat hij het dàn moet doen.
Een gedragsstoornis is een psychische stoornis bij kinderen. Kinderen met een gedragsstoornis vertonen voor langere tijd afwijkend en zeer lastig gedrag. Alle kinderen hebben weleens een periode waarin ze zich opstandig, boos, dwars en agressief gedagen.
Somber en chagrijnig: heeft geen zin meer om te shoppen of wil niet meer naar feestjes. Zorg niet meer goed voor zichzelf: doucht niet meer en eet slecht waardoor het afvalt. Slaapproblemen: heeft ineens moeite met in slaap vallen en wordt 's nachts regelmatig wakker.
Je kind is dan niet meer vrolijk, huilt veel en vindt niets meer grappig. Lichamelijke klachten zijn vaak maagpijn, rugpijn, hoofdpijn, hoge bloeddruk of hyperventilatie. Thuis of op school is je kind waarschijnlijk afwezig en ongeïnteresseerd. Depressieve kinderen hebben meestal ook een negatief zelfbeeld.
De kernmerken van een depressie bij een kind. Chagrijnig zijn, een rotgevoel hebben, je eenzaam en ongelukkig voelen. Dat heeft iedereen wel eens, dus ook een kind en een jonger iemand. Niets verontrustends dus.
Pubers zijn bezig om hun grenzen te ontdekken en soms ook te verleggen. Ze houden van spanning, zijn niet bang een risico te nemen. Dat hoort erbij. Sommige jongeren gaan wel wat verder in het verleggen van hun grenzen dan anderen.
Wat moet je doen als je kind geen huiswerk wil maken?
Huiswerk gaat niet
Soms lukt het huiswerk maken gewoonweg niet. Faalangst, stress of een leerachterstand kunnen je kind doen opzien tegen huiswerk. 'Even pauzeren kan wonderen doen, maar wanneer huiswerk echt niet lukt, is stoppen soms de beste oplossing.
Ga zo af en toe eens naast je kind zitten en praat over zijn huiswerk en leg de link met het volwassene leven. Zo wordt je kind gestimuleerd om te leren. De boog kan niet altijd gespannen zijn, dus na elke inspanning mag je kind (en jij) een momentje van ontspanning hebben.
Wat moet je doen als je geen zin hebt om huiswerk te maken?
Topidee: maak een planning en beschrijf daarin niet alleen wat je moet doen, maar ook wanneer je het gaat doen, hoe je het gaat doen en hoeveel tijd je er aan gaat besteden. Zo heb je ook nog eens tijd om de eerdere (belangrijke) stof te herhalen, zodat het beter in je hoofd blijft zitten.