Je hypotheek oversluiten naar een lagere rente kan duizenden euro's voordeel opleveren. Het kost wel geld. Denk aan boeterente om je oude hypotheekrente af te kopen en afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek. Oversluiten naar een andere bank is alleen zinvol als je die kosten weer terugverdient.
Vaak is dit 10% - 20% van het hypotheek. De bank berekent de boeterente over het deel dat je niet boetevrij mag aflossen. De resterende rentevaste periode. Hoe langer je rentevaste periode nog loopt, hoe hoger de boeterente zal zijn.
Je hypotheek oversluiten is interessant als je financieel voordeel kunt behalen. Is de hypotheekrente lager dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt, dan kan oversluiten je financieel voordeel opleveren. De lagere rente zorgt voor lagere maandlasten. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten.
De notariskosten voor het oversluiten van je hypotheek bij oversluiten bedragen zo'n 700 tot 1.000 euro, afhankelijk van de notaris die je kiest. Omdat je huis dient als onderpand voor de hypotheek, heb je ook een taxatierapport nodig waarin de waarde van je woning wordt vastgesteld.
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.
Hypotheekadvies is duur door de provisie van vroeger
Da's niet eerlijk en daarom mag het nu ook niet meer. Toch blijven veel hypotheekadviseurs nog steeds boven de €3000,- voor hun advies vragen, omdat ze dit gewend zijn en zo de gemiste provisie-inkomsten proberen te compenseren.
In principe kan je jouw hypotheek verhogen voor elke persoonlijke uitgave. Stel je wilt een studie bekostigen, een nieuwe auto of boot kopen, dat kan door het opnemen van een tweede hypotheek op je woning. Vaak gaat het dan om een tweede hypotheek die je afsluit op de overwaarde van je woning.
Korte rente stijgt en lange rente eerst omlaag, dan omhoog. Verwacht wordt dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt en de rente op leningen met een lange looptijd eerst daalt en dan ook stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022.
Binnen een rentevaste periode hoeft u, als u een aflossingsvrije hypotheek hebt, niet tussentijds af te lossen. Na dertig jaar is uw hypotheek wel volledig opeisbaar. Een rentevaste periode wordt, als u akkoord bent met de nieuwe rente, vrijwel automatisch verlengd.
Als je een hypotheek afsluit, betaal je daarvoor een bepaald percentage aan rente. Vaak krijg je bovenop de basisrente te maken met een risico-opslag voor je hypotheek. Ook wel renteopslag genoemd. Dit is een extra percentage rente dat je betaalt naarmate je een hogere risicoklasse voor je hypotheek hebt.
Op de helft van de looptijd van een annuïteitenhypotheek heb je ongeveer een derde deel van de totale hypotheek afgelost. Zit je op twee derde van de looptijd? Dan is ongeveer de helft van het hypotheekbedrag afgelost.
Hoe werkt rentemiddeling precies? Bij rentemiddeling krijg je een nieuwe rente en spreek je een nieuwe rentevaste periode af. Je nieuwe rente is lager dan je oude rente maar hoger dan de marktrente.
Volgens een onderzoek van de Consumentenbond in oktober 2019 kreeg een starter bij de Rabobank het goedkoopste hypotheekadvies van de grote banken: 1500 euro. Maar dan moet je wel een deel van de voorbereidingen zelf doen. ABN Amro rekende voor hypotheekadvies voor een starter 1525 euro.
Banken moeten de kosten splitsen in advies- en distributiekosten. Zelfstandig adviseurs mogen een all-intarief vragen. Bijkomende kosten moeten wel duidelijk zijn, zoals voor nazorg. Als je hypotheekadvies via de bank krijgt en je besluit geen hypotheek af te sluiten, dan betaal je alleen advieskosten.
Wat betaal je voor hypotheekadvies bij een nieuwe hypotheek? Je oriënterend gesprek is gratis. Ook zit je nergens aan vast.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
Ook Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, deelt zijn verwachting voor de hypotheekrente in 2022. Zijn voorspelling is, net als die van ons, dat de rente hooguit licht zal stijgen voor zowel hypotheken met een lange als korte looptijd. De inflatie is de belangrijkste oorzaak voor die verwachte lichte stijging.
Verwachting hypotheekrente 2022 was dalende sinds 19 juli 2022 maar hij stijgt al weer sinds september 2022⭐. Omdat er iets meer rust komt op de woningmarkt was de tendens van de hypotheekrente dalend. Door de hoge inflatie loopt de rente weer licht op.
Per jaar mag je een percentage van de hoofdsom van je hypotheek boetevrij aflossen. Vaak mag je 10 tot 20 procent van de hoofdsom per jaar boetevrij aflossen. Als je meer dan dit boetevrije gedeelte aflost, betaal je mogelijk een boeterente.
Omdat je bij je huidige bank blijft, heb je geen advies-, bemiddelings-, notaris- en taxatiekosten. De bank vraagt hooguit een paar honderd euro administratiekosten. Wel betaal je aan de bank een boete om de periode dat de rente nog vaststaat af te kopen. Die boete is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.