Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Ongezwavelde gedroogde abrikozen zitten vol fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen dragen bij aan een evenwichtige hormoonbalans en beschermen je lichaam tegen zowel een teveel als een te weinig aan oestrogeen. Je kunt ze zien als natuurlijke middelen om het hormoon oestrogeen in balans te krijgen.
Bloedtest hormonen man
Bij een bloedonderzoek voor mannelijke hormonen, kun je een testosteron en PSA bloedonderzoek doen. Testosteron is een geslachtshormoon en mannen hebben hier hogere waarden van. Een testosteron hormoon bloedtest is met name van belang bij erectieproblemen of verminderde zin in seks.
Om oestrogeen goed af te breken heeft de lever bepaalde stoffen uit bladgroenten nodig. Zoals broccoli, boerenkool, paksoi en spruitjes. Zo kan het eten van minstens 400 gram groente per dag bijdragen aan een goed functionerende afbraak van geslachtshormonen en een vermindering van vrouwelijke hormoonklachten.
Het hormoonbalansdieet adviseert het eten van onbewerkte voedingsmiddelen en veel groente. Naast dit voordeel zijn er veel gezondheidsnadelen. Zo wordt aangeraden om veel vlees te eten. Meer dan 500 gram per week aan rood vlees eten verhoogt echter waarschijnlijk het risico op darmkanker.
Eten met veel goede vetten en omega-3
Hormonen worden geproduceerd door cholesterol, en dat vind je in vet. Het klinkt misschien positief om weinig vet te eten, maar je hebt het wel degelijk nodig! Noten en avocado bevatten veel gezonde vetten, net als bijvoorbeeld lijnzaad.
Ze stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
Een verstoorde hormoonhuishouding ontstaat doordat je van sommige hormonen te weinig of juist te veel aanmaakt. Hier kunnen ontzettend veel oorzaken voor zijn, maar bij jonge vrouwen zijn een slecht dieet, drugsgebruik, stress en werkdruk vaak de boosdoeners.
Hormonen worden gemaakt in de klieren van verschillende lichaamsdelen, o.a.: Het hoofd: hypothalamus en hypofyse. De hals: schildklier en bijschildklieren. De buik: bijnieren, alvleesklier (pancreas)
Hormonale disbalans, wat is dat? Een verstoorde hormoonhuishouding ontstaat doordat je van bepaalde hormonen te veel of te weinig aanmaakt. Dat kan vervolgens leiden tot verschillende fysieke en mentale klachten. Hormonen zijn signaalstofjes ofwel neurotransmitters die allerlei lichaamsprocessen en -functies regelen.
Je basisgewicht (Body Set Weight, BSW) wordt bepaald door de balans tussen de hormonen insuline en leptine. Leptine wordt door je vetcellen gemaakt. Hoe voller je vetcellen zijn, hoe meer leptine je maakt. Leptine stuurt dan een seintje naar je hersenen dat je genoeg gegeten hebt en kan stoppen met eten.
Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.
Suiker berooft je van je balans en energie
Zo raken de hormonen die voor het gevoel van honger en verzadiging zorgen bijvoorbeeld verstoord. En zorgt het eten van suikers voor de aanmaak van het stresshormoon cortisol, wat onder andere weer van invloed is op de verhouding van de hormonen progesteron en oestrogeen.
Kunnen hormonen ervoor zorgen dat je zwaarder wordt? Ja dat kan. Als je in de overgang bent, kun je aankomen doordat de oestrogeenaanmaak in de eierstokken daalt. Door het dalende oestrogeen worden er in je lichaam meer vetcellen aangemaakt.
Wat wordt er onderzocht met een hormoononderzoek voor vrouwen? Dit aanvullend bloedonderzoek bepaalt vijf vrouwelijke hormonen. Hiervan wordt het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol als belangrijkste gezien. Daarnaast worden het LH, progesteron, FSH en prolactinegehalte bepaald.
De internist-endocrinologen richten zich op ziekten die ontstaan doordat organen teveel of juist te weinig van een bepaald hormoon aanmaken en aandoeningen aan organen die hormonen aanmaken.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Neurotransmitters. Bepaalde stoffen in de hersenen maken een mens kwetsbaar voor depressie. Dat zijn de zogenaamde neurotransmitters, die zorgen voor emoties, eetlust en concentratievermogen. Enkele van deze neurotransmitters, namelijk serotonine en noradrenaline, werken in op de stemming.