Het kan twee verschillende oorzaken hebben. Of je hebt afgedrukt terwijl de camera nog niet klaar was met scherpstellen (of je stelde handmatig verkeerd scherp natuurlijk), of je kunt je sluitertijd nog eens checken. Je kent inmiddels vast het regeltje van het bereik en de sluitertijd wel.
Als je een zelf aangewezen knop op de achterzijde van de camera gebruikt om scherp te stellen, dan kun je die in sommige camera's standaard instellen op 'Continuous AF' (bij Canon 'AI Servo', bij Nikon 'AF-C'). Druk je die knop in, dan stelt hij continu scherp en volgt de camera een bewegend onderwerp.
Als de autofocus op je camera aanstaat, wat vaak het geval is, dan zie je door de zoeker van de camera een aantal puntjes: de scherpstelpunten of focuspunten genoemd. Wanneer je de ontspanknop van je camera half indrukt, dan verschijnt er een rood lampje in je zoekbeeld.
In de volgende situaties kan het voorkomen dat de camera moeilijk automatisch scherpstelt: In geval van snelle bewegingen of hoge snelheid, zoals een rijdende auto. Wanneer een onderwerp zich te dicht bij de camera bevindt. In composities met weinig contrast, zoals een blauwe lucht of een zandstrand.
Als je foto's en video's wazig zijn of als de camera niet goed scherpstelt, maak je de cameralens schoon. Als je telefoon een lasersensor heeft, maak je deze ook schoon. Bekijk waar de lens en sensor zich bevinden op je Pixel-telefoon of Nexus-apparaat.
Stel geen hoge ISO-waarde in op je camera
Er is geen magische instelling, en iedere camera gaat een beetje anders met ISO om, maar als vuistregel geldt: hoe hoger de ISO-waarde, hoe groter de kans op digitale ruis en korreligheid in je afbeeldingen.
Een goede vuistregel is om minimaal een sluitertijd aan te houden van 1 / brandpuntsafstand. Als je dus fotografeert met een 50mm lens, dan zorg je voor een sluitertijd van minimaal 1/50 sec. Diafragma – Ook de diafragma keuze heeft invloed op de scherpte in jouw foto.
Onder het kopje Details vind je de standaard optie voor verscherping. Lightroom heeft het schuifje met hoeveelheid (Amount in het Engels) standaard op +40 staan wat betekent dat het hele beeld verscherpt wordt.
Voor het mooiste licht moet je foto's nemen tijdens golden hour: het licht net na zonsopgang en net voor zonsondergang. Je neemt ook best zo veel mogelijk foto's, dan is de kans groter dat die ene perfecte foto met het perfecte licht tussen de selectie zit.
Zorg voor goed licht
Fotografeer met het licht in je rug. Dan is de foto scherp en goed belicht. Het nadeel is wel dat je weinig schaduw ziet, waardoor de diepte een beetje wegvalt. Als je een boek fotografeert kun je er voor kiezen om het licht schuin op het boek te laten vallen.
Door de ISO te verhogen vergroot je de lichtgevoeligheid maar niet het vermogen van de sensor om het licht dat binnenkomt te verwerken. Bij weinig licht vindt de sensor het lastig om het licht dat binnenkomt om te zetten in het juiste signaal. Er ontstaan snel foutjes in de vorm van ruis tussen de pixels.
Wat is onderbelichting ( te donkere foto's )?
Onderbelichting spreekt eigenlijk al voor zich, er is te weinig licht op je sensor gevallen wat zorgt voor een erg donkere foto of plekken die helemaal zwart zijn, het kan natuurlijk ook gebeuren dat je de dop nog op je lens hebt zitten…
Als de foto onscherp is, maakt u de lenzen aan de voor- en achterkant schoon met een microvezeldoek. Als u vuil in de lens ziet of als de cameralens niet goed is uitgelijnd of is geblokkeerd, neemt u contact op met Apple Support om serviceopties te bespreken. Herstart uw iPhone, iPad of iPod touch.
Als u uw webcam of camera wilt openen, selecteert u de knop Start en selecteert u Camera in de lijst met apps. Als u meerdere camera's hebt, kunt u schakelen tussen de camera's door Camera wijzigen rechtsboven te selecteren zodra de camera-app is geopend.
De flitser is in de 'Camera'-applicatie op de iPhone gemakkelijk in- en uit te schakelen. Open 'Camera' op je iPhone. Wanneer je op het punt staat een foto te kunnen maken, tik je op het flitsericoontje linksboven in het scherm.
Scherpstellen met de smartphone is niet ingewikkeld: houd de telefoon zo stil mogelijk en tik op het scherm op het punt waarop scherpgesteld moet worden. De camera van de telefoon stelt nu zelf scherp.
Camera's moeten een bepaalde hoeveelheid contrast in het onderwerp kunnen detecteren om automatisch te kunnen scherpstellen. Als het deel van het beeld waarop wordt scherpgesteld, te weinig contrast heeft, kan de camera niet scherpstellen. Probeer scherp te stellen op een ander deel van het onderwerp met meer contrast.