Door je benen goed te ontharen en daarna te scrubben worden je benen makkelijker bruin. Let er wel op dat je nieuwe huidcellen gevoeliger zijn voor de zon, dus gebruik na het scrubben altijd een zonnebrand met hoge beschermingsfactor.
Draag wit of pastel
Een witte broek, witte rok of witte sneakers (of allemaal) laten je benen bijna altijd bruiner lijken. Ook pastelkleuren versterken de zongebruinde teint van je benen. Tip: Word je helemaal niet bruin en blijf je spierwit? Dan kan een witte broek misschien niet het effect geven dat je voor ogen had.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Draag luchtige kleding die beschermt tegen de zon. Smeer altijd in met een SPF om verbranding en zonschade te voorkomen. Smeer bij blootstelling aan zonlicht elke 2 uur met minimaal factor 30. Houd de huid soepel en gevoed door dagelijks in te smeren met een hydraterende crème.
Wil jij een mooi kleurtje krijgen deze zomer? Dan kan je 2 à 3 wortelen eten per dag. Als je hier in de lente al mee begint en dit volhoudt in de zomer, krijg je een meer egale, gezonde bruine kleur. Een andere goede tip: bewegen in de zon zorgt tevens voor een mooi egaal kleurtje.
Bewegen is dus de boodschap. Fietsen en de trap oplopen doen alvast wonderen voor je bovenbenen en je billen. Om je onderbenen ook aan te pakken kan je een heel aantal beenoefeningen doen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende squats, waarbij je gecontroleerde kniebuigingen maakt.
Als de zon schijnt, gaan de melanocyten in onze huid extra melanine aanmaken, extra pigment dus, om de uv-stralen niet te diep te laten doordringen. Zo krijgen we een extra beschermend laagje, noem het een natuurlijke parasol. Een proces dat we kennen als, jawel, bruinen.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Je wekt er als het ware een artificiële bruine kleur mee op. Het gebruikte molecuul is DHA (dihydroxy acetone). Een bruinversneller is een actief bestanddeel dat de hoeveelheid melanine in de opperhuid doet toenemen. Zo verschijnt er sneller een natuurlijke bruine teint.
Kies je kleur
Zachte, neutrale kleuren vormen niet zo'n groot contrast met een bleke huid; ga voor lichtblauw of zachtroze. Probeer geel, wit en zwart te vermijden: deze tinten leggen extra nadruk op je porseleinen huidje. Wel een goed idee: felle nagellak op je tenen.
Gemiddeld blijft een fake tan ongeveer een dag of 7 zitten, na 7 dagen is de bovenste laag van je huid namelijk weer vervangen door een nieuwe laag huid. Je merkt het niet, maar je huid vernieuwd zich constant. Daarom is het ook zo belangrijk om te scrubben voordat je zelfbruiner gaat aanbrengen.
Voldoende hydrateren
Een droge huid zal niet snel bruin worden. Daar komt nog bij dat je natuurlijk een mooie egale bruine kleur wil hebben. Hiervoor moet je jezelf goed hydrateren. Niet alleen door genoeg te drinken, maar probeer ook in de zomer nét iets vaker een bodylotion op je benen te smeren.
Sneller een kleurtje krijgen door in te smeren met olie
O.a. babyolie, olijfolie en zonnebloemolie helpen je om super snel bruin te worden.
Vitamine E
Om je huid mooi te laten bruinen is het ook belangrijk dat je haar goed hydrateert. En je huid hydrateren doe je niet alleen van de buitenkant. Vitamine E helpt de hydrolipidenfilm van je huid te versterken, waardoor ze haar barrièrefunctie beter kan uitvoeren.
Melanocyten zijn huidcellen in de buitenste laag van je huid. Als er uv-straling van de zon of de zonnebank op je huid komt, maken deze cellen het stofje melanine aan. Dit zorgt ervoor dat je huid donkerder van kleur wordt. De melanocyten zijn verdeeld over je hele huid.
Aan het water word je sneller bruin.
Dat klopt. Water weerkaatst - net als korrels op het strand - de uv-stralen van de zon waardoor je extra veel zon vangt. Logischerwijs verbrand je op deze plekken dus ook sneller dan bijvoorbeeld in een park.
Pigment (melanine) wordt aangemaakt door melanocyten in de huid.Dit gebeurt door diverse factoren zoals medicatie of beschadiging, maar voornamelijk door negatieve invloeden van UV-stralen. Melanine is een beschermingsstofje van het lichaam. Het stofje is bedoeld om de huid te beschermen tegen verbranding door de zon.
Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Door de pigmentatie van de huid te stimuleren waardoor je sneller bruint. Een stofje dat op die pigmentatie inwerkt, is tyrosine. Dat stofje krijg je onder andere binnen door kalkoen, eiwit, cottage cheese, zalm, soja, amandelen en avocado te eten. Daarnaast is het ook belangrijk om veel betacaroteen binnen te krijgen.
Wil je zichtbare beenspieren dan is krachttraining natuurlijk heel belangrijk, maar onderschat ook niet de kracht van cardio. Goede cardio workouts voor je benen zijn hardlopen en spinning. Tijdens deze workouts train je je beenspieren en verbrand je tussen de 500-700 calorieën per uur.
Door cardio, zwemmen en wandelen kun je – in combinatie met de juiste voeding – je gehele lichaam doen afslanken; óók je bovenbenen dus. Maar je kunt ook een stap verder gaan en aan de hand van een helling sporten; heuvelop wandelen, flink traplopen of de loopband een aantal graden kantelen om omhoog te rennen.