Is sop niet nodig, misschien omdat er geen vlekken zijn of omdat je de tas niet nat wilt maken, dan zijn er een paar huis-tuin-en-keukenmiddelen die een vieze geur uit je tas verwijderen. Zo kun je er baking soda instrooien.Laat het een nachtje in de tas staan en zuig of gooi het de dag erna weer uit.
Leren tassen kunt u in eerste instantie reinigen met een droge doek. Is de tas daar te vies voor, dan kunt u proberen de viezigheid met een droge borstel te verwijderen. Lost dit het probleem nog niet op, neem de tas dan vervolgens af met een licht vochtig doekje. Eventueel met een speciale lederreiniger.
Droog het leer
Door vocht uit het leer te verwijderen, voorkomt u dat het gaat ruiken. We raden aan om na het drogen van het leer ook een leerreiniger, azijn of zuiveringszout te gebruiken om de geuren beter te verwijderen.
Witte azijn. Na het sporten en zweten kan er een gek luchtje achterblijven in je sporttas, evenals in je kleding. Voeg een half kopje witte azijn toe aan het wasprogramma om je kleding en sporttas echt goed schoon te krijgen.
We raden u dan af om deze tas zomaar in de wasmachine te gooien. Leer kan namelijk niet goed tegen een wasbeurt in een wasmachine en kan er dan minder mooi uit komen te zien. Beter is het om uw leren tas te laten wassen door een professionele stomerij.
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.
Om je leren tas soepel te houden, kun je je tas zo'n twee tot drie keer per jaar insmeren met wat lederwas of ledervet. Dit helpt ook om de kleur mooi te houden.
Het allerbeste is om de boel meteen lekker te luchten en te wassen. Vul een spuitfles met water en een paar druppels etherische olie – bijvoorbeeld tea tree of lavendel – en spray je sporttas tussen de wasbeurten door een beetje vochtig met deze mist.
Doe je rugzak in een waszak of in een oud kussensloop en stop hem dan pas in de wasmachine. Voor de zakken en andere onderdelen kun je een aparte waszak gebruiken. Gebruik een programma voor fijne was met een kleine hoeveelheid wasmiddel zonder bleek. Was altijd op lage temperatuur.
Doe je goede voetbalschoenen niet in de wasmachine, pasvorm is enorm belangrijk bij voetbalschoenen. Door het vele water en het vele ronddraaien gaat de binnenvoering van de schoen verschuiven. Hierdoor zal de schoen niet meer goed aanvoelen en lopen.
Meng een gelijke hoeveelheid gedestilleerd witte huishoudazijn met een gelijke hoeveelheid water en besproei de jas of wrijf ze hiermee in. De eigen geur van en het zuur in de azijn neutraliseren samen de ongewenste geurtjes. Hang de jas hierna in een goed geventileerde kamer of eventjes buiten voor 10 minuten.
Met zuiveringszout kunt u prima hondengeur verwijderen én tegelijkertijd uw bank schoonmaken. Strooi het zout over uw bank en laat het even inwerken, zodat het de vuiligheid en de vieze geuren kan opnemen. Daarna moet u alleen nog even stofzuigen. Met baksoda krijgt u overigens hetzelfde effect.
Gebruik op leer geen schoonmaakproducten voor gewone meubelstof, want deze kunnen het leer beschadigen. U kunt vlekken verwijderen uit glad leer door de vlek voorzichtig in te wrijven met een beetje groene zeep op een vochtige doek. Of gebruik de speciale onderhoudsmiddelen van Lederland om uw bankstel te reinigen.
Schoenen of tassen laten stoomreinigen
Je kunt je schoenen of tas ook bij ons laten stomen. Het stoomreinigen van schoenen of tassen zorgt voor een hygiënische en grondige manier van reinigen van suède, nubuck. Ook sneakers kunnen goed gereinigd worden op deze manier.
Niet in de droogkast
Je tas laten drogen doe je in geen geval in de droogkast, maar gewoon aan de draad, liefst van al binnenstebuiten en op de kop. Belangrijk: Hang je rugzak of schooltas nooit in de zon te drogen. Het lijkt misschien sneller te gaan, maar hierdoor kunnen de kleuren vervagen.
Een halsband of riem gebruik je doorgaans dagelijks en wordt gauw smoezelig en vies. Als er niet veel studs en andere versieringen op de riemen zitten en ze zijn niet van leer, kan je deze prima in de wasmachine wassen.
Katoen of canvas kan iets beter tegen water, maar ook schoenen van deze materialen gooi je beter niet in de wasmachine. Het is beter om ze gewoon met de hand te wassen. Ook is de kans groot dat de lijm van de schoenen loslaat tijdens of na het wassen in de wasmachine.
Natuurlijk weet je al dat je pannenlappen van stof gewoon in de wasmachine kunt wassen, maar ook de siliconen ovenhandschoenen en -onderzetters kunnen gewoon in de wasmachine worden gewassen op 40 graden. Heel veel speelgoed kan gewoon lekker in de wasmachine als het weer aan een schoonmaakbeurt toe is.
Als de was echt onplezierig ruikt, kun je ongeveer 90g zuiveringszout samen met je kleren in de trommel van de wasmachine doen. Gebruik je wasmiddel op dezelfde manier als gewoonlijk. Als het goed is, ruiken je kleren een stuk frisser als ze uit de machine komen.
Week uw kledingstuk in een emmer met azijn voordat u het wast. Zorg dat het kledingstuk hierbij helemaal is ondergedompeld in de azijn en laat het minimaal een uurtje intrekken (de hele nacht is nog beter) en doe het vervolgens in de wasmachine.
Olijfolie is dé oplossing. Scheurtjes worden herstelt, het leer wordt weer soepel en er verschijnt een mooie glans. Doe wat druppels olie op het leer en poets met een doek over de bank of stoel.
Leer kan worden gemaakt om water te absorberen, bestand te zijn tegen water of volledig waterdicht te zijn.
Doe dat nooit! Want als leer nat wordt en dan meteen met te veel warmte gedroogd wordt, kan uw tas krimpen, uit vorm raken, barsten en uitdrogen. Zelfs als het een paar dagen kost, laat de tas op een natuurlijke manier drogen.