Dat de prijs zo hoog was (ruim €15.000 per kilo), wordt verklaard door de bedreigde status van de blauwvintonijn. Door overconsumptie en overbevissing is het blauwvintonijnbestand met 96% afgenomen en dreigt de soort uit te sterven.
VIDEOEen blauwvintonijn van 278 kilo is zaterdag op de nieuwjaarsveiling op de vismarkt van Tokio geveild voor een recordprijs van 333,6 miljoen yen, omgerekend zo'n 2,7 miljoen euro.
Zo'n honderden tonijnen liggen er uitgestald. Het duurste exemplaar, voor zowat 2,7 miljoen euro, ging zaterdag naar Kiyoshi Kimura, baas van de restaurantketen Sushi Zanmai. Hij tekende ook al voor het vorige record in 2013.
Over de hele wereld zorgt tonijn voor werkgelegenheid en voedsel. De internationale tonijnmarkt was in 2018 ongeveer 12 miljard dollar waard (EN) – en de jaarlijkse verkoopwaarde van tonijnproducten bedraagt maar liefst 42 miljard dollar. Dat is bijna 30% van de totale wereldhandel in visserijproducten (EN).
De blauwvintonijn is zo duur door de hoge vraag van sushiliefhebbers en het beperkte aanbod door jarenlange overbevissing. Volgens het Wereldnatuurfonds (WNF) heeft de hoge prijs weer tot gevolg dat er nog meer op de vissen gejaagd wordt.
In Hokkaido (Japan) is een grote blauwvintonijn gevangen en verkocht voor maar liefst 396.000 dollar. Het is een nieuw donker record in het bestaan van de soort.
De blauwvintonijnen die momenteel aangeland worden zijn tussen 80 cm en 2 meter groot (20 a 160 kg). Ze kunnen tot 670 kg wegen en meer dan 25 jaar oud worden, maar gemiddeld is het gewicht op volwassen leeftijd zo'n 400 kg bij een lengte van 3 meter.
De meeste blauwvintonijn wordt verkocht tussen de 1.600 en 16.000 euro afhankelijk van de grootte, en het vet- en oliepercentage (dat bepaalt de smaak van de tonijn).
Blauwvintonijn wordt nog zelden in Nederland verkocht, maar in Japan serveren ze deze duurste tonijnsoort nog steeds in sterrenrestaurants als verse sashimi.
€ 55,00. BTW) vacuüm verpakt per stuk van 1 kilo.
De gigantische blauwvintonijn zou in Japan zo'n 700.000 euro kunnen waard zijn, maar verkocht zal hij wellicht nooit worden. Wetenschappers willen het beest onderzoeken op radioactiviteit.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak. Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Japanse handelaren en restauranthouders leggen al gauw zo'n 15.000 euro neer voor een vette volgroeide blauwvintonijn. Dit jaar bracht een topexemplaar in Tokio zelfs een recordbedrag van 160.000 euro op. Prijzen die voor tonijnvissers over de hele wereld aanleiding zijn om vooral heel hard door te blijven vissen.
TOKIO (ANP) - Tonijn wordt een steeds schaarser goed. Op de eerste visveiling van Japan in 2007 heeft een blauwvintonijn van 200 kilo een recordbedrag van 4,1 miljoen yen (ruim 25.000 euro) opgeleverd, meer dan een gemiddelde auto.
In Nederland zijn blauwvintonijn en ook de grootoogtonijn zelden meer op de consumentenmarkt te verkrijgen, vanwege te bedreigd – en dus ook te duur. Blauwvintonijn uit “kweek” is ook uit den boze, aangezien de jonge tonijnen uit het wild worden gehaald en overgebracht worden naar kooien om vetgemest te worden.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
De Atlantische blauwvintonijn is warmbloedig, een zeldzame eigenschap onder vissen. De populaties Atlantische blauwvintonijnen, waaronder die van het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan en van de Middellandse Zee, zijn bedreigd en staan op de rode lijst van de IUCN.
Het vlees van de gigantische tonijn is voldoende om 2.572 blikjes tonijn mee te vullen en 5.145 broodjes te beleggen. Vorig jaar werd op een Japanse veiling een tonijn van 222 kilogram voor 1,09 miljoen dollar verkocht.
De tonijn behoort tot de familie van de Makreelachtigen. Tonijnen kunnen tot wel 4,5 meter lang worden en 40 jaar oud. De gemiddelde tonijn leeft tegenwoordig echter maar tot een leeftijd van twee jaar.
Bijna de helft van de zuurstof dat langs de kieuwen vloeit wordt zo opgenomen. Het nadeel is dat de vis altijd moet blijven zwemmen, als de blauwvintonijn stopt met zwemmen krijgt het lichaam te weinig zuurstof en vindt verstikking plaats.
In termen van absolute kracht die de dieren kunnen genereren bleek dat de blauwe vinvis met voorsprong het sterkste dier is ter wereld, maar ondanks al hun kracht kunnen ze niet uit vislijnen en netten breken. Een blauwe vinvis zou zelfs moeite hebben om een enkele streng visnet te breken, ontdekten de wetenschappers.
Tonijn bijt meestal beter bij weinig licht, vooral als ze zich niet aan de oppervlakte voeden, dus vroeg in de ochtend en laat in de middag is een goed moment om achter ze aan te gaan.