Stoofperen koken Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Je zou denken dat de stoofpeertjes hun rode kleur danken aan de wijn of port waarin ze bereid worden. Maar dat is maar deels waar. In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat peren rood worden als de zuurgraad verandert. Door ze te koken (of stoven) gebeurt dit.
Schenk het kookvocht over de stoofpeertjes en serveer deze, naar keuze, warm of koud bij vlees, kip, vla of pudding.
Wil je testen of je Gieser Wildeman peren al rijp zijn, zodat je er stoofpeertjes mee kan maken? Druk dan het vruchtvlees vlak naast het steeltje zacht in.Als het vruchtvlees op deze plek iets meegeeft, is de vrucht rijp. Is het vruchtvlees op deze plek erg zacht, dan is de peer overrijp.
De gewone handperen, om lekker zo te eten, zijn niet geschikt voor het maken van stoofperen. Deze vruchten zijn namelijk al zacht. Wanneer ze verwarmd worden, zullen ze uit elkaar vallen. Gebruik voor het maken van stoofperen daarom de bekende Gieser Wildeman of de Saint Rémy.
Ook de suiker is variabel: meer suiker als het toetjesperen zijn. Maar ook als 'groente' is er wat suiker nodig, anders kunnen ze zo waterig smaken. Vooral Gieser Wildeman-peren kleuren vanzelf rood, ook zonder wijn of bessensap. Potjes 'perenrood' bestaan ook, maar dat is niet meer dan suiker met rode kleurstof.
De Nederlandse stoofpeer Gieser Wildeman smaakt fijner en zoeter dan Saint Rémy, waardoor je minder suiker nodig hebt. Ze wordt wel eens roodkoker genoemd: ze kleurt tijdens het koken effectief (licht) rood. Saint Rémy is een grotere stoofpeer, die couranter verkrijgbaar is.
Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Wanneer je de peren te kort kookt worden ze niet mooi rood. Vaak zijn stoofperen na een uur al gaar, maar duurt het ongeveer twee tot vier uur voordat ze ook mooi rood zijn. Laat stoofperen dus zo lang mogelijk op een laag vuur koken totdat ze zacht zijn en een rode kleur hebben.
Als het gaat om stoofperen is een licht fruitige rode wijn een uitstekende keuze. Een voorbeeld van zo'n lichte rode wijn is de Pinot Noir. Voor stoofperen bereid met kaneel en andere kruiden past een kruidige rode wijn, zoals een Syrah of Shiraz goed.
Het antwoord is vrij simpel. Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen. In de vriezer blijven ze namelijk tot wel twaalf maanden goed.
Stoofperen bewaren
Stoofperen kan je een paar dagen van tevoren maken, maar het lekkerst is om ze niet te lang van tevoren voor te bereiden. Bewaar de stoofperen in de koelkast in een laagje van het kookvocht.
Uw zoete bijgerecht zoals stoofpeertjes of rabarber kunt u verwarmen in de magnetron. Prik enkele gaatjes in de verpakking en zet het gerechtje in de magnetron. Stel de tijd in op 6 minuten en druk op start.
Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
Bewaren. Gieser Wildeman stoofperen zijn op een koele plaats enkele weken houdbaar.
Gelukkig kun je stoofperen best een tijdje goed houden. In een afgesloten bak blijven ze maximaal een week goed in de koelkast. In de vriezer kun je ze zelfs drie maanden bewaren. Dat geldt voor zowel stoofperen met als zonder alcohol.
Wat zijn peren:
Bij peren is er nog een onderscheid tussen stoof- en handperen. Bij handperen is een goede smaak en sappig smeltend vruchtvlees belangrijk, terwijl de stoofperen weer hele ander eigenschappen hebben. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente.
Suiker voor de bereiding van stoofperen of ander fruit. Ingrediënten: Suiker. kleurstoffen: riboflavine, cochenille.
Tip 1: stop het fruit in een papieren zak
Fruit stoot bepaalde gassen uit. Ethyleengas is zo'n gas en dat gas zorgt ervoor dat je fruit sneller rijpt. Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen.
Peren boordevol vezels
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
Er bestaan twee bekende soorten peren: handperen en stoofperen. Een handpeer kan direct uit de hand gegeten worden. Een stoofpeer daarentegen is kleiner en harder dan een gewone handpeer. Ongekookt zijn stoofperen niet geschikt om te eten en moeten daarom eerst gekookt of gestoofd worden en krijgen zo hun rode kleur.
Rauwe stoofperen kun je enkele weken op een koele, donkere plek bewaren. Gekookte stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de stoofperen hierbij eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar.
Vanaf € 178,49. Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. De stoofpeer Gieser Wildeman is een langzaam groeiende perenboom met opgaande takken. De perenboom kan door zijn langzame groeiwijze ook goed als struik, halfstam of leivorm gebruikt worden.
Een gezonde, smakelijke en eenvoudig te bereiden vrucht, die niet mag ontbreken, is de stoofpeer. In tegenstelling tot de gewone handperen, kun je een stoofpeer niet rauw eten. Bekende stoofperen zijn de Gieser Wildeman en de Brederode peer.