Cijferslot openen door te trekken en luisteren Het idee is eigenlijk heel simpel: je trekt aan de stang van het cijfer hangslot waardoor druk op de schijven ontstaat. Vervolgens dien je de schijven één voor één en beginnend bij de onderste te draaien totdat je bij een bepaald getal weerstand voelt.
Door de inbussleutel te draaien in de richting waarin je het slot met de sleutel zou openen en tegelijk te wrikken met de haarspeld in het bovenste deel van het slot, zou het zo maar even kunnen dat je dit open krijgt.
Door rustig met de sleutel in het slot te gaan en voorzichtig proberen te draaien als hij de blokkade raakt draait de scharnier vaak ook een beetje mee. Doe dit totdat de scharnier helemaal mee gedraaid is zodat u de sleutel weer helemaal erin kan stoppen en hem rond kan draaien.
Je trekt aan de stang van het slot waardoor er druk op de schijven ontstaat.Vervolgens draai je deze een voor een naar onderen totdat je bij een bepaald getal een soort weerstand voelt. Dit is het cijfer van de code. Doe dit met de overige schijven en je hebt de juiste code gevonden.
Een cijferslot, ook wel combinatieslot genoemd, is een slot waarbij een reeks met cijfers wordt gebruikt om het te openen of te sluiten. Je kunt de cijferreeks eenvoudig invoeren door een serie van onafhankelijk draaiende schijfjes in de juiste volgorde te zetten.
Een mechanisch (cijfer)combinatieslot wordt bediend door meerdere keren de juiste code te draaien. Afhankelijk van uitvoering wordt meestal 3 of 4x een hele slag gedraaid, om vervolgens de 'openingscode' te draaien. Hiermee wordt het slot bediend en kan de kluis worden geopend.
Dit kunt u doen door bijvoorbeeld wat smeerolie of siliconenspray in het slot te spuiten, maar u kunt ook de sleutel zelf invetten en die in het slot steken. Hebben deze maatregelen niet geholpen, dan kunt u nog uitproberen of het helpt om zachtjes met een hamer op het slot te tikken.
Cilinderslot met slotspray of WD-40
Voor cilindersloten is speciale slotspray veruit het beste. Het is namelijk vetloos. Zo trekt het geen extra vuil aan wat gewone smeerolie wél doet. En dan ben je op den duur nog verder van huis.
Denk aan de bovenzijde van een boterhambakje, een oud pasje, een stukje van een plastic fles, enzovoorts. Dit plastic kunt u tussen de deur en deurpost drukken, om op die manier het slot in te drukken. Duw hierbij voorzichtig tegen de deur, zodat het indrukken van het slot makkelijker zal gaan.
In veel gevallen kun je een kabelslot open krijgen met een grote en stevige nijptang of wellicht een betonschaar. Ook andere grote scharen kunnen helpen om het kabelslot door te knippen. Lukt dit niet? Dan kun je altijd nog gebruik maken van een slijptol.
Op het moment dat u een sleutel in de cilinder steekt, zullen de uitgefreesde kartels tegen een serie van stiften aan duwen en deze een stukje naar boven of naar beneden bewegen. De stiften zijn op een hoogte onderbroken en de juiste sleutel zorgt ervoor dat de breuken exact op een lijn komen te staan.
Wanneer je een ringslot zonder sleutel wilt openen kun je de slijptol het beste aan het einde van de beugel zetten voor je begint met slijpen. Dit is de minst sterke kant van de beugel.
Een optie om de cilinder te verwijderen is het uitboren van het cilinderslot, maar er is een makkelijkere manier. Pak de bahco of waterpomptang en wrik de cilinder heen en weer (naar links en rechts).Uiteindelijk zal op de zwakste plek, precies in het midden bij de meenemer, de cilinder breken.
Inbrekers flipperen een (voor-)deur die niet op slot gedraaid zit gemakkelijk open. Dit doen zij door een buigbaar plastic plaatje tussen de deur en het kozijn te schuiven. Ze duwen het plaatje langzaam richting het slot en kunnen zo het sluitmechanisme van de (voor-)deur openduwen (door de dagschoot open te duwen).
Sleutelmakers kunnen de meeste sleutels zonder enig probleem bijmaken. Echter gaat dat niet met alle sleutels; voor sommige sleutels heb je een speciale code, een pasje of een certificaat nodig om een sleutel bij te kunnen laten maken. Zonder die code, dat pasje of dat certificaat lukt dat niet.
Het getal 40 van WD40 staat voor de veertigste poging van de uitvinder van het product. Alhoewel WD40 multispray goed werkt voor het smeren van een slot is het niet optimaal. Het product trekt namelijk een beetje vuil en stof aan, waardoor je na verloop van tijd mogelijk weer problemen krijgt met het slot.
WD-40 is vettig en daar blijft vuil aan plakken. De sleutel gaat wel soepeler maar kan op termijn weer vast gaan zitten door dat stof. De SLOTSPRAY bevat een vetloos smeermiddel en ontdooid ook vastgevroren sloten (kan erg handig zijn in de winter). Let wel op dat het rode spuitbuisje niet afbreekt in het slot!
Het slot van uw deur smeren doet u eenvoudig zelf. Er zijn tal van manieren en middelen voor. Denk aan WD40, siliconenspray of grafiet. Het is aan te raden niet alleen de cilinder te smeren, maar ook het slot zelf en als het even kan de nachtschoot.
Sleutel wil niet draaien in slot oorzaken:
Je gebruikt de verkeerde sleutel (even goed kijken) Je sleutel is afgebroken (de tandjes moeten intact zijn) Er zit een afgebroken sleutel in het slot. Er zit vuil in het slot.
Wanneer het cilinderslot vast zit kan het smeren van het slot al de oplossing zijn. Voordat je het hele slot gaat vervangen is het dus slim om met een speciale slotspray het slot in te smeren. Aan de bus slotspray zit een dun buisje, een soort rietje. Stop dit buisje in het slot zelf en spray het goed in.
Met een sleutel in je slot, ben je kwetsbaarder voor inbraken. ' Is er van buitenaf zicht op een sleutelbos in jouw deur? Dan hoeft een inbreker bijvoorbeeld het glas maar in te tikken om zichzelf gemakkelijk binnen te laten.
Goed om te weten is dat je het cilinderslot van de voordeur vervangen geheel zelf kunt doen. Je hebt alleen maar de sleutel en een kruiskopschroevendraaier nodig.
Cijferslot, diefstalbescherming en verzekering
Een cijferslot kan lang zo veilig niet worden gemaakt als een cilinder voor een sleutel. Een fietsslot met cijfercode zal normaal gesproken daarom géén ART-certificaat hebben. Alleen de stevigste varianten komen daarvoor in aanmerking.
Binnen Nederland geldt een soort van praktijkregel. Wanneer u aan de kant staat waar de scharnieren zich bevinden (zichtbaar zijn) en u de deur naar u toetrekt/naar binnen opent dan kijkt u of de scharnieren zich links of rechts bevinden. Als de scharnieren links zitten dan is het een linksdraaiende deur.