Hoe koud is het koude water uit de kraan ? Drinkwater ligt in de winter gemiddeld rond 10-11 °C. Als de zon schijnt, kan dat nog 1 of 2 graden warmer worden. In de zomer kan dat oplopen tot 15 tot 21 °C.
Water komt met een temperatuur van 10 à 15 graden je huis binnen. Als het een nachtje stilstaat in de leidingen kan het opwarmen (in de zomer), of juist erg koud worden (in de winter)! Toch zegt de echte temperatuur niets over de gevoelstemperatuur.
De watertemperaturen wisselen sterk in Nederland. In de winter koelt het water af tot net boven het vriespunt. Tegen het eind van de zomer wordt het water echter maar liefst 20 graden celcius!
Nee dus: het is wetenschappers gelukt om water tot ver beneden het vriespunt af te koelen zonder dat het bevroor. Er is zelfs een ware wedloop gaande: het record ligt bij 232 Kelvin, oftewel minus 41 graden Celsius.
Hoewel het van huishouden tot huishouden verschilt, is puur heet water uit de kraan in het algemeen circa 55 °C.
Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Pas na de eerste drie minuten is de schrikreactie weg en begint het afkoelen van oppervlakkige spieren en zenuwen. In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur.
Om te kunnen bevriezen, moeten watermoleculen ergens een beginnetje van een ijskristal maken. In superschoon water gaat dat heel moeilijk, en dat bevriest daarom pas rond de min 40 graden (het smelt altijd bij nul graden). Water dat bij temperaturen onder het vriespunt nog vloeibaar is, wordt onderkoeld water genoemd.
De temperatuur van buitenwater
Eigenlijk totdat het water buiten 12/14 graden is, is het niet aan te raden om voor ongetrainde openwaterzwemmers naar buiten te gaan. Ook niet met wetsuit. Het kan wel, maar je moet dit opbouwen.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Meestal wordt de temperatuur rond of iets boven 20 graden gehouden. Aan de kust en in recreatieplassen hangt de temperatuur van het water sterk af van het moment in het jaar. In augustus is het water doorgaans veel warmer dan in mei of juni.
In de diepere ondergrond (meer dan 10 meter diep) is de temperatuur constant ongeveer 12°C. De vloeistof in de buizen neemt de temperatuur van de ondergrond op waarna aan het oppervalk daar warmte aan ontrokken wordt door een warmtepomp.
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt.
De gemiddelde spaardouchekop heeft een doorstroomsnelheid van 8 liter per minuut en er wordt gerekend met douchewater dat een tempe- ratuur heeft van 38°C.
De ideale temperatuur voor een ijsbad ligt tussen de 4 en 6 graden. Door het koude water raakt je lichaam in shock. Het bad mag dus niet te koud zijn. Water onder de 4 graden is te koud en raden we af.
Is er geen wind, dan is de grens ergens tussen -4 en -5 graden, binnen een dag. Zit er nog helemaal geen vorst in de grond, dan kan het enkele dagen duren. Zit de leiding tegen een verwarmd woonhuis, dan kan het nog langer duren. De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm.
We hebben op school allemaal geleerd dat water bevriest bij 0 graden. Maar het ultieme vriespunt van water is lager, zo blijkt. Nee, de schoolboeken hoeven heus niet allemaal herschreven te worden. Water met vuiltjes erin bevriest onder normale omstandigheden nog steeds als de temperatuur onder het vriespunt zakt.
de verzamelbuis: onder invloed van het antidiuretisch hormoon ADH kan hier de urine nog sterker worden geconcentreerd. De urine eindigt in de urineblaas, waarna het kan worden geloosd.
Bij het nemen van een koude douche spannen je spieren zich aan. Dat zorgt voor vaatvernauwing. Hierdoor wordt je bloeddruk en 'hydrostatische druk' hoger, waardoor je hart sneller pompt en er meer bloed richting je spieren gaat. Zo brengt het bloed verschillende stoffen naar de juiste plaatsen in het lichaam.
Koudwatergewenning heeft echt even de tijd nodig! Maar het positieve is dat je het kunt trainen en dus kunt wennen aan de kou. Begin bijvoorbeeld eens met twee minuten zwemmen en bouw dat langzaam uit naar een paar minuten meer tot uiteindelijk zelfs een kwartier of halfuur.
Bouw dan langzaam op totdat je langer in het water kan blijven. De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 minuut dippen per graden Celsius.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Bacteriën bestrijden: door het drinken van warm water op een lege maag kunnen bacteriën zich niet zo snel in je lichaam nestelen. Het is dus een natuurlijke remedie tegen een opkomend griepje. Het maakt daarnaast slijm los en helpt het te verwijderen uit de luchtwegen. Ook verzacht warm water de keelpijn.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.