In de winter ligt de gemiddelde temperatuur in Noorwegen rond de -6,8°C, maar de plaatselijke weersomstandigheden kunnen behoorlijk wisselen. In de buurt van Oslo is sneeuw heel normaal, en de gemiddelde temperatuur ligt er in de winter net onder het vriespunt.
In de winter wordt een groot deel van Noorwegen voorzien van een laag sneeuw. De gemiddelde temperaturen in de winter liggen rond de -6 tot -8 graden. Maar net als in de zomer verschillen omstandigheden en temperaturen per deel van het land. In Noord-Noorwegen en het binnenland zijn de winter het strengst.
Dagtemperaturen komen daar in de zomer amper boven de 20 graden uit (gemiddeld is het 14 tot 15 graden overdag) en 's nachts is het gemiddeld slechts enkele graden boven het vriespunt.
Vaak is het wel iets koeler in de meeste delen van Noorwegen. Maar ook dit kan soms een groot voordeel zijn. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat, wanneer het in Nederland zo'n 28 graden is, het in Noorwegen (omgeving Alesund) rond de twintig graden is.
In het hoge noorden van Noorwegen verdwijnt de zon van november tot januari volledig onder de horizon. Maar in deze donkere tijd is er op het midden van de dag het zogeheten 'blauwe licht', een soort van schemerlicht bijna net zo indrukwekkend is als het noorderlicht.
Dit is dus hét moment voor spannende avonturen in de sneeuw. Skiën heeft een speciaal plekje in de Noorse cultuur en geschiedenis. Jong en oud gaan in de winter naar de skiresorts, bossen en bergen om te genieten van de mooie afdalingen en goed verzorgde pistes.
Noorwegen staat samen met IJsland en Zwitserland in de top-3 van duurste landen in Europa. Dat betekent dat een vakantie naar Noorwegen duurder uit zal vallen dan wanneer je naar de geijkte vakantiebestemmingen in Zuid-Europa gaat. Een echte budget reis naar Noorwegen vraagt dan ook veel creativiteit.
In het binnenland is er gemiddeld op 100 dagen van het jaar regen. Vanaf september blijft de eerste sneeuw liggen en in juni verdwijnt de laatste sneeuw uit het land. De meeste sneeuw ligt in februari en maart. In Tromsø is gemiddeld genomen de plaats waar het hoogste sneeuwdek ligt.
De beste reistijd voor Noorwegen zijn de maanden mei t/m augustus. Door de warme Golfstroom is het aangenaam warm aan de westkust. De temperatuur in het noorden schommelt in deze periode tussen de 13ºC en de 18ºC. Het regent er gemiddeld 70 mm per maand.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Gemiddeld is het maximaal -1°C in februari in Centraal Noorwegen en minimaal rond de -6°C. De zeetemperatuur ligt rond de 8°C. Er valt in februari op 7 dagen neerslag met een totaal van 33 mm. is deze maand 10 dagen droog in Centraal Noorwegen en gemiddeld sneeuwt het 11 dagen in februari.
Het is ongeveer 2 uur vliegen naar Noorwegen. De precieze vliegtijd hangt echter af van je bestemming. Noorwegen is een uitgestrekt land en de vliegtijd naar een noordelijke bestemming is dan ook langer.
Veel zaken (sociale zaken) zijn erg goed geregeld, dit komt overigens wel goed overeen met Nederland. De lonen liggen in Noorwegen gemiddeld hoger dan in Nederland. Daar staat tegenover dat het dagelijks leven ook duurder is. Daarnaast is het in veel gevallen financieel aantrekkelijk om in Noorwegen te gaan wonen.
In Noorwegen is juli de warmste maand met 18°C en de meeste koude maand is -2°C in januari.
In de maanden mei tot en met augustus zijn de Noorse fjorden het best te bekijken De temperatuur is aangenaam. (De zomers in het zuiden zijn zelfs warm!) In het noorden van Noorwegen en in de bergen kan het wel een stuk kouder zijn.
Oost-Noorwegen en Zuid-Noorwegen: Hier zijn de temperaturen het hoogst en is het klimaat het meest stabiel. Dat geldt ook voor zuidkust tussen Mandal en Oslo. De temperaturen kunnen hier oplopen tot 25°C of hoger, en in het binnenland zijn ze vaak het hoogst.
Je mag naar Noorwegen maximaal 10 kg vlees, vleesproducten, melk, kaas en andere levensmiddelen meenemen. Je mag geen aardappelen meenemen. Honden- en kattenvoer hoef je niet mee te rekenen in die 10 kg. Voor groente, fruit, planten, bloemen en zaden zijn er beperkingen op de hoeveelheden die je mee mag nemen.
Verboden mee te nemen naar Noorwegen zijn: Aardappelen, alcohol met een percentage van meer dan 60%, medicijnen (tenzij het een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik betreft), drugs, wapens en munitie, levende dieren (tenzij u hiervoor specifiek toestemming hebt gekregen),planten en bloemen voor de teelt.
De reden waarom u geen aardappelen naar Noorwegen kunt brengen, is dat deze om gezondheidsredenen niet in het land mogen worden ingevoerd.
Neem een dikke jas, sneeuwbroek en thermokleding mee, dan heb je het zeker warm. Houd wel in de gaten dat de gevoelstemperatuur een stuk kouder kan zijn dan de werkelijke temperatuur. Ga je naar de kustregio, neem dan wind- en waterdichte kleding mee, omdat het daar iets vaker regent.
Meenemen naar Noorwegen: een veelzijdige waterdichte jas
Ben van plan om korte uitstapjes te maken dan is een goede softshell jas vaak voldoende. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met buitensportwinkel Bever en daar vind je dan ook een uitstekend aanbod van softshell jassen.
Noorderlichtreizen in Noorwegen
Door de ligging midden in de Aurora Zone is het noorderlicht in Noord-Noorwegen bijna elke avond te zien. Vrijwel overal in het noorden van Noorwegen heb je goede kans om het noorderlicht te spotten. De bekendste plek is Tromsø, de trotse 'hoofdstad van het noorderlicht'.