Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Antarctica is kouder dan koud, met 's winters temperaturen die bovenop de vier kilometer dikke ijskap tot wel 90 graden onder nul kunnen dalen. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd.
Antarctica is veel kouder dan het noordpoolgebied, met temperaturen die bovenop de kilometers hoge ijskap in de donkere winter tot wel -90°C kunnen dalen.
Antarctica herbergt een enorme hoeveelheid water onder het oppervlak. Onderzoekers vermoedden al enige tijd dat onder het ijs grondwater zou kunnen zitten, maar tot nu toe was daar geen onomstotelijk bewijs voor. Binnen in de ijskap van Antarctica bewegen stromen van relatief snel bewegend ijs richting de oceaan.
Het zuidpoolgebied (Antarctica) is het koudste gebied op aarde, gelegen binnen de zuidpoolcirkel. Dit gebied vormt geen staatkundige eenheid, maar de status is vastgelegd door twaalf landen in Washington, het zogenaamde Antarctisch Verdrag.
IJsberen en pinguïns zijn kenmerkende bewoners van de koude poolgebieden. Toch zullen ze elkaar nooit tegenkomen. De ijsbeer komt alleen in het noordpoolgebied voor, terwijl pinguïns voornamelijk op het zuidelijk halfrond leven.
Antarctica is de koudste plek op aarde. Het is er gemiddeld -50°C. Er leven geen mensen op Antarctica. Er verblijven alleen wetenschappers in speciale onderzoekstations.
De zuidpool is een serieus groot stuk.Als er dus iets mis gaat is er best kans dat er een noodlanding op Antarctica aan de orde is. Dat houdt in dat, bij wet, toestellen OOK materiaal aan boord moeten hebben om daar te overleven. Dat neem ruimte en gewicht in beslag dus minder interessant.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd. Er is echter wel een internationaal verdrag, het 'Antarctic Treaty', dat in regelgeving voorziet. Hierdoor hebben landen die dit verdrag hebben ondertekend de mogelijkheid om onderzoek te doen in Antarctica.
Antarctica heeft geen eigen officiële vlag, omdat Antarctica een continent is, en geen land. Wel zijn er enkele vexillologen geweest die een vlag voor het continent hebben ontworpen.
Siberisch koud
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is het noordoosten van Siberië. Daar staat het kouderecord op 67,8 graden onder nul. De laatste keer dat die temperatuur werd gemeten was in 1933.
Het continent Antarctica is 14 miljoen km² groot en is daarmee het vijfde grootste continent van de wereld. Antarctica heeft geen hoofdstad en ook geen permanente inwoners; er zijn wel diverse wetenschappelijke stations gevestigd.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica.
Antarctica wordt ook de zuidpool genoemd. Er is een groot verschil tussen Antarctica en de noordpool. Onder het ijs en de sneeuw van Antarctica ligt vaste grond: rotsen. Onder het ijs van de noordpool bevindt zich geen land, maar zeewater.
Antarctica is van niemand en er is dus niet één land dat er de wetten bepaalt. In een overeenkomst hebben alle landen die iets op Antarctica doen afspraken daarover vastgelegd. Deze 'Antarctic Treaty' is in 1961 van kracht geworden.
Zoals je ziet is Antarctica ook zonder ijs een bergachtig en onherbergzaam land met scherpe pieken en diepe fjorden. Dit alles is natuurlijk deels het gevolg van de eroderende invloed van de enorme ijsmassa.
Antarctica heeft circa 13,2 miljoen km² en 0,004 miljoen inwoners. Het zijn de om de Zuidpool gelegen land- en zeegebieden. Antarctica bestaat bijna volledig uit ijs. Europa heeft een oppervlakte van ongeveer 10,5 miljoen km² en 733 miljoen inwoners (11,1% van de wereldbevolking).
Taal. Er worden verschillende talen gesproken op Antarctica, ook Nederlands (op de Prinses Elisabethbasis). Tussen de verschillende onderzoeksstations onderling wordt vooral Engels als brugtaal gebruikt en dit is dan ook de de facto taal van Antarctica. Ook het Spaans en Frans worden veel gesproken.
Het Antarctische voedselweb draait rond krill, het favoriete voedsel van de pooldieren! Alle dieren eten (onrechtstreeks) krill. Aan dit voedselweb kunnen we vogels toevoegen zoals pinguïns. Zij eten krill en pijlinktvis, en worden op hun beurt gegeten door zeeluipaarden.
Door het extreme klimaat is het een moeilijk gebied om te overleven. Behalve wetenschappers die tijdelijk op de zuidpool verblijven om onderzoek te doen, kom je er geen mensen tegen. Toch zijn er wel een aantal planten- en diersoorten die zich aan de koude omgeving hebben aangepast.
Je vindt hier pinguïns, walvissen, zeehonden, albatrossen, zeevogels en ongewervelde dieren zoals krill die de basis vormen van het Antarctische voedsel voor de overige dieren. In de wateren rond Antarctica leven maar liefst vier soorten zeehonden; de luipaard, crabeater, Weddell zeehond en de zeeolifant.
Zeeijs is te vinden rond de Noordpool en Antarctica. Een warmer klimaat leidt in het gebied van de Noordpool onherroepelijk tot het smelten van ijs, ook op zee. Rond de Zuidpool neemt de hoeveelheid zeeijs echter toe, mogelijk door het smelten van landijs.
Antarctica is een heel bijzonder en kwetsbaar gebied. We noemen het ook wel de Zuidpool. Het is belangrijk dat we met zorg met dit gebied omgaan. Iedereen die vanuit Nederland activiteiten wil ondernemen in het Antarctisch gebied, heeft daarom een vergunning nodig.
Hun voedsel bestaat uit hoofdzakelijk uit vis, maar ook uit krill en inktvis. Aan de kust van Antarctica leven verschillende soorten robben. Hierbij moet u denken aan grote zeeolifanten, de Antarctische pelsrob, zeeluipaarden en enkele andere soorten robben en zeeleeuwen.
Nederlands heeft geen grondgebied op Antarctica.