WhatsApp is en blijft gratis. Onder WhatsApp-gebruikers gaat een bericht rond waarin staat dat je het appje moet doorsturen om te voorkomen dat je moet betalen voor WhatsApp.
Als je thuis bent, of ergens anders waar een gratis wifi-verbinding is, verstuur je de berichten gratis. Zit je op een plek zonder wifi, dan gebruik je de 4G-internetverbinding van je mobiel. Dan is een WhatsApp-bericht versturen niet helemaal gratis, maar kost het meestal toch nog minder dan het zenden van een sms.
Je hebt een (goede) internetverbinding nodig
Maar als je onderweg bent, heb je een abonnement met mobiele data nodig. Als je dit niet hebt, kun je ook niet bellen via WhatsApp.
Op 19 februari 2014 nam Facebook de diensten van WhatsApp Messenger over voor een bedrag van 19 miljard USD. De overname werd op 3 oktober 2014 door de Europese Commissie goedgekeurd.
Sms-berichten zijn niet specifiek beveiligd. Ze worden wel verzonden en ontvangen via een afgeschermd netwerk. Het betekent niet dat jan en alleman uw berichtjes kan aftappen, maar wel dat er geen speciale techniek wordt gebruikt om het sms-verkeer te versleutelen. Voor normaal gebruik is sms prima geschikt.
Ten eerste maakt WhatsApp gebruik van end-to-end encryptie. Dit betekent dat zij je berichten niet kunnen lezen en niet kunnen delen met Facebook. Op dit niveau is WhatsApp veilig en nog steeds een van de meest veilige messaging apps om te gebruiken.
(What's)Appen doe je via een app op een smartphone. Met de telefoon stuur je korte berichtjes naar elkaar, en dat gaat dan meestal om een vriend(in) of familielid. Chatten doe je op een computer, laptop of tablet, en dat gaat via een internetwebsite. Via die website wissel je korte berichtjes met een ander persoon.
De meeste apps zijn ook zonder internetverbinding te gebruiken. Je downloadt de kaart(en) of route die je nodig hebt op het moment dat je nog een wifi verbinding hebt. Vervolgens hoef je alleen de locatie van je telefoon aan te zetten, zodat de app weet waar je bent.
Mensen met elkaar verbinden, dat is volgens het persbericht over de overname van WhatsApp door Facebook de gezamenlijke missie van de bedrijven. Maar het verdienmodel achter die missie is bij WhatsApp compleet anders dan bij Facebook. Facebook verdient bijna al zijn geld met de verkoop van advertenties.
Bellen via Whatsapp "kost” alleen data. Zolang het datagebruik gratis is (de Wifi) en binnen de databundel blijft (via 4G) zijn er aan beide zijden geen (extra) kosten. Wie het gesprek begint maakt niet uit.
Videobellen met Whatsapp
Ga naar een Whatsappgesprek met de persoon die je wilt videobellen en dan zie je rechtsboven twee icoontjes staan. Een camera en een telefoonhoorn. Als je op de telefoonhoorn klikt, dan bel je direct met je contactpersoon. WhatsApp-bellen is gratis.
WhatsApp zonder telefoon
WhatsApp rolt de ondersteuning voor meerdere apparaten uit naar iedereen. Om WhatsApp Web of WhatsApp Desktop te gebruiken, is het niet langer meer nodig om je telefoon in verbinding met het internet te houden.
Een gesprek van één minuut over wifi, 4G of 3G kost in totaal 250KB. Dat betekent dat je tijdens vier minuten bellen ongeveer 1MB verbruikt. Hierdoor kun je 400 minuten bellen met 100MB uit je databundel, die meestal uit 2GB of meer bestaat.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Als je je afvraagt wie je WhatsApp-profiel bekijkt, kun je die informatie niet zien. WhatsApp houdt geen logboeken bij van wie wiens profiel heeft bekeken. Profielbezoeken worden niet geteld of weergegeven.
Iets minder dan twee procent van alle Nederlandse WhatsApp-gebruikers, zo'n 200.000 gebruikers, stoppen of zijn gestopt met WhatsApp vanwege de gewijzigde voorwaarden. Dat aantal is bij lange na niet groot genoeg om een marktbeweging naar Telegram of Signal in gang te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Chatdiensten als WhatsApp en Signal zijn standaard versleuteld en dat zou aftappen onmogelijk maken voor politie en inlichtingendiensten.
Met het telefoonnummer van die vriend kunnen ze in WhatsApp of andere sociale media zijn of haar profielfoto zien. Deze voegen de fraudeurs vervolgens toe aan hun eigen WhatsApp account (met een willekeurig telefoonnummer), om geloofwaardiger over te komen.
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.
Lees WhatsApp-berichten in de Android-widget
Tik op de WhatsApp-widget en houd deze vast om hem naar je startscherm te slepen. Alle inkomende WhatsApp-berichten zijn dan zichtbaar in deze widget zonder dat je de app hoeft te starten en te openen.