Een chronisch ziek kind brengt zorgen en spanning met zich mee, waardoor de behoefte aan roken wordt versterkt. Soms zijn er ook andere zorgen in het gezin, bijvoorbeeld op financieel gebied. Het is dan een extra zware opdracht om van het roken af te komen. Ouders voelen zich vaak schuldig als ze roken.
De meeste mensen beginnen met roken als ze 13-14-15 jaar zijn. Jongeren denken vaak dat roken stoer is en dat ze erbij horen als ze roken. Ze willen zelf bepalen wat ze doen en doen dan soms dingen die ouders, docenten en andere volwassenen eigenlijk niet willen.
Als jongeren roken, doen zij dit uit nieuwsgierigheid of om erbij te horen. Ook beginnen jongeren met roken doordat ze ouders of vrienden zien roken. Jongeren denken vaak dat zij niet snel verslaafd zullen raken aan roken, maar dat is niet waar. Nicotine is een zeer verslavende stof.
Jongeren vragen meestal aan hun vrienden en klasgenoten (60%) of ze sigaretten willen kopen. Een klein aantal jongeren (6%) krijgt sigaretten van ouders. Er is ook een klein deel (3%) dat sigaretten krijgt van zijn of haar broer of zus. Studenten die roken helpen minderjarigen soms ook de wet te omzeilen.
Uit de enquete blijkt ook dat de belangrijkste redenen om te beginnen met roken nieuwsgierigheid, rokers in de sociale omgeving en een positieve verwachting van de smaak zijn. Rokers steken meestal een sigaret op omdat ze er zin in hebben en omdat ze het ontspannend vinden.
In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
Uit het eerdergenoemde onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat het ook loont om te stoppen met roken als u 50 bent. Als u op uw 50ste stopt, wordt het sterfterisico gehalveerd. De kans dat u voor uw 65ste komt te overlijden wordt 50% minder, dan als u door zou gaan met roken.
Kans op hart- en vaatziekten bij 1 sigaret per dag
Iemand die 1 sigaret per dag rookt, loopt dus nog steeds een veel groter risico om hart- en vaatziekten te krijgen dan een niet-roker. Dit, terwijl hart- en vaatziekten al relatief veel voorkomen bij niet-rokers.
De meeste sigaretten - vier op de tien - krijgen minderjarigen van vrienden. Broers en zussen zijn minder scheutig. Wrang is de constatering dat een op de tien sigaretten die kinderen tussen de 12 en 16 in handen krijgen, afkomstig is van de eigen ouders.
Rokers zijn meestal makkelijk te herkennen. Ze hebben een grauwere huid, meer rimpels en zien er ouder uit dan ze zijn. Dat komt doordat de structuur van je huid door roken wordt aangetast. Als dit niet genoeg is om een roker te identificeren kan je altijd nog naar zijn tanden of nagels kijken.
Stel op tijd de regel Niet roken en drinken tot 18 jaar
Ouders die zelf roken vinden het lastig om tegen hun kinderen te zeggen dat zij niet mogen roken. Toch kunt u als rokende ouder best uitleggen dat u niet wilt dat uw kind rookt. U kunt vertellen dat ook jongeren snel verslaafd kunnen raken.
Roken tast de hersenen aan. Maar als mensen stoppen met roken, zijn de hersenen in staat om zich helemaal te herstellen, zo blijkt uit onderzoek. Rokers hebben een grotere kans op Alzheimer. Dat komt doordat hun hersenbanen meer beschadigingen vertonen dan die van mensen die niet roken.
Beginnen met roken wordt meer beïnvloed door omgevingsfactoren dan door erfelijke aanleg; bij nicotineverslaving is dit andersom. Ouders kunnen invloed uitoefenen op het rookgedrag van hun kind via de opvoeding, regels, communicatie, het geven van het goede voorbeeld en het beperken van meeroken door het kind.
Dat komt door een stofje wat in tabak zit: nicotine. Dat lijkt veel op een stofje dat je lichaam zelf ook maakt, dat ervoor zorgt dat je je lekker voelt. Een roker kan dan niet meer zonder sigaret omdat hij/zij nicotine nodig heeft om zich lekker te voelen.
Bij rookgedrag spelen de gezinsomgeving, andere personen in de omgeving en erfelijke aanleg een rol. Ouders kunnen actief invloed uitoefenen op het rookgedrag van hun kinderen. Vrienden hebben een belangrijke invloed op rookgedrag, via selectie, beïnvloeding en sociale netwerken.
Ademen gaat al wat makkelijker. Je luchtwegen beginnen te ontspannen en je krijgt wat meer energie. Een goed moment om een nieuwe hobby of sport op te pakken: je kunt namelijk steeds meer last krijgen van ontwenningsverschijnselen en kunt dan wel wat afleiding gebruiken.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet aan jongeren onder de 18 jaar worden verkocht. Dit geldt ook voor rookwaren van kruidenproducten, zoals een kruidensigaret.
Kom je te weten dat je kind rookt of heb je sterke vermoedens? Blijf dan op het hart drukken waarom jij liever hebt dat hij/zij niet rookt en uit je bezorgdheid (zie ook: je houding tijdens het gesprek). Je kan je zoon of dochter ook blijven verbieden om te roken, maar daar heb jij als ouder niet altijd vat op.
"En als je twintig jaar lang een pakje per dag rookt, dan heb je twintig packyears", legt longarts Dekker uit. "Rook je die twintig jaar twee pakjes per dag, dan heb je veertig packyears. En vanaf twintig packyears beginnen de risico's op kanker te komen."
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
De nicotine en andere stoffen verdwijnen snel uit je lichaam. Na twee à drie dagen is alle nicotine al uit je lichaam. Na maximaal een week is je lichaam niet meer verslaafd. Maar: ook al is de nicotine na maximaal een week uit je lichaam, de behoefte aan een sigaret is dat niet.
Na 1 dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken. Na 2 dagen is er geen nicotine meer in het lichaam. Na 2 dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd. Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
,,Dat hebben we nu niet onderzocht, maar uit een eerdere studie weten we dat rokers dan dieper inhaleren om evenveel nicotine uit hun sigaret te halen. Dus als je van 15 naar 10 sigaretten per dag gaat, krijg je evenveel giftige stoffen binnen. Bovendien lukt het bijna niemand om sporadisch te roken.”
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...