De huidige woningnood heeft vier hoofdoorzaken: Weinig nieuwbouw. Lage rente, gunstige hypotheekregels. Sterke economie, open land.
Er is weinig geschikte bouwgrond en bouwers hebben te maken met een tekort aan vakkundig personeel. In de hele bouwbranche is -net als in andere branches- een groot personeelstekort. Daardoor is arbeid duurder en stijgen de kosten om woningen te bouwen.
Waarom is er een woningtekort van 1 miljoen nieuwe woningen? Anno 2021 is er een woningtekort van ruim 330.000 woningen. Dat is een weerspiegeling van het aantal huishoudens dat noodgedwongen geen eigen woning heeft. Het woningtekort heeft ervoor gezorgd dat woningenprijzen de afgelopen jaren hard zijn gestegen.
De belangrijkste oorzaak van de huidige wooncrisis is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere woningen, zoals appartementen. Dat stelt bijna tweederde van de gemeenten in de regio die deelnamen aan een enquête van Omroep West en de NOS.
De tekorten van 2021: Woningnood leidt tot hoge schulden, frustratie en protest. Van de wooncrisis tot de hoge werkdruk in de zorg en het onderwijs, 2021 was het jaar van de tekorten. In de laatste dagen van het jaar staat NU.nl in een speciale serie stil bij deze problemen.
De helft van het woningtekort doet zich voor in Amsterdam. De hoofdstad en naburige gemeenten als Amstelveen – waar de woondruk relatief het hoogst is – en Leidschendam-Voorburg kennen een woondruk van ruim 150. Dit wil zeggen dat de vraag naar woningen ruim 50 procent hoger ligt dan het beschikbare woningaanbod.
Een voor de hand liggende oplossing is meer huizen bouwen. Veel politieke partijen hebben een bouwplan in hun verkiezingsprogramma's opgenomen en willen dit de aankomende tien jaar gaan uitvoeren. Hiernaast pleit een groep van 34 organisaties om een miljoen woningen te bouwen in de aankomende tien jaar.
Huren ongeveer twee keer duurder dan kopen
Het CBS maakte bekend dat de huren in 2020 gemiddeld met 2,9% zijn gestegen. Dankzij de fors gedaalde hypotheekrente in de afgelopen jaren zijn de netto kosten van een koopwoning al snel de helft van een vergelijkbare huurwoning.
Jongeren vaker bij ouders door gebrek geschikte woningen
Het woningtekort wordt breed erkend. ABF Research schat het woningtekort in 2021 op 3,5% van de bestaande woningvoorraad in Nederland en 2,3% in Overijssel*. Het woningtekort raakt niet iedereen even hard.
In de jaren 90 stijgen de huizenprijzen buitengewoon sterk door het woningtekort en omdat banken (opnieuw) hele hoge leningen verstrekken. De markt stort in door de bankencrisis in 2008. Vanaf 2013 zijn de prijzen weer aan het stijgen. De prijzen van bestaande koopwoningen zijn op het hoogste niveau ooit.
Het totale woningtekort zal in 2025 zijn opgelopen tot ongeveer 400.000 woningen, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Capital Value. Dat komt door het dalende aantal bouwvergunningen en mogelijk uitstel van veel bouwprojecten. Het woningtekort neemt in 2023 toe van 279.000 ruim 325.000 woningen.
Zelfs huurbazen zeggen het: een woning huren is geld weggooien. En dat is typerend voor hoe we denken over huren versus kopen, zegt Cody Hochstenbach. 'Het idee dat kopen superieur is aan huren is een hardnekkige mythe – met reële gevolgen.
Nu huis kopen of wachten op lagere hypotheekrente
De hypotheekrentes liggen in oktober 2022 hoger dan eind 2021. Omdat bezichtigingen sterk teruglopen is er een kans om nu een huis te kopen en niet te wachten. Wel is hypotheekrentes vergelijken belangrijk omdat je dat elke maand veel geld kan schelen.
'Kopen is op de lange duur goedkoper dan huren. De initiële kosten zijn wel relatief hoger', zegt Siegersma. 'De makelaar moet betaald worden, het afsluiten van de hypotheek kost geld en u krijgt te maken met overdrachtskosten. Alleen als u van plan bent om langer in het huis te gaan wonen haalt u die kosten eruit.
Vooral mensen met een laag en middeninkomen.Maar ook studenten, dak- en thuislozen, en mensen die er ineens alleen voor komen te staan. Het kabinet neemt maatregelen tegen deze woningnood.
Het komt voort uit cijfers van ABF Research, een gedegen Delfts onderzoeksbureau dat al jaren het woningtekort voor de overheid berekent. Volgens hun recentste prognose zijn er van 2021 tot en met 2030 936.000 woningen nodig; ongeveer een miljoen dus. Daarvan zijn er vorig jaar zo'n 77.000 gebouwd.
In 2015 gaf bijna 3 procent van de mensen aan geen woning te kunnen vinden, terwijl hij of zij wel op zoek was naar een ander huis. In 2021 was dit ruim 6 procent. Dat komt neer op een toename van bijna 400.000 mensen in 2015, tot bijna 900.000 in 2021.
Dit zijn mensen zonder woning, maar met een inkomen. Volgens brancheorganisatie van maatschappelijke opvang Valente waren er in 2019 ruim 500.000 Nederlanders zonder adres, recentere cijfers zijn er niet.
Huren = Meer spaarcapaciteit
Een maandelijkse huur ligt vaak lager dan een maandelijkse aflossing van een lening: zo kun je tijdelijk meer sparen.
Over het algemeen is huren wat flexibeler, heb je minder verplichtingen en loop je minder risico maar heb je minder mogelijkheden. Kopen biedt je meer mogelijkheden, is (uiteindelijk) meestal iets voordeliger maar kent ook meer verplichtingen.
Stelregel verhuurders
Veruit de meeste verhuurders vragen een huurder om rekening te houden met een maandsalaris waarvan je de huur 3 tot 4 keer kunt betalen. Dit betekent dat je van een maandsalaris van 3.000 euro kunt reageren op huurwoningen van 750 euro tot 1.000 euro.
ABN AMRO en ING hebben de verwachting voor de huizenprijzen naar beneden bijgesteld.Beide banken verwachten in 2023 een prijsdaling van 6%. Ook de Nederlandsche Bank (DNB) verwacht een prijsdaling van 6%. Update: Rabobank is optimistischer en verwacht dat de huizenprijzen in 2023 gemiddeld met 4,2% dalen.
DNB voorspelt dat de huizenprijzen met 3,1% zullen dalen in 2023 en met 3,3% in 2024. Rabobank voorspelt een daling van de huizenprijzen van 3% in 2023 en 1,5% in 2024. ABN AMRO voorspelt een daling van de huizenprijzen van 2,5% in 2023. ING voorspelt een daling van de huizenprijzen van 2,5% in 2023.
Een KODA huis is een kant-en klare DESIGN unit welke volledig in de fabriek gemaakt wordt en in z'n geheel naar de bouwkavel (of achtertuin) vervoerd wordt. De KODA wordt geplaatst en in 1 dag geïnstalleerd zodat u de woning/unit de volgende dag al in gebruik kan nemen.