Bijna al het water komt uit één bron: de Nijl. Zonder de Nijl bestaat Egypte niet. Wie vanuit de lucht naar het land kijkt, begrijpt waarom. De rivier slingert zich als een vaal- blauw - op sommige plekken moddergeel - lint omgeven doot twee groene stroken van vijf à tien kilometer breed richting Middel- landse Zee.
Voor zover wij nu weten, zijn de Egyptenaren het eerste volk dat (zo'n 7000 jaar geleden) ontdekte dat je drinkwater kunt vinden door putten te graven. Ook vonden zij manieren om dit water te verplaatsen. Bijvoorbeeld door gleuven in rotsen te hakken of geulen in het zand te maken.
Leidingwater in Egypte is officieel veilig om te drinken. Leidingwater drinken wordt afgeraden omdat er veel chloor aan het water wordt toegevoegd om het drinkbaar te maken.
Elke zomer steeg het water van de Nijl en stroomde dat water door het weggetje naar de landbouwgrond, dat noemt men kunstmatige watertoevoer of bekkenirrigatie. De oude Nubiërs die ten zuiden van Egypte leefden ontwikkelden een vorm van irrigatie door gebruik te maken van een waterradachtig apparaat, een sakia genaamd.
Egypte heeft de grootste rijstproductie van Afrika en neemt de tweede plaats in bij het verbouwen van maïs en rietsuiker. Verder worden nog granen, groenten, (citrus)vruchten en aardappelen verbouwd. Egypte produceert enkele tientallen soorten fruit en groente en sinds 1987 kent de tuinbouwsector een sterke groei.
De Egyptische arbeiders eisen nu meteen een minimumloon van 1200 pond (148 euro) per maand. Onlangs keurde Egypte voor het eerst een minimumloon voor de private sector goed. Het bedraagt 700 pond (87 euro) per maand, evenveel als het minimumloon voor ambtenaren dat in juli werd vastgelegd.
Ontstaan. Over het oude Egypte is veel bekend. We weten dat het rijk van de farao's omstreeks 3100 v. Chr. is ontstaan.
Het oude Egypte was een beschaving die rond 3300 v. Chr. is ontstaan langs de Nijl. Deze beschaving ging pas ten onder in 332 v. Chr., na de verovering van Egypte door Alexander de Grote.
Voor de gemiddelde oude Egyptenaar zou dit iets totaal onwerkelijks zijn, veertig jong vinden en tachtig normaal. In het land van de farao's namelijk lag de levensverwachting voor gewone mensen, zoals boeren en arbeiders, op slechts 20 á 25 jaar.
Pas op, want bij te grote temperatuurverschillen tussen je lichaam en wat je eet of drinkt ontstaan buikkrampen. Je kunt hier zelfs diarree van krijgen. Word niet ziek in Egypte door het nuttigen van ijskoude gerechten en dranken te vermijden wanneer je het warm hebt.
Wat u beslist moet weten als u naar Egypte gaat, is dat het ten strengste verboden is om militaire objecten te fotograferen. Wat hier allemaal onder valt, is vaag, maar u moet denken aan kazernes, politiebureaus, grensposten, ambassades etc. Doe dit niet, u kunt hiervoor worden gearresteerd.
Vroeger toen er nog geen waterleiding was, dronken mensen water uit rivieren of meren. Later ontdekten ze dat er ook water in de bodem zat. Als je een put groef, kon je er water uit scheppen. Schoon drinkwater is niet altijd vanzelfsprekend.
Water is schoon als het niet vervuild is met voedingsstoffen (mest), bacteriën en stoffen die niet in de natuur voorkomen. En als verschillende waterplanten en waterdieren er goed in kunnen leven.
Hoofdgerechten in Egypte zijn gegrilde of gebraden duiven, met gehakt gevulde aubergines (batingan), kebab, kofta (gehaktballetjes van gekruid schapenvlees) of kip met rijst. Zoetigheid of fruit ronden de maaltijd af. Drinken in Egypte: Thee, koffie en karkadee zijn de nationale dranken.
Egypte is een heel betaalbaar land voor de zelfstandige reiziger of backpacker. De entreekosten voor verschillende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld de graven in de “Valley of the Kings” zijn over het algemeen wel redelijk hoog.
De kans op sociale onrust en geweld is in Egypte altijd aanwezig. Naast de verhoogde kans op politieke onrust en terroristische aanslagen is het ook goed om rekening te houden met de criminaliteit in Egypte.
Cleopatra VII Philopator: de laatste Farao.
De Oudegyptische taal
De taal die in Egypte werd gesproken, is verwant aan moderne Afrikaanse talen (bijv. Berbertalen en Afaan Oromo) en Semitische talen (bijv. Arabisch en Hebreeuws). Bijzonder aan het Egyptisch is dat het meer dan vierduizend jaar actief werd geschreven.
De officiële naam is Arabische Republiek Egypte. Het land wordt vaak bezocht vanwege haar piramides en koningsgraven met haar hiërogliefen, sarcofaag en het dodenboek. Het meest beroemd is het graf van Toetanchamon.
Ongelooflijk goedkoop vergeleken met andere zonnige oorden. In Hurghada zijn er al mogelijkheden vanaf 25.000 euro, en dan heb je al een appartement met 1 slaapkamer. Studio`s zijn er al vanaf 15.000 euro.
Doordat het geven van fooi normaal is, liggen de salarissen in Egypte relatief laag. Het is normaal een fooi te geven van ongeveer 10%.
In Egypte eet je namelijk al heerlijk voor een kleiner prijsje. Wanneer je bij een lokaal restaurant eet, heb je al een complete maaltijd voor ongeveer €3 tot €5 euro. De steden zoals Caïro zijn daarentegen wel goedkoper dan bijvoorbeeld Hurghada.