Engels pluksel is gemaakt van katoen (vroeger linnen), dat aan één zijde is uitgerafeld. Het dankt zijn naam aan deze uitrafeling: "geplukt", tot draden uitgehaald weefsel.
Smetten komen vaak voor in de huidplooien en worden vaak in verwarring gebracht met decubitus, schimmelziekten of bacteriele infecties. Een Engels Pluksel gebruikt men dan in de huidplooien om vocht te absorberen.
Het wordt aangebracht met de ruwe zijde op de huid in de huidplooien. Het wordt dan gebruikt als 'zalflap' voor het afdekken van zalf op bijvoorbeeld ontstoken plekken. Altijd de geruwde pluizige zijde (met of zonderzalf) op de huid aanbrengen.
het pluksel zelfst. naamw. Verbuigingen: pluksels 1) wat afgeplukt is, het geplukte 2) tot draden uitgehaald weefsel (te gebruiken als verbandmiddel) Bron: WikiWoordenboek.
Breng scheurlinnen of een gaasje aan tussen de huidplooien. Scheurlinnen is een reep katoenen stof van bijvoorbeeld een zakdoek of oud laken. Vervang het scheurlinnen of gaasje in de huidplooials het vochtig wordt.
Liesschimmel wordt veroorzaakt door een van de vele schimmels of gistsoorten die op de huid leven. Schimmels en gisten houden van vochtige, warme plekken. In de huidplooien bij de liezen kunnen ze zich dus prima uitbreiden. Soms dringen ze dieper door in de huid.
Adviezen bij smetplekken
Droog uw huid goed af. Dep de huid in de plooien droog, in plaats van te wrijven. U kunt ook drogend poeder (talkpoeder) in de plooien doen. Als het tussen de huidplooien vochtig blijft, kunt u er gaasjes of scheurlinnen tussen doen.
Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen. De huid onder de pasta is vervolgens moeilijk te observeren.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
Wat kunt u doen als u last van smetten heeft
Dep daarna de huid voorzichtig maar wel goed droog. Daarna kunt u de huid heel dun insmeren met een zinkoxidesmeersel (zinkolie of 60% zinkoxide in 40% arachideolie). Dit is te koop bij drogist of apotheek.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Gebruik zinkoxideschudels of zinkoxide strooipoeder daarom niet op open wonden of wondjes.
Zijn smetplekken besmettelijk? Nee, gelukkig zijn smetplekken niet besmettelijk.
Zinkzalf, hoe gebruik je het? Na het schoonmaken smeer je de billetjes van je baby in met een dun laagje zinkzalf. Dat helpt luieruitslag te voorkomen en een beschadigde huid te herstellen. Gebruik het als je baby snel last heeft van rode billetjes of van luieruitslag.
Smetten is een oppervlakkige huidaandoening in de huidplooien. De aandoening ontstaat door een combinatie van warmte, vochtigheid en onvoldoende luchtstroom langs de huid. Deze informatie gaat over smetten in de grote huidplooien zoals de liezen, oksels, bilnaad, buikplooi en onder de borsten.
BHA. BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse 'National Toxicology Program' classificeert BHA als zijnde 'waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen'.
Sudocrem kan acnevlekjes genezen en de huid kalmeren. Dit komt door de antiseptische werking van de benzyl alcohol die in Sudocrem zit verwerkt. Breng wat Sudocrem aan op vervelende puistjes nadat je je gezicht gewassen hebt. Laat dit 's nachts zitten en was de volgende ochtend je gezicht met water.
Bij smetplekken heeft u rode plekken op uw huid. Meestal in de liezen, onder de borsten of op uw buik. Het komt door een schimmel of gist. De plekken kunnen jeuken en vies ruiken.
Smeer de schone huid in met zinkzalf of zinkolie. Deze kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen. Het is ook goed om uw baby een tijdje met blote billen te laten liggen.
Inspuiten met keukenontvetter en dan met een goed hete natte doen afnemen. Eventueel met water en een borsteltje voorborstelen.
U kunt last hebben van pijn, jeuk en/of een onaangename geur. Bij smetten is de huid gevoeliger voor het ontstaan van een infectie. De huid is dan felrood en u ziet dan bijvoorbeeld puskopjes of groen/geel vocht op de aangedane huid. De onaangename geur wordt dan vaak erger.
Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel. Bij smetten raakt de huid door warmte en vocht geïrriteerd, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan.
Smetten veroorzaakt een jeukende, schrale huid, die branderig aanvoelt. Soms gaan de plekken bloeden omdat de huid stukgaat. Er kunnen ook ontstekingen ontstaan als er niets tegen gedaan wordt. Smetplekken kunnen ook heel onprettig gaan ruiken, doordat er geen lucht circulatie in de vochtige huidplooi kan komen.
Uit de jaarlijkse Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) blijkt dat smetten bij 7% voorkomt van alle onderzochte cliënten in de chronische sector en de thuiszorg. In de thuiszorg is de prevalentie hoger dan in de chronische sector waar de dalende trend zich voortzet.