Tijdens een natuurlijke dekking besnuffelt en likt de reu de vulva van de teef. De teef houdt haar staart opzij zodat de reu haar kan bevruchten. De twee zwellichamen aan beide kanten van de penis van de reu zwellen in de vagina op. De reu komt vast te zitten.
Het gebeurt gewoon bij spanning en dat kan ook spanning zijn doordat hij iets leuk/lekker vindt. Mijn hond doet het bijvoorbeeld met trainen. Kan hij niks aan doen, hij wordt niet seksueel opgewonden van trainen, maar krijgt wel opwinding omdat we wat leuks gaan doen.
Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd.
Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dekrijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken.
Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten. Dit noemen we “gekoppeld zijn” en komt doordat na een zaadlozing geslachtsorganen opzwellen en aan elkaar vast blijven zitten om te voorkomen dat er sperma verloren gaat.
teef kan zeker gedekt worden zonder vast zitten. Heb al van vele fokkers gehoord dat ze zonder vast zitte (koppeling) toch 10 pups hadden bijv. Echter heeft ze al 3 weken gebloed en toen 5 dagen niet of was ze precies op de dekrijpe dagen (dan vloeien ze ook minder volgens mij).
Een ovulatie duurt 24 uur. En na de ovulatie heeft een eicel nog circa 48 uur nodig om rijp genoeg te zijn om door een spermacel gepenetreerd te kunnen worden. Sperma blijft circa 48 uur na de dekking actief (diepvriessperma korter).
En jonge enthousiaste reuen moeten soms wat geholpen worden. Bij een normale dekking zal de reu de vulva van de teef besnuffelen en zal de teef voor de reu klaar gaan staan. Ze houdt haar staart opzij en vertoont de sta-reflex. De reu brengt de penis in de vagina en begint frictiebewegingen te maken.
Meestal is een teef dekrijp tussen de 12e en 16e dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. We zien echter teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering. Op de 7e-8e dag van de loopsheid wordt het eerste bloedmonster genomen.
Bij vrouwelijke primaten zetten de clitoris en de schaamlippen op. Bij andere dieren is het moeilijker vergelijken. Onder andere bij ratten, honden, dolfijnen en cavia's zijn spontane ejaculaties waargenomen. Maar of het echt met een orgasme gepaard gaat, weten we niet.
Opwinding vindt niet alleen plaats tijdens spelen. Een hond kan ook opgewonden, ongerust of gestrest raken bij binnenkomst van bezoek, of wanneer er een onbekende hond in het huis van een een hond verblijft, of wanneer hij signalen waarneemt die aangeven dat hij gaat wandelen.
Honden die vertrouwd zijn met elkaar likken soms elkaars gezichten alvorens ze gaan ruiken aan geurklieren en andere lichaamsdelen waar er een sterke lichaamsgeur is als de mond, neus, anus en de geslachtsdelen. Dit gesnuffel om elkaar te begroeten en te identificeren kan ook omslaan tot likken.
De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend.
Voor de grootste kans op een geslaagde dekking kun je haar het beste twee keer laten dekken: tussen de 9e en de 11e dag en tussen de 11e en de 13e dag van de loopsheid.
Afhankelijk van welke gezondheidsonderzoeken verplicht zijn, kost het meestal al gauw tussen de 250 en 500 euro, voordat een reu op de dekreulijst kan. Dat is best een forse investering, maar met één dekking heb je dat er meestal al uit. Voor een dekking kun je ongeveer 750-1000 euro vragen.
De dekking
Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken. Haal de honden in dit stadium nooit uit elkaar, ook niet wanneer de dekking ongewenst is. Waarschijnlijk ben je toch al te laat en kun je de hond blesseren. Dit stadium kan vrij lang duren, gemiddeld 20 minuten.
Weeg elke pup minstens één keer per dag, zo kunt u goed volgen of ze allemaal genoeg melk krijgen en voldoende groeien. De melktanden beginnen vervolgens vanaf drie weken door te komen. Vanaf twee weken is het belangrijk dat de moeder en haar pups ontwormd worden.
Een groep van hetzelfde geslacht kan prima met elkaar gaan, maar dit kan ook voor problemen zorgen. Reutjes kunnen vaak blijven strijden om hun plek in de rangorde en wanneer twee vrouwtjes strijdt krijgen, dan gaat dit meestal er hard aan toe.
Tijdens de loopsheid kunnen de volgende symptomen optreden: De vulva kan gaan opzwellen en wat roder worden. Uw teef kan uitvloeiing uit de vulva krijgen, dit kan bloederig zijn en kan naar ijzer ruiken. Belangrijk is dat deze uitvloeiing eigenlijk nooit mag gaan stinken.
Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).
Reuen kunnen erg beïnvloed worden door de loopsheid van teefjes uit de buurt. Zeker jonge reuen raken er nog wel eens helemaal van slag van. Ze eten niet meer, ze slapen slecht, zijn onrustig en willen alleen maar naar buiten. De bal is niet meer interessant, het enige dat telt zijn de plasjes van de loopse teefjes.
Het binnenste vlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak. De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen.
Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.