Ook heb je op je rug meer talgklieren dan in je gezicht waardoor puistjes sneller ontstaan. De meest voorkomende oorzaken van rugacne zijn hormonen en erfelijkheid.Daarnaast kunnen stress, vette huidproducten en wrijving van bijvoorbeeld een rugtas ook puistjes veroorzaken.
Net als de huid van het gezicht, is de rug de plek waar een aantal talgklieren olie afscheiden dat bekend staat als talg. Wanneer bacteriën, dode cellen en talg zich ophopen, kunnen ze de poriën doen ontsteken. Dit leidt tot imperfecties van puistjes tot mee-eters.
Om ook de rug goed te wassen kan een rugborstel of rugspons helpen. Sommigen zijn recht maar er zijn ook ietwat gebogen varianten voor mensen die de armen niet meer goed omhoog krijgen. Zo zijn er ook teenwassers op een steel; handig als u moeilijk bij uw tenen kunt komen.
Daarnaast maakt het lichaam bij stress cortisol aan. Dit stresshormoon verzwakt het immuunsysteem wat ertoe leidt dat het lichaam minder goed in staat is om ontstekingen te remmen en de huid te herstellen. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om toe te slaan, waardoor er “puistjes” ontstaan.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Hogere talgproductie en verstopte poriën door stress
Dit resulteert in een verhoogde talgproductie. Een hogere talgproductie zorgt ervoor dat talgklieren sneller verstopt raken, waardoor de kans op ontstekingen (acne) groter is.
Lastig maar niet geheel onmogelijk, je eigen rug scrubben onder de douche. Wanneer je geen partner hebt die jouw rug wel even zou kunnen insmeren dan is een borstel met een lange steel (je kent ze wel) handig om aan te schaffen. Dit zal helpen om porie-verstoppingen van de dode huidcellen te verwijderen.
Soms zwelt de omgevende huid wat op, vooral als de steenpuist zich in het gelaat bevindt. Niet zelden heeft de persoon ook koorts en een algemene ziektegevoel. Een complicatie van een steenpuist is een ontsteking van het nabijgelegen lymfeklierstation; de lymfeklieren zijn dan vergroot en ook pijnlijk.
De plaats waar de puistjes zich bevinden kunnen je al iets vertellen. Natuurlijk is dit niet bij iedereen het geval maar dit is wel een goede leidraad. Kin en in de hals: Deze zone van je gezicht wordt gelinkt aan je hormonen, dus ben je ongesteld of gestrest, dan zou je kin onder de puistjes kunnen zitten.
Voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de darmen en de talgproductie verminderen zijn bijvoorbeeld: bloemkool, broccoli en kool. Zorg ook dat je voldoende prebiotica en vezels binnenkrijgt. Kruiden: Er zijn genoeg kruiden en specerijen die kunnen worden ingezet tegen de talgproductie.
Miliaria of warmte-uitslag steekt de kop op wanneer een porie verstopt raakt met zweet, wat kleine, soms rode bultjes veroorzaakt die op uitslag lijken. Diepere blokkades raken vaak verstopt, waardoor de bultjes er rood uitzien, zegt dokter Robinso. Die ontsteking kan ook zorgen voor jeuk of een brandend gevoel.
De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
Denk hierbij aan: het aanraken van het haar, of (ongewassen) haar tegen de nek; kleding of uitrusting die tegen de nek aan wrijft; het dragen van vieze kleding; een bot scheermesje; de nek niet goed scrubben; en het dragen van sieraden die in contact komen met de nek.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen.
Bij een steenpuist zit de ontsteking onderin het haarzakje. Daar verzamelt zich dan pus. Meestal zijn stafylokokken (staphylococcus aureus) de oorzaak, soms andere bacteriën zoals streptokokken. Iedereen kan deze bacteriën bij zich dragen.
Breng dan zodra je een puistje ziet verschijnen een goede exfoliant met salicylzuur gebruiken zoals die van Dr. Jetske Ultee aan; salicylzuur maakt de porie schoon. Daaroverheen breng je wat benzoylperoxide of verdunde tea tree olie aan op je huid. Deze stoffen doden de bacteriën die de ontsteking veroorzaken.
Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Salicylzuur wordt vaak gecombineerd met andere huidmiddelen, omdat het andere medicijnen beter in de huid laat doordringen.
Salicylzuur wordt als exfoliant gebruikt voor de huid. Exfoliëren is een mooi woord voor het verwijderen van de dode huidcellen die zich voortdurend op je gezicht ophopen. Het resultaat: je huid is frisser, stralender en egaler. Je huid wordt namelijk dof en vaal als je die dode huidcellen niet regelmatig weghaalt.
Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Dat irriteert de huid en helpt niet. Knijp je puistjes niet uit en krab of peuter er niet aan. Hierdoor kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
Acne is een onschuldige aandoening, die bij de meeste patiënten na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het 25e jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd. Voor sommigen blijft acne echter een chronische aandoening.
Bananen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. De meeste bananen hebben een gemiddelde glycemische lading en kun je beter vermijden als je last hebt van acne. Eet er in ieder geval niet te veel van. Een acne dieet kan je helpen bij het uitkiezen van geschikte voedingsmiddelen als je last hebt van acne.