Om mee-eters te voorkomen kan je bijvoorbeeld je gezicht regelmatig wassen met salicylzuur. 'Salicylzuur gaat de poriën in en maakt ze los, zodat de proppen van talg vanzelf tevoorschijn komen. Regelmatig schoonmaken houdt alle dode huid van je gezicht en voorkomt dat deze in je poriën gaat zitten.
Verwijder elke avond alle make-up en reinig je gezicht nauwkeurig. Hydrateer je huid zowel 's morgens als 's avonds. Gebruik niet-comedogene producten (deze verstoppen de poriën niet). Eet gezond.
Neem dan wat toiletpapier of je gezichtstissues en wikkel ze over je wijsvingers. Knijp dan zachtjes de mee-eters uit.
Die zwarte puntjes zijn simpelweg poriën die verstopt zijn. Ze raken verstopt met een mix van dode huidcellen, vuil en vet en ze komen over het algemeen vaker voor bij mannen. Je ziet ze meestal opduiken op de neus en kin of de "T-zone" net boven en tussen je wenkbrauwen.
Mee-eters verwijderen met tandpasta wordt weleens aangeraden, omdat je op deze manier de mee-eter kunt uitdrogen. Dit werkt alleen niet altijd goed. De tandpasta kan je huid namelijk ook gaan irriteren. Of het echt helpt tegen de zwarte puntjes zal per persoon verschillend zijn.
1. Ocean Heart Blackhead Verwijderaar. Deze porie reiniger is nummer 1 in onze test. Hij wordt geleverd met 4 verwisselbare opzetstukken: De mee-eters verwijderaar is uitgerust met verschillende zuigsondes om verschillende huidproblemen op te lossen.
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.
Om mee-eters te voorkomen kan je bijvoorbeeld je gezicht regelmatig wassen met salicylzuur. 'Salicylzuur gaat de poriën in en maakt ze los, zodat de proppen van talg vanzelf tevoorschijn komen. Regelmatig schoonmaken houdt alle dode huid van je gezicht en voorkomt dat deze in je poriën gaat zitten.
Pure Active Strips van Garnier zijn ideaal om zwarte puntjes weg te krijgen. Je kan deze strips heel precies aanbrengen op de plek waar je het meeste last hebt. Na ze even te laten inwerken, trek je de strips af.
Als je van je mee-eters af wilt komen, kun je het best salicylzuur gebruiken. Deze milde peeling maakt de poriën vrij en pakt de ophoping van dode cellen aan door een gezonde celvernieuwing te stimuleren. Er zijn diverse producten die salicylzuur bevatten, zoals gezichtsreinigers, crèmes en gels.
In principe kan iedereen mee-eters krijgen, maar mensen met een gecombineerde of vette huid zijn het meest vatbaar voor het ontwikkelen van mee-eters in het gezicht.
Zwarte puntjes of mee-eters zijn poriën die verstopt zitten met een mix van talg, vuil en dode huidcellen. Gevaarlijk zijn ze niet, maar aantrekkelijk ook allesbehalve én ze kunnen uitmonden in puisten.
Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof. Daardoor oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt het zwart. Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus.
Een masker met houtskool heeft en 15-tal minuten nodig om in te werken. Zo kan de kool alle stoffen uit je poriën goed absorberen. Ook de overtollige talg wordt opgenomen waardoor puistjes en zwarte puntjes (veroorzaakt door een ophoping van talg) zullen verminderen.
Zwarte mee-eters op de neus zou je zelf uit kunnen drukken. Doe dit niet te vaak en forceer het niet, anders beschadigen de bloedvaatjes rondom de neus en kan couperose ontstaan. Als je zelf zwarte mee-eters uitknijpt, doe dit dan op een gereinigde huid en met een tissue.
Gezichtsmaskers: regelmatig je huid behandelen met een gezichtsmasker of peeling verwijdert dode huidcellen. Dit maakt je huid zacht en voorkomt dat mee-eters alleen al verschijnen. Scrubs: het ideale product voor een pukkelige huid met veel mee-eters is een scrub.
Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.
Het gevaar van micellair water
In de vloeibare basis zitten 'vuillokkers' die je micellen noemt, ze trekken onzuiverheden uit je huid. “Het probleem is niet het micellaire water zélf, wel dat-ie op je huid blijft omdat het meestal leave-on formules zijn.”
Je kan je poriën niet laten verdwijnen want die zijn een natuurlijk onderdeel van de huid.
Door het verwijderen van de dode huidcellen en de ophoping van talg vallen grote poriën minder op. Ook bestaan er laserbehandelingen die poriën iets minder zichtbaar kunnen maken. Helaas zijn er vrijwel geen andere opties voor verkleinen van poriën. Je kan ze wel minder zichtbaar maken met make-up.
Die poriën zijn alleen minder zichtbaar. Poriën raken verstopt als dode huidcellen en opgesloten talg – die samen een puistje vormen – de poriën zwart kleuren. Dat vermengde vuil maakt ze zichtbaar zwart én ze kunnen door dit soort verstoppingen ook worden uitgerekt.