Door voorzichtig met een scheermesje over je trui, jurk of ander kledingstuk te gaan, scheer je de pluisjes eraf. Zorg ervoor dat de trui op een vlakke ondergrond ligt en trek hem enigszins strak, zodat je er makkelijk met het mesje overheen kunt gaan. Na deze scheerbeurt is je voorheen pluizige trui weer als nieuw!
Maak de wasmachine regelmatig schoon.
Draai je wasmachine elke drie maanden met een lege trommel en een kopje azijn om pluis en ander vuil te verwijderen. Houd het filter schoon door het na elke was te legen. Stofzuig het elke paar weken en neem het dan ook even af met een vochtig vel keukenpapier.
Maar er is een oplossing! Vouw je kledingstuk op, stop het in een zakje en leg het voor 24 uur in de vriezer. Doordat de vezels samentrekken wordt het kledingstuk minder statisch. Dit verkleint de kans op pluisjes en loshangende bolletjes die loslaten.
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Met een elektrische pluizentondeuse haal je gemakkelijk pillen en pluisjes van je bank. Bij het juist hanteren van deze “pluisjesverwijderaar” wordt de stof niet beschadigd.. Met een goede pluizentondeuse scheer je als het ware de opgerolde stofvezels eenvoudig van de meubelstof af.
Verwijderen van pilling
Het pillen van de stof is makkelijk op te lossen met een pillingtondeuse. Hiermee scheer je de opgerolde stofvezels eenvoudig van de stof af. Wacht niet tot de bank helemaal onder zit want in dat geval ben je een hele tijd bezig. Een andere methode is de bank inspuiten met blanke haarlak.
De pluisjes of pillen op je kleding ontstaan door de wrijving van de stof. De vezels van de stof wikkelen zich als het ware om elkaar aan de oppervlakte. Hierdoor ontstaan kleine pluisjes. Dit gebeurt zowel tijdens het dragen van de kleding als tijdens het wassen.
Voorkom dat je kleding wast met scherpe voorwerpen zoals een rits of een gesp. Doe die kleding in een waszak of was het apart, waardoor je minder last hebt van pilling op je andere kleding.
De LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar is wat ons betreft de beste koop pluizenverwijderaar van 2022. Geen enkel model kwam zo goed uit onze test als deze ontpiller. Deze pluizenverwijderaar is perfect voor iedereen die op zoek is naar een manier om stof van z'n kleren en meubels af te krijgen.
De ontpiller verwijdert pluizen van alle soorten kleding. Ook dekens, kussens en kleden behandel je eenvoudig. De ontpiller werkt op twee AA-batterijen. Deze worden meegeleverd.
Pillen ontstaat vooral door wrijving van de stof. De vezels van het materiaal wikkelen zich om elkaar heen, iets dat zowel tijdens het gebruik als het wassen gebeurt. Omdat wrijving vooral bij het dragen van kleding gebeurt, zie je daarom bij wollen truien vooral pillen onder de ellenbogen en onder de oksels.
Stop een trui of jas met pluisjes in de vriezer om de pluisjes makkelijk te verwijderen. De pluisjes kan je er dan zo afvegen of afplukken. Bij sommige stoffen vallen de pluisjes er eens ontdooit ook gewoon helemaal vanzelf vanaf!
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter. Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
Als je de elektrische pluizentondeuse tegen het kledingstuk aan houdt, gaan de pluisjes door de gaatjes heen. De mesjes snijden de pluisjes af en de rest van de stof komt niet in de pluizentondeuse terecht.
Was altijd volgens het wasvoorschrift. Voor wol is er een speciaal wolprogramma. Was de trui binnenstebuiten, maar nog beter: bescherm je trui door hem in een waszak te wassen.
Het apparaat werkt super simpel. Je doet er batterijen in, zet hem aan en strijkt hem over een stuk stof waar de pillen zitten. Het apparaat scheert op een veilige manier de pillen eraf en je stuk stof is weer super zacht onder pillen. Het werkt echt als een trein en je pillen zijn super snel verdwenen.
Wol, acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pluisjes. Wanneer je het stuk draagt en wast ontstaat er wrijving en bijgevolg dus loshangende bolletjes en pluisjes. Voorkomen is beter dan genezen!
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Een was-droogcombinatie heeft geen aparte pluizenfilter voor het drogen. De was-droogcombinaties mét warmtepomp zijn hier echter wel mee uitgerust. Tijdens de was- en/of droogfase kunnen sommige soorten stof veel pluisjes afgeven. De pluisjes die vrijkomen kunnen bij de volgende wasbeurt op je kleding gaan zitten.
Allereerst wol van het meest voorkomende schapenras: merinowol. Deze truien hebben vaak een fijne structuur, zijn dus niet superdik, maar wel warm en het blijft lang mooi. Scheerwol is onbeschadigde wol, verkregen van een gezond, levend schaap (worden wij blij van!).
Katoenen truien hebben de fijne eigenschap dat ze lang mooi blijven en hun pasvorm goed behouden.
Tijdens het dragen ontstaan die bolletjes of pluisjes door wrijving. Veel voorkomende plaatsen zijn onder de arm en op de borst. Ook bij het wassen ontstaan pluisjes, door wrijving in de wasmachine, daarom is het aangeraden wollen kledij te wassen in een waszakje en op een laag wolprogramma en vloeibaar wolwasmiddel.