Je kunt paardenbloem verwijderen door de grond te schoffelen. Wil je er zeker van zijn dat de paardenbloem niet meer terug groeit, dan moet je de penwortel volledig verwijderen. Dit doe je met een penwortelsteker.
Varkens, koeien en uiteraard paarden zijn daarom dol op paardenbloemen. Zij eten alle plantendelen graag. Konijnen en hazen eten de paardenbloemen even graag als onze hoefdieren. Ook eekhoorns lusten bladeren en knoppen van de plant in de lente.
Het paardenbloemblad en of de paardenbloem past goed bij knoflook, bieslook en iets zoets zoals honing. De paardenbloemen kun je stomen, wokken, in je thee stoppen of de gele blaadjes over een salade strooien. Rauw paardenbloemblad kun je, goed fijngesneden, ook prima door een zomerse stamppot stampen.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
Optimaal bloeit de Paardenbloem in de eerste helft van april en kan dan weilanden oranjegeel kleuren. De bloei loopt door tot mei en sporadisch zelfs tot december. Vruchtvorming en bloei zie je vaak tegelijkertijd: het oranjegele veld heeft dan een witwazig aanzien door de pluizenbollen van de Paardenbloem.
De paardenbloem houdt van een zure en compacte grond, maar de aanwezigheid van paardenbloem kan ook wijzen op een calcium tekort of te veel aan kalium. Haal de paardenbloem vooral niet weg! De dikke penwortel van de paardenbloem helpt namelijk de bodem te beluchten en calcium naar de oppervlakte te brengen.
Als de bloem is uitgebloeid vormen zich pluizenbollen met honderden zaadjes. De pluizen worden als kleine parapluutjes met de wind meegevoerd om elders weer een nieuw leven te beginnen. De overlevering wil ons doen geloven dat die pluizenbol van de paardenbloem iets magisch heeft.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.
Pluk de benodigde bloemen in het veld, en laat ze bij thuiskomst een middagje in de felle zon drogen. Spreid ze hiervoor zo veel mogelijk uit, want als ze te dicht op elkaar zitten (te vochtig zijn), gaan de bloemen dicht.
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
De paardenbloem bevat veel goede voedingsstoffen en heeft dus een geneeskrachtige werking. Het eten van een paar bloemblaadjes per dag ondersteunt de functies van de lever en nier, helpt tegen een hoge bloeddruk, constipatie en winderigheid.
Nee, ook voor mensen is de paardenbloem niet giftig. De plant is op zich héél licht giftig en bij 'veel te veel' kan het problemen veroorzaken, maar dan moet je er wel heel veel van eten.
De blaadjes van een paardenbloem zitten boordevol mineralen als magnesium, koper, calcium en ijzer en bevatten het halve alfabet aan vitaminen. De smaak is een beetje bitter, maar dat los je makkelijk op: een paar blaadjes door je salade en je proeft ze amper nog.
De paardenbloem opent en sluit zich onder invloed van zonlicht. Zodra de zon opkomt ontvouwt hij zijn gele lintjes, zodra het gaat schemeren vouwt hij ze weer compact bij elkaar. Is het bewolkt of regent het dan blijft hij gewoon lekker helemaal dicht.
Paardebloemblad bevat bitterstof en daarnaast is het een rijke bron aan kalium, ijzer, vitamine A, B, C en D. De bladeren hebben een urine-afdrijvende werking (vandaar de volksnaam : 'pisblom'). De paardenbloem zuivert als het ware je lichaam van giftige stoffen en is heilzaam bij ontstoken gewrichten en huidproblemen.
De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en Europa en is door toedoen van de mens over veel andere plaatsen verspreid.
Paardebloem kun je drogen, maar let op: de bloemhoofdjes gaan na het plukken door met rijpen.
Per dag 2-3 kopjes paardenbloemthee drinken. Deze thee is ook een goede voorjaarsreiniger en bevordert de eetlust en een slechte spijsvertering. Magische werking van Paardenbloem Paardenbloem is een echte Orakelplant, wie heeft er als kind nou niet de pluisbollen weggeblazen met een wens erbij…
de paardenbloem wordt soms beschouwd als het symbool, dat er aan herinnert dat alles uit één universum voortkomt en alles met alles samenhangt. En dat ieder zijn eigen belangrijke, onmisbare functie heeft in het geheel. De bloem symboliseert de stralende zon. De pluizenbol symboliseert de volle maan.
Voedingsstoffen in paardenbloem
Met name de paardenbloemwortel zit bomvol voedingsstoffen. De wortel bevat veel bitterstoffen die een gunstige werking hebben ter ondersteuning van de lever- en galfunctie. Daarnaast bevat de wortel ook fytosterolen en vetzuren zoals linoleenzuur, linolzuur, oleïnezuur en palmitinezuur.
De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap. Dit sap is licht giftig en vooral bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken.
Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Paardenbloem was vroeger een groente en werd verkocht op groentenmarkten als molsla.
Zodra het droog genoeg is, vouwt de bloem zich open en verandert in een pluizenbol. Het bloembed is een balletje geworden. De zaadjes zijn donker en hangen in trosjes bij elkaar. Dit is wat er in twee dagen is gebeurd: de gele bloemen zijn er af gevallen en de zaadjes groeien tot ze op parachutes lijken.
Van paardenbloem tot pluizenbol
Die halen er nectar en stuifmeel uit om andere bloemen te bestuiven. Daarna verwelkt de paardenbloem en veranderen de blaadjes in kleine, grijze pluisjes die zaadjes bevatten. Die worden op hun beurt weggeblazen door de wind, waardoor ze worden verspreid.
Een uitgebloeide paardenbloem verandert in bol met pluisjes en deze kunnen via de wind door de hele tuin worden verspreid. In deze pluisjes zitten zaadjes en deze kunnen dus weer uitgroeien tot nieuwe paardenbloemen. De zaadjes kunnen zich overal in nestelen en ontwikkelen, of het nu vochtig of droog is.