Andere manieren om zevenblad te bestrijden, is door het weg te branden, met azijn aan de slag te gaan, aardappelen te planten, kalk te strooien, ooievaarsbek te planten of door de bodem af te dekken. Dit laatste kan zowel met een natuurlijke bodembedekker of met zwart plastic dat geen daglicht doorlaat.
Deze ooievaarsbek-soort, Geranium nodosum, heeft roze bloemen en kan op een lager niveau de strijd aangaan met zevenblad. Het plantje verspreidt zich namelijk sterk via zijn stevige wortelstokken, waardoor hij het zevenblad verdringt.
Meerjarig wortelonkruid als paardenbloem, zevenblad en heermoes raak je minder makkelijk kwijt. Gebruik daarom een onkruidsteker om zo veel mogelijk van de wortels uit de grond te krijgen, want elk klein stukje wortel dat overblijft zal weer uitgroeien.
Is er weinig zevenblad in de tuin gebruik dan een vorkje of een riek en haal zorgvuldig alle wortels uit de grond. Een rigoureuze oplossing is de grond afdekken met zwart folie. Omdat het zevenblad geen licht meer krijgt sterft de plant af. Dit kan wel twee jaar duren.
Binnen 3 uur al een zichtbaar resultaat! Ecostyle Ultima pakt het onkruid niet alleen bovengronds aan maar werk door tot in de wortel. Juist deze werking is cruciaal om hergroei van lastige en hardnekkige onkruiden zoals bijvoorbeeld zevenblad en paardenbloem te voorkomen.
Zevenblad uitputten.
Iets wat je vaak hoort is dat je de zevenblad kunt bestrijden door hem uit te putten. Dit zal uiteindelijk wel werken maar vraagt wel heel veel geduld en vasthoudendheid. Door hem elke keer weer te blijven verwijderen met zoveel mogelijk wortel zal de plant vanzelf een keer de moed opgeven.
Je kan zevenblad enkel bestrijden door deze consequent uit te putten. D.w.z. door de energievoorraad van de wortels volledig leeg te laten lopen. Door de plant steeds te verdelgen en op die manier geen blad te laten krijgen, geraakt de energievoorraad volledig uitgeput en verdwijnt zevenblad.
Zevenblad bevat caroteen, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Door de bladeren iedere paar weken te plukken put je de wortels uit en verdwijnt de plant uiteindelijk. Door het blad op de grond te laten leggen verbeter je de bodem. Wijst op een verdichte grond die zeer voedselrijk is en veel stikstof bevat.
Is zevenblad onkruid? De plant zevenblad wordt ook wel tuinmansverdriet genoemd. Op zich zegt dit genoeg: in heel veel landen wordt deze plant als ongewenst beschouwd. Dit komt waarschijnlijk omdat zevenblad zich makkelijk verspreidt via een diepgeworteld wortelstelsel, de wortels kunnen op 40 centimeter diepte zitten.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Wanneer groeit en bloeit het? Vanaf januari kan zevenblad stilletjes aan beginnen te ontluiken. Vanaf maart kan je de blaadjes beginnen oogsten. De plant bloeit van mei tot juli.
In hun borders staan planten die sterk genoeg zijn om het tegen zevenblad op te nemen. Planten zoals bronzen venkel, Persicaria polymorpha, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby', Telekia, Inula, Peucedanum, Veronicastrum, Cephalaria, Rumex sanguineus en asters.
Heermoes, of kattenstaart, is misschien wel het meest hardnekkige onkruid dat er is. Heermoes is gemakkelijk herkenbaar door de vertakte groene stengels die omhoog groeien.
Zevenblad komt van nature voor op de noordelijk halfrond, Europa, Rusland en wat Klein Azië heet – d.w.z. een groot deel van Turkije. Maar niet rond de Middellandse Zee. Waar het oorspronkelijk vandaan komt, is onduidelijk. Het wordt in elk geval veel landen als een onkruid ervaren.
In de volksgeneeskunde en fytotherapie wordt zevenblad gebruikt bij reuma en jicht.Uitwendig wordt de plant gebruikt bij verbranding, insectensteken en bad bij aambeien (FLEISCHHAUER, ET.AL., 2017, pp. 182-183). Het kruid zou een nuttige medicinale werking hebben bij jicht en reuma.
Als voedingsmiddel werkt zevenblad ontzurend op het bloed, wanneer je het dagelijks rauw eet. Deze gezonde woekergroente bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. De bladeren kunnen bereid worden als spinazie. Gedroogd smaakt het naar peterselie.
Je kunt zevenblad herkennen aan de witte/roze bloemetjes die in een scherm staan. Dat wil zeggen dat de bloemen uit één punt ontspringen. Het behoort dan ook tot de schermbloemenfamilie. Dit onkruid groeit op schaduwrijke plekken zoals in heggen en bermen, maar ook in de tuin.
Stikstofgebrek kan ontstaan door het onderwerken van stro en houtsnippers omdat voor de afbraak van deze stoffen, de bacteriën stikstof onttrekken aan de bodem. Compost en dierlijke mest, bloedmeel en hoornmeel zijn natuurlijke bronnen van stikstof. Bloedmeel en hoornmeel zijn verkrijgbaar in poedervorm.
Vlinderbloemige planten, zoals klaver, bonen, erwten, luzerne en lathyrus, kunnen stikstof uit de lucht halen. Daardoor kunnen ze goed groeien waar andere planten een tekort aan stikstof hebben. In je moestuin hoef je peulvruchten geen stikstofrijke bemesting te geven – geen stalmest, wel bv. wat compost.
Alle onkruiden met een penwortel zoals distels, biggenkruid, ridderzuring en heermoes (paardenstaart) wijzen op een slechte bodemstructuur. Zorg ervoor dat je de bodem bijvoorbeeld belucht met een woelvork (grelinette) of een riek en daarna jaarlijks voorziet van compost en voedingsstoffen.
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
Is zevenblad giftig of kun je zevenblad eten? Zevenblad is niet giftig. Sterker nog: je kunt zevenblad eten! De bladeren kun je net als spinazie bereiden, je kunt er ook thee van zetten.
Kan dit middel kwaad voor mijn hond die de neiging heeft grasspriet tussen het zevenblad onder de struiken te eten? Dit kan geen kwaad zolang de hond er geen liters van binnen krijgt.