Zorg dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt, vooral vroeg op de dag. Een eiwitrijk ontbijt met een paar eieren als hoofdingrediënt is een absolute aanrader. Uit onderzoek blijkt dat eiwitten de eetlust onder controle houden, zodat je minder geneigd bent om aan het einde van de dag te snacken.
Maar er zijn wel producten waar zo weinig calorieën in zitten dat je er echt niet dik van wordt. ... Dit kun je onbeperkt eten zonder (al te veel) aan te komen
De drang om te snacken kan ook ontstaan doordat je maaltijden niet goed vullen. Als je niet voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten eet, is je eten snel verteerd en kun je honger krijgen. Probeer dus elke maaltijd te zorgen voor verse groente, vlees, vis of vleesvervangers, volkoren granen of rijst.
Ook onze eetgewoontes overdag hebben invloed op je snoepgedrag 's avonds. Eet je te weinig overdag, dan is de kans groot dat je 's avonds overstag gaat voor ongezonde snacks. Eet je een avondmaaltijd vol snelle koolhydraten, dan kun je er vanop aan dat je 's avonds zal verlangen naar wat lekkers door een suikerdip.
Een te lege maag is echter ook zeker niet aan te raden. Wie gaat slapen met een hongergevoel zal moeilijk in slaap komen en vaak onrustig slapen. De hersenen blijven namelijk alerter als u trek heeft en dat houdt een ontspannen slaap tegen.
Na enkele weken tot maanden geeft de weegschaal een kilo minder aan. Stel bijvoorbeeld dat je dagelijks 200 calorieën minder binnenkrijgt, dan weeg je na vijf weken een kilo minder. Je kunt zelfs nog sneller afvallen, omdat je minder gauw naar andere zoetigheden grijpt.
Een te lage bloedsuikerspiegel na het avondeten is een van de boosdoeners. Deze ontstaat als je bloedsuiker te veel daalt na het eten of als je diner je bloedsuikerspiegel niet snel genoeg doet stijgen. "Na een maaltijd stijgt je bloedsuikerspiegel en daarna daalt hij weer.
De achterliggende reden van snaaien kan voor iedereen verschillend zijn. Maar de kern van snaaien is wel dat je een honger ervaart die er fysiek niet is. Het is vaak een emotie en vaak heb je ook selectieve honger naar iets. Dit onderscheidt zich dus van 'normale' honger.
Jouw drang naar zoet na de maaltijd kan betekenen dat je een schommelende bloedsuikerspiegel hebt. Als je niet de juiste macronutriënten en veel snelle koolhydraten (uit bijvoorbeeld brood, rijst, aardappelen of pasta) eet, dan stijgt je bloedsuikerspiegel snel, om vervolgens snel na de maaltijd weer te dalen.
Onderzoekers van de universiteit van Californië zochten uit wat er precies in je lichaam gebeurt. Waar het namelijk om draait, heeft niets te maken met je smaakpapillen maar alles met de verandering van neuronen in je hersenen wanneer je zoetigheden eet.
Hier vijf heerlijke vette hapjes waar je niet dik van wordt:
Biologisch vlees. Toegegeven, het is wat aan de dure kant. ...
Olijfolie. Olijfolie bevat veel kankerwerende polyfenolen en hartversterkende enkelvoudig onverzadigde vetten, en je kunt er goed 'mager' mee koken. ...
Spinazie, sla, boerenkool. Bladgroenten zijn heel erg rijk aan vezels en water. Alle twee uitermate geschikt om je maag een vol gevoel te geven. Bovendien zitten groene bladgroenten boordevol mineralen, vitaminen en vezels en zijn daardoor heel geschikt voor een gezond dieet.
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.