Te laat komen verpest je relaties (en jezelf) – volgens onderzoek. Het is bewezen dat je helemaal niet leuk gevonden wordt door anderen wanneer je altijd maar te laat komt. Het persoonlijkheidskenmerk van chronisch te laat komen wordt namelijk letterlijk gelinkt met 'een onaangenaam persoon zijn'.
Omgaan met laatkomers is een uitdaging. Het is van belang dat je iemand niet aanspreekt op het moment van te laat komen. Het is beter om dit op een ander moment te doen. Plan een kort gesprek en maak het bespreekbaar.
Mensen die gewoonlijk te laat zijn (of zelfs maar één keer te laat zijn, als het er op aankomt) roepen incompetentie, egocentrisme en zelfs een gebrek aan integriteit op zich af. Het is dus belangrijk voor je algemene levenskwaliteit om iemand te zijn die altijd op tijd komt.
Doelen. Door op de juiste manier gebruik te maken van je agenda, to-dolijsten en weekschema's kun je tamelijk eenvoudig grip houden op je tijd. Je hebt onder controle wat je deze week en misschien volgende week wilt doen. Je hebt het voor jezelf zo gemakkelijk mogelijk gemaakt om te doen wat je je hebt voorgenomen.
Ben je minder dan een half uur te laat, dan mag je gewoon naar binnen en je examen maken. Je stopt wel tegelijkertijd met de rest. Kom je meer dan een half uur te laat, dan mag de school je niet meer toelaten tot het examen.
Laatkomers missen een deel van de les en verstoren die voor anderen. Veelvuldig te laat komen zorgt voor een achterstand en kan bovendien een voorbode zijn voor spijbelgedrag en voortijdig schoolverlaten op latere leeftijd. Maar bovenal gaat het ten koste van kostbare onderwijstijd.
Bij herhaaldelijk te laat komen:
De school zal de leerplichtambtenaar inschakelen als er geen verbetering optreedt: als een leerling in één schooljaar meer dan 7 maal ongeoorloofd te laat komt, dan meldt de school dit bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar neemt de casus over.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
Te laat op werk vanwege verslapen is niet gelijk reden voor ontslag op werk. De ene werkgever vat dit zwaar op, de andere vindt verslapen voor werk minder erg. Vaak heeft de reactie van de werkgever met de functie van de werknemer te maken, maar soms heeft het ook te maken met een sanctiebeleid van de werkgever.
Ontslag op staande voet is mogelijk voor werknemers die te laat komen. De omstandigheden van het geval geven antwoord op de vraag of het ontslag vervolgens terecht is gegeven. De werknemer mag zonder vrees voor ontslag af en toe te laat komen. De werknemer dient zichzelf te beschermen tegen recidive.
Voor een ontslag op staande voet is een 'dringende reden' vereist. Een enkele keer te laat komen zal in beginsel geen dringende reden voor ontslag opleveren. Maar indien de werknemer herhaaldelijk te laat komt eventueel wel. Of ontslag mogelijk is hangt vaak af van de specifieke omstandigheden van het geval.
We vinden het vaak moeilijk om ons humeur of onze emoties die we aan een taak associëren te baas te blijven. Uitstelgedrag heeft dus niks te maken met tijdmanaging, maar ontstaat uit emotieregulatie problemen. Andere oorzaken van uitstelgedrag zijn: Druk doen of druk zijn zorgt ervoor dat je taken uitstelt.
Wanneer je jezelf geen tijd gunt om te ontspannen brand je op. Juist de ruimte in je hoofd en het verplaatsen van de aandacht geeft nieuwe ruimte voor nieuwe ideeën. Dus loop je vast, blijf niet hangen maar maak buiten even een wandeling. Geheid dat je daarna weer makkelijker verder kan.
Simpel: maak eens een lijst met dingen waar je nu dankbaar voor bent. Dingen waar je tevreden over kunt zijn. Zo vul je je hoofd met fijne gedachten, en verdring je nare gedachten. Mediteren helpt ook, net als sporten en in de tuin werken.
Eerder aanwezig
Volgens de huisregels van het bedrijf moeten werknemers 10 minuten voor aanvang van hun werktijd aanwezig zijn. Dat zou noodzakelijk zijn om instructies van de leidinggevende te ontvangen, zodat de diensten naadloos op elkaar kunnen aansluiten.
Conclusie: Als je zo maar weg blijft, kan de werkgever schadevergoeding eisen. Het beste is dus te overleggen of het contract met wederzijds goedvinden kan worden beëindigd, direct of met opzegtermijn. Regel het wel schriftelijk.
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit. In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Onderwijsconsulenten bieden ouders, scholen en samenwerkingsverbanden gratis begeleiding, bemiddeling en advies bij het vinden van geschikt onderwijs voor het kind. Leerplichtambtenaar: de leerplichtambtenaar van de gemeente waarin de thuiszitter woont.