Sinds 2011 is logopedie direct toegankelijk voor iedereen. Dat betekent dat u ook zonder verwijsbrief een afspraak bij de logopedist kunt maken. Bij Logopedie Direct is er geen sprake van een wachtlijst. U kunt al binnen een week bij ons terecht voor uw eerste afspraak.
U maakt een afspraak met een logopedist nadat u een voorschrift voor onderzoek van een arts heeft gekregen. Uw logopedist zal u het vervolg van de procedure uitleggen en u begeleiden in het afhandelen van deze administratie. De logopedist zal telkens beginnen met een vraaggesprek (anamnese) en een grondig onderzoek.
Logopedie kan worden ingezet bij een taalontwikkelingsstoornis, dyslexie of een autismespectrumstoornis. Ook voor kinderen met een algehele ontwikkelingsachterstand is logopedie belangrijk.
Vragen hebben betrekking op problemen, pijn of functieverlies (o.a. minder spierkracht) in mond, keel of oor. Ook wordt er gekeken naar de slikfunctie. De vragen zijn afhankelijk van uw klacht. Hiermee stelt de logopedist vast of er geen andere oorzaken zijn, waarvoor u eerst naar uw huisarts moet.
Een logopedist kan werken in een eigen praktijk of kan in loondienst gaan bij een instelling, bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, een school voor speciaal onderwijs, ziekenhuis of een verpleeghuis.
Logopedie wordt vergoed voor taal- en spraakstoornissen die optreden bij het leren van de taal en het leerproces, bij stemproblemen en gehoorstoornissen. Zowel kinderen, volwassenen als bejaarden hebben recht op de terugbetaling.
Vaak gaan slissen en lispelen samen met duim- en vingerzuigen. Een logopedist kan helpen ervan af te komen. Na onderzoek naar de oorzaak, kan een behandeling starten, gericht op versterking van de spieren in de mond en het juiste gebruik van de tong.
De logopedist voert een slikonderzoek bij u uit om in kaart te brengen hoe het eten en drinken gaat. Vervolgens krijgt u uitleg over hoe het komt dat u zich verslikt of moeite heeft met slikken. De behandeling kan daarna bestaan uit: Aanpassen van de dikte en de structuur van uw eten en drinken.
Logopedische behandeling bij problemen met de fonologische en orthografische taalverwerking (lees- en spellingsproblemen) wordt door uw zorgverzekeraar vanuit het basispakket 100% vergoed. Logopedische behandeling van dyslexie wordt niet door uw zorgverzekeraar vergoed.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Logopedist
Een zelfstandige Logopedist is afhankelijk van het aantal cliënten dat behandeld wordt en van ziektekostenverzekeraars. Het standaardtarief ligt op het moment op ongeveer €27,30 per half uur.
Logopedie valt net als fysiotherapie, oefentherapie, diëtetiek en ergotherapie onder de zogenaamde Paramedische zorg. Deze vormen van paramedische zorg worden vanuit het basispakket vergoed. Het doel van de zorg, de vergoeding en de voorwaarden zijn verschillend.
Een tegemoetkoming aanvragen via het standaardsjabloon "bilan voor logopedie” Het standaardsjabloon bilan is een document waarin de informatie wordt verzameld die absoluut noodzakelijk is voor het dossier inzake de vergoedingsaanvraag in het kader van een logopedische behandeling.
Het aanvangsbilan wordt door de logopediste opgesteld op basis van een aantal ontmoetingen met de patiënt waarbij de nodige testen worden gedaan om een juist inzicht van de stoornis te krijgen.
Hoe lang bestaat het beroep van logopedist al? “De beroepsvereniging is in 1927 opgericht. Maar in de zeventiende eeuw waren er al logopedische activiteiten of oefeningen in het dovenonderwijs. Daar is het eigenlijk begonnen.
Mensen met een dysfagie ten gevolge van een spierziekte kunnen moeite hebben met het kauwen doordat de spieren snel vermoeid raken. Door vermoeidheid kunnen de spieren achterin de keel het voedsel ook niet goed in de richting van de slokdarm transporteren.
Stress en angst kunnen ook leiden tot problemen met het eten en drinken. Slikstoornissen hebben zowel lichamelijke als sociale gevolgen. Lichamelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld verslikken, moeite met kauwen, het blijven hangen van voedsel of ongewenst gewichtsverlies.
Dat gebeurt als je je tong tussen je zijtanden of kiezen laat gaan als je de s-klank wil maken. Het klinkt dan een beetje alsof er net iets te veel speeksel in je mond zit om te praten. Een beetje zoals Sylvester, een personage uit de Looney Tunes.
Een spraakgebrek zoals slissen is aangeleerd en zal niet spontaan verdwijnen. Als u of uw kind slist, kan logopedie helpen. Hierbij wordt een juiste manier van praten, mondmotoriek en ademhalen geoefend.
Bij een fonetische articulatiestoornis worden klanken technisch niet goed gevormd. De verstaanbaarheid wordt daardoor slechter. Veel voorkomende fonetische problemen zijn: Slissen / lispelen: Bij lispelen en slissen worden klanken zoals de /s/, /z/ en /sj/ verkeerd uitgesproken.
Kosten logopedie: u hoeft zelf niet te betalen voor de logopedie. Logopedie wordt door alle ziektekostenverzekeringen vergoed. Vergoeding van de meeste logopedische stoornissen gebeurt vanuit het basispakket. Bovendien heeft u voor logopedie geen verwijzing van een arts meer nodig.
Als je merkt dat je kind door zijn of haar omgeving niet goed verstaanbaar is doordat het bijvoorbeeld met 3 jaar nog 'toel' zegt tegen 'stoel' en nog meer klanken verwisselt of vervangt door andere spraakklanken, dan is het raadzaam om advies te vragen bij de logopedist.
Praten, het vinden van de juiste woorden, begrijpen, lezen, schrijven en gebaren maken zijn onderdelen van ons taalgebruik. Wanneer als gevolg van hersenletsel een of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer goed functioneren, heet dat afasie.
Wat doet de logopedist? De logopedist onderzoekt uitgebreid de spraak-taal, mondmotoriek en/of het eten-drinken van uw kind. Ook zal de logopedist u vragen naar de totale ontwikkeling van uw kind, om na te gaan waardoor de klacht veroorzaakt is.