Krolsheid is de benaming voor het moment in de cyclus van uw kat waarop zij vruchtbaar is. Het is vergelijkbaar met de menstruatie bij de mens en loopsheid bij de hond. De eerste krolsheid (cyclus) van uw kat treedt gemiddeld op tussen de 9 en 10 maanden leeftijd.
Tijdens de krolsheid kan er licht bloedverlies optreden bij je kat, maar het komt vaker voor dat een poes die 'ongesteld' is de bovenstaande tekenen van een krolse kat vertoont. Neem contact op met je dierenarts als je hevig bloedverlies opmerkt bij je poes of kater.
Als je niet gesteriliseerde poes bloed en/of viezigheid uit haar vulva verliest heeft ze mogelijk een baarmoederontsteking. Is je poes gesteriliseerd en zie je toch rode uitvloeiing? In dat geval kan het zijn dat je kat bloederige urine verliest en mogelijk een blaasontsteking heeft.
Ook als je kat in korte tijd veel (puur) bloed verliest moet je kat snel door een dierenarts behandeld worden. Let altijd op of je kat nog wel kan plassen, bloedstolsels kunnen gemakkelijk tot verstopping van de plasbuis leiden.
Katten worden voor het eerst seksueel actief tussen de vierde en twaalfde maand. Vanaf deze leeftijd is de kat geslachtsrijp. Een poes wordt twee keer per jaar krols – in het voorjaar en in de herfst. In deze tijd vindt de eisprong plaats die door het paren veroorzaakt wordt.
De meest lastige kenmerken van krolsheid voor een eigenaar zijn de geluiden die ze maakt en het sproeien. Krolse katten 'huilen' vaak luid en continu om zo een mannetje te lokken. Vaak besproeien ze ook muren en meubels met sterk ruikende urine om zo hun beschikbaarheid aan katers door te geven.
In geval van een inwendige bloeding, wanneer de bloeding zich voordoet in een lichaamsholte (borst, buik, schedelruimte), merkt u bij uw kat een snelle ademhaling, bleek slijmvlies en lusteloosheid. Ook in deze situatie moet u onmiddellijk naar de dierenarts.
Krolsheid bij de kat
Het is vergelijkbaar met de menstruatie bij de mens en loopsheid bij de hond. De eerste krolsheid (cyclus) van uw kat treedt gemiddeld op tussen de 9 en 10 maanden leeftijd. Echter, de krolsheid van de kat is seizoensgebonden en afhankelijk van de daglichtlengte.
Symptomen blaasontsteking kat
Moeilijk of pijnlijk plassen (mauwen bij het plassen) Veel kleine plasjes. Buiten de kattenbak plassen. Bloed bij de urine.
Alles blijft wel intact, het lichaam blijft ook gewoon geslachtshormonen aanmaken. Een gesteriliseerde poes zal dus nog steeds krols worden en een gesteriliseerde kater zal nog steeds kunnen sproeien. Castratie betekent dat de teelballen of eierstokken in zijn geheel verwijderd worden.
Uitdroging. Als je kat een koel en glad oppervlak likt dan kan dit een teken zijn van uitdroging. Onder de juiste omstandigheden kunnen zich door condensatie kleine hoeveelheden water vormen op het oppervlak van tegel- en betonvloeren.
Tritrichomonas foetus is een eencellige parasiet van de kat. De parasiet kan langdurige en hardnekkige dikke darm diarree geven. De kat is over het algemeen niet ziek, groeit normaal en valt niet af.
Er is slechts een handjevol diersoorten dat ongesteld wordt. Naast mensen zijn er alleen een paar apen, muizen en vleermuizen die eens in de zoveel tijd ongebruikt baarmoederweefsel uitstoten. Bij alle andere zoogdiersoorten neemt het lichaam dit weefsel gewoon weer op. Daar komt geen druppeltje bloed aan te pas.
Castraties en sterilisaties worden routinematig uitgevoerd. Er is weinig kans op complicaties en waarschijnlijk mag uw kat een paar uur na de operatie alweer mee naar huis. Wel is het belangrijk om uw kat thuis direct warm te houden en tijd te geven om te herstellen.
Een krolse kat is een vruchtbare kat. Ze gaat dan meestal veel miauwen, soms heel luidruchtig. Eigenlijk maakt ze hiermee duidelijk dat ze gedekt wil worden. Een kat wordt krols in de periode dat de dagen langer worden (vanaf ongeveer eind december tot en met de zomer).
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.
Als je kat 's nachts miauwt zit er meestal een mentale oorzaak achter. Vaak lokken verveling, te weinig uitdaging of eenzaamheid dit gedrag uit. Maar ook lichamelijke klachten kunnen leiden tot nachtelijk gemiauw. Als je kat zich plots anders gedraagt, moet je naar de dierenarts om haar te laten onderzoeken.
Gapen. Een gaap of geeuw betekent niet net zoals bij mensen dat je kat moe is. Het betekent namelijk dat hij zich ontspannen en tevreden voelt! Vaak rekt een geeuwende kat zich daarna meteen uit, wat hem een aangenaam gevoel geeft.
Aanrijding melden
"Als je een kat of een ander huisdier aanrijdt binnen de bebouwde kom, dan moet je landelijk meldpunt 144 bellen. Dat is het meldpunt voor dieren in nood, waar ze vervolgens de dierenambulance inschakelen", zegt Van den Berg.
Laat haar niet naar buiten en sluit alle ramen en deuren, waaronder kattenluikjes. Om haar rustig te houden (en te voorkomen dat ze zwanger wordt) moet je haar weghouden bij alle katers. Dit zal er ook voor zorgen dat ze veilig blijft--ze zou uit je huis kunnen proberen te ontsnappen als ze buiten een kater ziet lopen.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Wanneer je poes krols wordt zal je dit duidelijk merken. Ze zal meer gaan schreeuwen, klagelijk miauwen en meer dan gemiddeld aangehaald willen worden. Ook zal ze onrustiger zijn en minder eetlust hebben over het algemeen. Sommige poezen zullen ook wat druppels urine sproeien.
Gaan gecastreerde poezen achter gecastreerde poezen aan? Kunnen katten seksueel actief blijven nadat ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn? Veel katteneigenaren vragen zich af of ze seksueel gedrag bij hun kat zullen zien na een sterilisatie- of castratie-operatie. Het korte antwoord is nee, waarschijnlijk niet.