Dit gebeurt door water in een zogenaamde geiser, in dunne buisjes over heel veel gasvlammetjes te leiden. Dit lijkt op water warm maken met een fluitketel op het gasfornuis. Vaak worden beide manieren in huis gecombineerd, in de keuken een klein boilertje, en het douchewater komt van een geiser.
Een solo cv-ketel zorgt alleen voor centrale verwarming. Als u ook warm tapwater wilt hebben, dan is het nodig om een boiler of (keuken)geiser aan te schaffen. Veel mensen kiezen daarom voor een zuinige combiketel. Een combiketel zorgt zowel voor de centrale verwarming als warm tapwater.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Anders dan bij een geiser, waarbij het water ter plekke wordt verwarmd, bewaart de boiler het warme water totdat het gebruikt wordt. Bij een geiser wordt het water verwarmd op het moment dat u de warmwaterkraan opendraait. Een boiler is er ook in een variant die op zonne-energie werkt: de zonneboiler.
In de meeste huizen hangt een cv-ketel op gas die niet alleen de verwarming regelt, maar ook zorgt voor warm water uit de kraan. Een huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 270 m3 gas voor warm water. Dat is 270 euro per jaar .
Gasgebruik per douchebeurt
Hij legt uit: 'Als je iedere dag tien minuten doucht, verbruik je per douchebeurt 0,4 kubieke meter gas. Dat komt uit op een jaarverbruik van 146 kubieke meter gas.
Ben je met meer dan 2 personen in huis maar heb je geen nood aan een verwarming met warmtepomp dan is de warmtepompboiler misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze geeft jou goedkoop warm water door een besparing op je energiefactuur.
Elke woning wordt voorzien van warm water – voor de verwarming en voor het gebruik in de badkamer en de keuken. Om warm water mogelijk te maken, heb je een boiler, een cv-ketel, doorstromer of combiketel nodig.
Het duurt doorgaans wel even voordat er warm water uit de kraan komt. Dit heeft te maken met de afstand die het water vanuit de boiler moet afleggen naar de betreffende kraan. Hoe verder de boiler of combi ketel van de kraan af zit, hoe langer het duurt voordat het warme water de betreffende kraan heeft bereikt.
U draait de warm water kraan open en daarna voorzichtig de hoofdkraan. U hoort nu hoe de boiler zich vult. Pas als er geen lucht meer uit de warmwater kraan komt is de boiler geheel gevuld en kunt u de kraan sluiten. Daarna kunt u de boiler aanzetten.
Een zonnedouche werkt heel simpel zonder elektriciteit, zo bespaar je dus elektrakosten voor warm water en heb je ook warm water mocht de stroom uitvallen. En last but not least, de aanschaf en installatie van een zonneboiler kost veel geld. Terwijl een zonnedouche slechts eenmalig €10 kost.
Een tekort aan warm water kan verschillende oorzaken hebben: Lekkage in warmwaterleiding of thermostatische kraan. Defect of slecht werkend onderdeel. Te hoog verbruik van warm water t.o.v. de capaciteit van de boiler.
Geen warm water, wel verwarming
Dee oorzaak is afhankelijk van de warmwatertoestellen die u in huis heeft. Bij een defect aan de combiketel heeft u vaak geen verwarming én geen warm water. Maar is er een probleem met de boiler, dan komt er alleen koud water uit de kraan/douche.
In sommige ketels verwarmt de warmtewisselaar niet alleen het radiatorwater maar ook het drinkwater. Deze ketels hebben geen platenwisselaar. Een cv-ketel werkt met een brander die gas verbrandt. De ontstaande warmte verwarmt water in een gesloten systeem, namelijk het leidingssysteem van de cv-installatie.
Werking van de compacte zonneboiler
De naverwarmer is in de meeste gevallen de cv-ketel of een warmtepomp. De compacte zonneboiler is alleen geschikt voor tapwater. Als je ook de verwarming van het huis wilt aansluiten op een zonneboiler kun je het beste een combi zonneboiler aanschaffen.
Er zijn ook mensen die warm kraanwater voor de thee of koffie gebruiken. Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen.
Een wetsuit isoleert je tegen de kou en helpt je om je warm te houden. In principe zouden gevorderden zwemmers en zwemmers die gewend zijn aan zwemmen in koud water bij watertemperaturen vanaf 16 graden al zonder wetsuit kunnen zwemmen.
De opwarmtijd van een boiler is afhankelijk van de temperatuurinstelling voor het water en van het vermogen van de boiler. Een grove vuistregel is 1,2 minuten per liter inhoud.
De energiekosten zijn bij een elektrische boiler lager als bij een boiler op gas. De energiekosten kunnen nog positiever uitvallen als gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen.
In een bestaande situatie met CV-ketel is het veruit het goedkoopst om te verwarmen met gas. Ook qua duurzaamheid is dit beter: de hoeveelheid CO2 bij verwarmen op gas is 2x zo laag als dezelfde hoeveelheid water verwarmen met de elektrische boiler.
U kunt gemiddeld aan een stuk door 30 minuten douchen met een 120 liter boiler, 25 minuten met een 100 liter boiler, 20 minuten met een 80 liter boiler, 15 minuten met een 50 liter boiler.
Door warm tapwater te produceren met doorstroomapparatuur (een geiser) in plaats van met een voorraadtoestel (een boiler) wordt energie bespaard. Een geiser verwarmt water wanneer het bij een tappunt gevraagd wordt. Er wordt geen voorraad water warm gehouden, zoals bij een boiler wel het geval is.
Een gezin van 2 volwassenen en 1 kind hebben een warmwaterbehoefte van ongeveer 270 liter per dag. Daarvoor volstaat een elektrische waterboiler met een inhoud van 150 liter. Om die 150 liter leidingwater op te warmen met een elektrische warmwaterboiler heb je ongeveer 2.000 kWh per jaar aan stroom nodig.
rechtstreekse elektriciteit (bij voorkeur volgens een tweevoudig uurtarief): het duurst in gebruik. op gas: minder frequent. gekoppeld aan de verwarmingsketel (op gas, stookolie of pellets). Nadeel: de verwarmingsketel moet ook 's zomers draaien.