Smetten is een oppervlakkige huidaandoening in de huidplooien. De aandoening ontstaat door een combinatie van warmte, vochtigheid en onvoldoende luchtstroom langs de huid. Deze informatie gaat over smetten in de grote huidplooien zoals de liezen, oksels, bilnaad, buikplooi en onder de borsten.
Soms wekken die smetten bultjes op onder de oksels of krijg je hierdoor schrale billen. Het verschijnt in ieder geval altijd in een huidplooi. De huidaandoening, intertrigo, kan eruitzien als zweetuitslag of een opvallende rode vlek op de borst. Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel.
Smetplekken herken je aan rode huiduitslag in een huidplooi. Zoals in de liezen, bilnaad, bij de buik, onder de oksels of onder de bh en borsten. Maar ook kan je last hebben van een smettende navel of smet achter het oor. De huid is in zo'n huidplooi vaak rood, nattig en kan muf ruiken.
Smetplekken (intertrigineus eczeem): Sudocrem is een uitstekende oplossing voor smetplekken.
Als het noodzakelijk is om zeep te gebruiken, kies dan voor een milde PH-neutrale variant. Zorg dat de huid goed droog is na het reinigen. Wrijf niet, maar dep de gevoelige huid droog. Plekken waar je zelf moeilijk bij kunt komen, kun je droog föhnen met een niet te hete fohn!
Smetten ontstaat vooral in huidplooien, omdat het daar warm is. Vrouwen met grotere borsten en mensen met vollere benen lopen meer risico op smetten, omdat dit plekken zijn waar kleding wat strakker op de huid zit. Vooral de rand van een onderbroek en de onderkant van een beha zorgen vaak voor beknelling en wrijving.
Hoe signaleer je smetten? 'Er zijn drie fases van smetten: rode huid, natte huid en geïnfecteerde huid.
Gebruik geen poeders. Poeders (o.a. maïzena) geven kans op klontering. Maïzena (cornstarch) kan een voedingsbodem creëren voor micro-organismen. Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten.
In het begin is er vaak sprake van milde jeuk waardoor meer wrijving ontstaat. Daarna ontstaan rode jeukende danwel pijnlijke plekken, een felle rode kleur, toename van pijn of vocht en een riekende geur kan een aanwijzing zijn dat er in het eczeem bacteriën ophopen.
U kunt ook talkpoeder aanbrengen in de huidplooien, zodat de huid minder vochtig wordt. Mocht het toch vochtig blijven in de plooien, dan kunt u er scheurlinnen of gaasjes op doen. Dit kunt u bij de apotheek of drogist kopen.
3.2 Prevalentie smetten
In de totale populatie zijn er 337 patiënten met 1 of meer smetplekken in de lies- of borstplooien. De algemene prevalentie bedraagt dus 12,3%.
Sudocreme zinkzalf beschermt de huid als ook beschadigde huid. Het is daarom ook goed te gebruiken als men een schaafwond heeft. In Sudocrem zit zinkoxide daarom wordt het ook wel een zinkzalf genoemd.
De apocriene zweetklieren zitten in de oksels en in de liezen. Behalve transpiratievocht (zweet) geven deze zweetklieren ook een geur af, de bekende zweetgeur. De apocriene zweetklieren kunnen ontstoken raken.
U kunt zinkoxide op de huid naar behoefte aanbrengen. Meestal is 2 keer per dag voldoende. U kunt zinkoxide op de huid toepassen zolang u het nodig heeft.
De Zinkolie heeft dezelfde werking als de Dr. E.J. Swaab Zinkzalf, maar is geconcentreerder van samenstelling. Dr E.J. Swaab Zinkolie heeft een verkoelende en mild-samentrekkende werking.
Een laagje dat de huid bedekt is genoeg. Het is niet zo dat zinkzalf beter werkt als je een dikkere laag smeert. Wel is het zo dat als de huid veel bescherming nodig heeft, je het zo dik moet smeren dat je de huid zelf niet meer ziet door de zalf heen.
Volwassenen en kinderen. Bij een matig natte huid: smeersel 60% (zinkolie): enkele malen per dag aanbrengen. Bij een zeer natte huid: ZOK-zalf 33%: 1–2×/dag met een spatel dun aanbrengen, afdekken met scheurlinnen of Engels pluksel, of eerst op verband aanbrengen en dan op de huid.
Zweet liezen kunnen onder meer behandeld worden met een Botox-behandeling of iontoforese. Iontoforese is een bewezen effectieve methode voor het tegengaan van overmatig zweten van verschillende lichaamsdelen, zoals zweetoksels, zweethanden, zweetbillen, zweetvoeten, zweten tussen de benen en een zweetrug.
Vermijd factoren die maceratie van de huid bevorderen, zoals warmte, vocht en wrijving. Was de huidplooien eenmaal daags (gebruik bij voorkeur weinig zeep); maak de aangedane huidplooien daarna goed droog. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed en ruimzittende kleding en verschoon de kleding regelmatig.
Het meest voorkomende verschijnsel van tinea cruris is jeuk in de lies en aan de binnenkant van de dijen. Daar verschijnt een rode, schilferige uitslag die scherp is begrensd en iets verheven lijkt te zijn ten opzichte van de omliggende huid.
Zinkzalf is altijd goed voor je huid
Nodig zijn die niet, en ze kunnen wel huidirritatie geven. Niet handig, zeker omdat je zinkzalf gebruikt op een huid die al kwetsbaar is.
Op uw huid krijgt u 1 of meer plekken met kleine schilfers (velletjes). Bij een lichte huid zijn de plekken meestal rood. Bij een getinte of donkere huid zijn de plekken meestal donkerder of lichter dan de kleur van de rest van uw huid. De randen van de plekken zijn vaak dikker.