Een blauwe plek is een bloeduitstorting op uw huid. De meest voorkomende oorzaak van een blauwe plek is een klein trauma door bijvoorbeeld het stoten van uw been. Andere soorten blauwe plekken zijn petechiën en purpura, dit zijn verkleuringen van de huid die vaak als symptoom voorkomen bij onderliggende ziektes.
Zie je plots zonder duidelijke oorzaak of heel vaak blauwe plekken op verschillende plaatsen op je lichaam, contacteer je best je huisarts. Petechiën kunnen onschuldig zijn bij mensen met hart- of vaatproblemen. Ze komen dan voor op de benen, en worden doorgaans uitgelokt bvb. door lopen, warm weer, sauna.
In de meeste gevallen hebben blauwe plekken een relatief onschuldige oorzaak. Toch kunnen deze onderhuidse bloedingen wijzen op een ernstigere onderliggende aandoening. Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand.
Door een val of klap raken de kleine bloedvaatjes onder de huid beschadigd. Er ontstaat een onderhuidse bloeding die zich gaat zich ophopen onder de huid waardoor er een blauwpaarse vlek ontstaat die meestal na enkele dagen verkleurt en verdwijnt maar dit proces kan ook 3 tot 6 weken duren.
Koel de plaats maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn toeneemt.
Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling.
Hoe zien blauwe plekken eruit ? We zien scherp begrensde blauwe, matig tot zeer drukpijnlijke plekken. In de loop van de tijd worden de plekken van blauw-rood naar paars, bruin tot geel om ten slotte te verdwijnen.
De medische term voor een blauwe plek is hematoom. Wanneer de kleine onderhuidse vaatjes door een klap openscheuren, ontstaat een poel van bloed. Als deze poel vlak onder de huid zit, is het hematoom rood, als de poel wat dieper zit, is het hematoom blauw.
Je huid kan hierbij in tact blijven, maar het bloedvaatje onder de huid kan scheuren of breken, en gaat dan bloeden. Een blauwe plek is dus gewoon bloed.” De huid beschermt de bloedvaatjes en dus hebben mensen met een kwetsbare, dunne huid sneller blauwe plekken dan mensen met een dikkere, sterke huid.
'De bloedcellen in de huid worden afgebroken, en daarbij komt een geelachtig pigment (bilirubine) vrij', vervolgt Schots uit. 'Alle processen verlopen geleidelijk en overlappend, waardoor een blauwe vlek vele kleurschakeringen kan krijgen.
Symptomen van een bloeding
Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn. Misselijkheid. Braken.
Dus je huid werkt als een filter voor de kleur van het bloed. Maar waarom zien we het toch als blauw? Dat je het rode bloed als een blauwe plek ziet, heeft te maken met de weerkaatsing van het blauwe licht. Wit licht bestaat uit alle kleuren van de regenboog.
Antwoord van Drugsinfoteam
Het is bekend dat bij 3-mmc en 4-mmc een slechte doorbloeding en blauwe plekken tot de risico's hoort. Bovendien kun je onder invloed van drugs ook makkelijk jezelf stoten. Dat kan een extra reden zijn dat je vaker blauwe plekken krijgt.
'Maar het is zeker niet ongewoon dat hardlopers microscopisch kleine scheurtjes in bloedvaten krijgen als ze zichzelf fiks belasten. Tijdens een snelheidstraining bijvoorbeeld, of een duursportevenement als een marathon, kunnen blauwe plekken ontstaan.
Oorzaak van onderhuidse bloedingen
De oorzaken van deze thrombocytopenie moeten gezocht worden in een gestoorde aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg (bijvoorbeeld na een bestraling), of in een versterkte afbraak (bijvoorbeeld bij een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of na infecties).
In een heel enkel geval kan er sprake zijn van een spontaan blauw oog. Hierbij krijg je een blauw oog zonder dat daar een harde klap of andere duidelijke oorzaak aan vooraf is gegaan. Je kunt in dat geval het beste een arts raadplegen om een eventuele afwijking in je bloedvaten of bloedstolling uit te sluiten.
Effent de huidskleur en zorgt voor een onberispelijke afwerking. Kies de juiste kleur: geel heft rode vlekjes op; perzik heft blauw, purper en grijs op, lila heft geel op. Beige is een concealerkleur die neutraliseert. Gebruik het alleen of breng in laagjes aan.
Arnica is een belangrijke plant bij traumata en werkt genezend, desinfecterend en ontstekingsremmend bij wonden. Arnica helpt bij het regenereren van het weefsel en is een goede keuze bij de behandeling van alle soorten wonden als gevolg van een stoot, val, steek of snijden. Ook vele van de volksnamen geven dat al aan.
Arnica zalf of gel mag je niet gebruiken op een open wonde. Arnica gel is een klassieker voor in de EHBO-kit, sporttas en om mee te nemen op vakantie. 2 maal per dag aanbrengen op een kneuzing, blauwe plek of vermoeide spieren biedt snel verlichting.
Arnica Gel ondersteunt het herstel van gevoelige spieren en door de samenstelling is Arnica Gel direct verkoelend. Ook bevordert Arnica (Valkruid) de doorbloeding waardoor zuurstof en voedingsstoffen sneller naar de betreffende plek worden gevoerd en de afvalstoffen versneld worden afgevoerd.
Shock: don'ts
Het geven van eten of drinken kan er voor zorgen dat de spijsvertering weer op gang komt. Ook kan het slachtoffer gaan braken. Braken zorgt weer voor vochtverlies waardoor de shock verergert.
Een inwendige bloeding kan veroorzaakt worden door stomp (een autostuur in de buik; een klap tegen het hoofd) of penetrerend (een kogel, een mes) letsel. Ook kunnen ziekten zoals een maagzweer of een stoornis van de bloedstolling inwendige bloedingen veroorzaken.
Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven.
Hoe kun je het herkennen? Denk vooral aan een bloeding in de schedel als er na een hoofdtrauma één van de volgende symptomen aanwezig is: toenemende hoofdpijn, verwardheid, rusteloosheid, neurologische symptomen aan één zijde van het lichaam, bv.