Uw apotheker kan helpen bij het ontwennen
Overleg altijd met uw apotheker of arts als u wilt stoppen. Uw arts of apotheker kan dan bekijken hoe u langzaam kunt gaan stoppen. U gebruikt dan heel langzaam steeds een beetje minder van het medicijn.
Als het wisselen van medicijn ook niet helpt, kan het noodzakelijk zijn om je medicijn te stoppen. Hierdoor gaan de klachten bijna altijd over. Sommige bijwerkingen kunnen door een lange werking van het medicijn nog wel dagen tot soms weken aanwezig zijn na het stoppen of veranderen van het medicijn.
Wat gebeurt er als u straks stopt? Uw lichaam is gewend geraakt aan het regelmatige gebruik van pijnstillers. Als u het gebruik hiervan staakt, zal uw lichaam hier eerst tegen protesteren. Uw lichaam gaat min of meer zelf om de gebruikte geneesmiddelen vragen.
In de gesprekken met jou kijken we welke optie de beste kans van slagen heeft en het meest aanvaardbaar is. De lichamelijke ontwenning en eventueel het afbouwen van medicijnen duurt meestal 1 tot 2 weken.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn een ontregelde spijsvertering (bijvoorbeeld misselijkheid, braken, diarree, constipatie), hoofdpijn, vermoeidheid en slaperigheid. Bijwerkingen van geneesmiddelen verminderen de levenskwaliteit van de patiënt.
Als u te snel minder medicijnen slikt, kunt u klachten krijgen. Bijvoorbeeld angst, duizelig zijn, misselijk zijn, onrust of een grieperig gevoel. Bel uw arts als u klachten krijgt.
Naltrexon helpt bij ontwenningsverschijnselen.
Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat u dikker wordt (aankomt). Bijvoorbeeld doordat ze als bijwerking hebben dat u meer zin in eten krijgt.Of omdat medicijnen ervoor zorgen dat uw lichaam meer vocht door vasthoudt.
In de praktijk betekent dit dat de patiënt meerdere geneesmiddelen gebruikt waarbij de kans op interacties en bijwerkingen toeneemt.
Indien u voor het eerst een medicijn krijgt voorgeschreven, dan zal de apotheek met u de meest voorkomende bijwerkingen bespreken. Meestal verdwijnen deze bijwerkingen binnen twee weken. Indien dit niet het geval is of als de bijwerkingen niet acceptabel zijn, dan wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw arts.
Het verschil tussen gewenning en een verslaving is dat iemand die gewenning aan een medicijn een steeds hogere dosis nodig heeft om hetzelfde effect te ervaren. Er is sprake van een verslaving als iemand ontwenningsverschijnselen ervaart wanneer hij of zijn stopt met gebruiken.
De klachten treden meestal een aantal dagen na de dosisverlaging op en duren meestal ongeveer 1 tot 4 weken. Over het algemeen geldt: hoe sneller je afbouwt, hoe ernstiger de onttrekkingsverschijnselen.
Antidepressiva halveren het risico op een nieuwe depressie. Als je depressie (bijna) weg is na het slikken van het antidepressivum, dan is het verstandig om het minimaal 6 maanden te blijven slikken. Als je vaker een depressie hebt gehad kun je beter minimaal een jaar blijven slikken.
Er is wel een probleem als je zou willen afbouwen: het probleem met langdurig gebruik van antidepressiva is dat het brein ertegen gaat vechten. Wil je dan stoppen dan zul je niet zelden te maken krijgen met allerlei ontwenningsverschijnselen die lijken op de oorspronkelijke aandoening.
Bijwerkingen betreffen meestal lichamelijke klachten, maar kunnen ook psychische klachten geven. De meeste bijwerkingen verdwijnen na de behandeling, echter sommige bijwerkingen kunnen langer duren of zelfs chronisch worden.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn: slaperigheid overdag, afvlakking van het gevoel, verminderde waakzaamheid, verwardheid, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, spierzwakte, coördinatiestoornissen en dubbelzien. Deze verschijnselen verdwijnen meestal na voortgezet gebruik.
Zweten is een natuurlijk proces van het lichaam waarbij het overtollige warmte en afvalstoffen afvoert. Zweten kan ook een symptoom zijn van ontwenning bij het stoppen met drugs of alcohol. Vooral bij het afkicken van alcohol of opioïden kan zweten heftig zijn.
De meeste mensen die stoppen met drinken hebben in het begin moeite met slapen. Na een aantal dagen en soms pas weken, herstelt dit zich weer. Door het drinken van alcohol is het natuurlijke slaapritme erg verstoord. Het lichaam heeft tijd nodig om dit weer in balans te brengen.
Op elke medicijnverpakking staat een uiterste houdbaarheidsdatum. Meestal in de vorm van een code, zoals 12/23. Dit betekent dat je een medicijn niet na 31 december 2023 mag gebruiken.