De harde cijfers: Nederland heeft in Europa meeste zonnepanelen per inwoner. Nederland is nu ook officieel koploper in Europa en heeft per hoofd van de bevolking het meeste zonnepanelen.
Italië Tot zo'n zes jaar geleden investeerde Italië enorm veel geld in het opwekken van zonne-energie. Maar na 2011 stopte het land met de stimuleringsmaatregelen. Italianen moeten nu hun opgewekte energie verkopen aan energiebedrijven.
Veel meer landen halen nu ongeveer een tiende van hun elektriciteit – het wereldwijde gemiddelde – uit wind en zon: India (9%), China (9,5%), Japan (10%), Brazilië (11%), de VS (12% ) en Turkije (12%).
Volgens WoonOnderzoek Nederland had in 2019 13% van de Nederlandse eengezinswoningen zonnepanelen op het dak liggen.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Zonne-energie is nog steeds rendabel als je al zonnepanelen hebt. Je kunt tot 2031 teruggeleverde stroom salderen. Daarna krijg je bij een energieleverancier een terugleververgoeding. Deze kan zomaar hoog oplopen: het is dan ook slim om voor een leverancier te kiezen waar deze vergoeding hoog ligt.
Gemiddeld per jaar is dat 2,7 uur per dag. Het verschil tussen zonne-energie instraling in zomer en winter is dus een factor 10. Toch kan in de winter op een heldere dag gemakkelijk sprake zijn van een paar uur volle zon, en op een bewolkte zomerdag kan het minder zijn.
De gemiddelde maandopbrengst kun je als volgt berekenen: Het maximaal vermogen zonnepaneel in Wattpiek x 0,85 = verwachte jaaropbrengst in kWh / gedeeld door 12 maanden. (De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland).
Uitgaande van een gebruikelijke en economisch optimale opstelling van de panelen met de standaard afmetingen van 1 meter bij 1,6 meter passen er ongeveer 3000 panelen op één hectare. Dat levert, onder de Nederlandse zon, per jaar grofweg 1.000.000 Wh ofwel 1 MWh aan elektriciteit op.
Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje. Wekt u stroom op, betaalt u hier extra belasting voor.
De geschiedenis van zonne-energie
Niet veel later, rond 1839, vond een echte doorbraak plaats. Toen ontdekte de Franse fysicus Antoine César Becquerel het zogenaamde 'fotovoltaïsche' effect. Hij ondervond voor het eerst hoe zonlicht kon worden omgezet in elektriciteit.
Zonnepanelen werken het best bij directe instraling van de zon. De opbrengst is dus het hoogst op een zonovergoten dag zonder bewolking en als de zon loodrecht op de panelen schijnt.
De meest ideale ligging van uw zonnepanelen is richting het zuiden met een hellingshoek van 36°. Echter is het ook heel interessant om de panelen oost-west te plaatsen. Door deze ligging krijgen de zonnepanelen de hele dag zon.
Productie zonnestroom in Nederland. Juli 2022, wederom een uitstekende maand. De stroomproductie uit zonnepanelen was in juli 2022 circa 13% hoger dan normaal. Voor de exacte cijfers en het overzicht voor heel Nederland verwijs ik iedereen naar de pagina met de 'Landelijke Opbrengstberekening'.
Het is misschien wel het grootste misverstand in zonnepanelenland: het idee dat zonnepanelen in de winter helemaal niets opleveren. Een zonnesysteem draait op de zon, maar niet op de warmte ervan. Juist het licht van de zon wordt omgezet in energie. Ook op minder zonnige dagen doen zonnepanelen dus gewoon hun werk.
Een onbewolkte voorjaarsdag is de ideale dag voor zonnepanelen. De zon staat dan hoog, er zijn veel zonuren en het is nog lekker koel. Ook de wind kan de panelen koelen.
De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Een deel van de stroom gebruik je namelijk zelf in de woning ook al ben je zelf niet thuis. Denk dan bijvoorbeeld aan sluipverbruik en apparaten als de koelkast en het ventilatiesysteem. De slimme meter kan alleen de stroom registreren die je levert aan het net of afneemt van het net.
Ook als je na 2031 nog meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt, ontvang je hiervoor een terugleververgoeding. Verder ontvang je dus een terugleververgoeding voor de stroom die je hebt opgewekt en niet meer mag afstrepen.
Oorzaak 1: Vuile zonnepanelen door Saharazand
Toch zorgen krachtige luchtstromen er soms voor dat het zand uit de woestijn helemaal naar ons kleine kikkerland afreist. Om daar samen met de regen naar beneden te vallen. Vervolgens zie je overal een roodbruine gloed.
Kan ik zonnepanelen schoonmaken met kraanwater? Ja, het is mogelijk om uw zonnepanelen schoon te maken met kraanwater, echter geeft dit niet het optimale effect. Door uw zonnepanelen enkel te reinigen met kraanwater blijft hardnekkig vuil vaak achter.
Rond de zonnepanelen wordt de lucht warmer. Dat vergroot het contrast tussen de Sahara en de oceaan, waardoor een lagedrukgebied ontstaat. Het gevolg: vochtige lucht, regendruppels en meer moessonregen in de woestijn.