Er bestaat geen medicijn tegen oogmigraine, maar op veel zaken die oogmigraine veroorzaken heeft u zelf wel invloed. Het beste is dan ook om de oorzaken van oogmigraine aan te pakken. Zo kunt u bijvoorbeeld minder lang naar een beeldscherm staren of minder cafeïne nuttigen wanneer u last heeft van oogmigraine.
Heb je vaak last van oogmigraine-aanvallen? Breng dan een bezoekje aan de huisarts of de neuroloog. Anders kan het al wonderen doen om rust te nemen, te stoppen met roken, gezond te eten, voldoende te bewegen, chocolade, cafeïne en alcohol te vermijden en vaker een pauze te nemen van je beeldscherm.
Een aanval komt meestal snel opzetten en verdwijnt na enige tijd vanzelf. Meestal duurt een aanval vijf tot dertig minuten, maar langer is ook mogelijk. Veel mensen vinden oogmigraine beangstigend, omdat het zicht vaak tijdelijk helemaal verdwijnt. Het veroorzaakt geen blijvende schade aan uw ogen.
Veelvoorkomende klachten zijn onder andere: zwarte vlekken voor het gezichtsveld, verminderd gezichtsvermogen, lichtflitsen of wazig zien en moeite hebben met praten. Er bestaan geen medicijnen voor oogmigraine, maar je kunt wel maatregelen nemen om oogmigraine te voorkomen.
Oogmigraine kan voorafgaan aan een gewone migraine aanval, maar dat is niet altijd zo. In tegenstelling tot gewone migraine veroorzaakt oogmigraine geen hoofdpijn. Daarom spreken we ook wel van migraine zonder hoofdpijn. Deze vorm van migraine komt veel voor bij mensen die vroeger 'gewone' migraine hebben gehad.
Bij migraine aura ziet u met beide ogen een vlek in uw beeld. Of u voelt bijvoorbeeld tintelingen in uw lip of in 1 hand. De klachten duren meestal 1 uur of korter. Daarna kunt u hoofdpijn hebben.
- Het zoveel mogelijk vermijden van 'slechte' vetten. Dit zijn een overmaat aan verzadigde vetzuren in zuivel, vlees, kaas, vleeswaren en vooral de transvetzuren in koekjes, snacks, margarines en kant en klaar producten.
MRI-scan hoofd. Een MRI-scan van het hoofd (schedel en hersenen) kan meer inzicht geven bij (langdurige) klachten, zoals langdurige hoofdpijn en migraine.
Leidse onderzoekers hebben een tijdje geleden ontdekt dat migraine kan leiden tot blijvende hersenschade, vooral bij frequente aanvallen. De behandeling zou zich dus niet alleen op pijnbestrijding moeten richten, maar ook op het voorkomen van aanvallen en daarmee het optreden van schade aan het brein.
Migraine aura's zijn niet gevaarlijk. Het is geen voorbode voor een beroerte, zoals een TIA dat is. Vrouwen die roken en migraine met aura hebben, hebben wel een verhoogde kans op een herseninfarct, vooral als ze de anti-conceptiepil gebruiken.
Deze 3 pijnstillers worden vaak gebruikt bij migraine: paracetamol. een NSAID, zoals naproxen of ibuprofen. een triptaan, zoals sumatriptan, rizatriptan of zolmitriptan.
De hoofdpijn gaat vaak gepaard misselijkheid en/of lichtschuwheid en geluidsschuwheid. Sommige factoren kunnen een migraineaanval uitlokken: slaapstoornissen, te lage suikerspiegel, menstruatie, stress, koffie, smaakversterkers, sterke geuren en alcohol.
Wat zijn vlekken en flitsen? Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
Het voornaamste symptoom is plots, pijnloos verlies van het zicht uit één oog. Ongeveer 20% van de getroffen personen kunnen enkel nog licht en donker onderscheiden. Meestal is het zicht beperkt tot het kunnen tellen van het aantal opgestoken vingers. De pupil (het zwart gedeelte van het oog) is verwijd.
Wazig zien met één oog
Ziet u wazig met één oog? Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader.
Maar de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn is nekgerelateerde (ook wel spannings of cervicogene) hoofdpijn. Deze hoofdpijn komt vanuit de nek en wordt veroorzaakt door niet goed functionerende nekwervels, spieren en zenuwen.
DOE DE MIGRAINETEST - RESULTAAT
Een migrainedagboek geeft je een beter inzicht in het verloop van je eigen migraineaanval en de bijhorende symptomen van migraine. Misschien kan het helpen te bepalen welke factoren jouw migraineaanvallen uitlokken. Bovendien kan je huisarts met het dagboek geholpen worden.
Hoofdpijn door migraine straalt vaak uit naar de achterkant of de zijkant van het oog. Ook bij clusterhoofdpijn is er hevige pijn in het ooggebied langs één kant. Er zijn daarnaast andere neurologische oorzaken (bijv. trigeminusneuralgie) die de klachten kunnen verklaren.
Clusterhoofdpijn wordt ook wel de 'zelfmoordhoofdpijn' genoemd, omdat de ernst van de hoofdpijn heviger is dan bij migraine. Clusterhoofdpijn komt niet zo vaak voor als migraine en in tegenstelling tot migraine komt het voornamelijk bij mannen voor.
Een snelgroeiende of grote tumor veroorzaakt drukverhoging in de hersenen. Een gevolg van drukverhoging kan hoofdpijn zijn. Dit krijg je vooral bij activiteiten die zelf ook de druk laten toenemen, zoals bukken, niezen of persen. Soms gaat de hoofdpijn samen met misselijkheid en overgeven, vaak vroeg in de ochtend.
Daarnaast kan de gevoeligheid voor prikkels door bepaalde omstandigheden tijdelijk veranderen. Voorbeelden hiervan zijn (extreme) vermoeidheid, menstruatie, atmosferische veranderingen en mogelijk ook ontspanning na stress. De oorzaak voor het ontstaan van een migraine aanval is grotendeels onbekend.
Migraine is een hersenaandoening waarbij er een spontane activering van hersencellen optreedt die patiënten als matige tot ernstige hoofdpijn ervaren. Typisch is deze hoofdpijn kloppend en neemt deze toe bij fysieke activiteit. Hierbij ervaart de patiënt vaak last van licht, geluid, misselijkheid en/of braken.
Als je last hebt van hoofdpijn, dan is het gemakkelijk om meteen naar de pijnstillers te grijpen. Wil je dat liever niet doen, maar is pijn lijden ook geen optie? Probeer dan eens een aardappel, banaan, watermeloen, ananas of eet een komkommer als hoofdpijnbestrijdende snack.
Het regelmatige gebruik van minimaal 230 mg cafeïne per dag kan bij mensen met een gevoeligheid voor cafeïne hoofdpijn veroorzaken. Het plotseling stoppen met cafeïne kan ook leiden tot hoofdpijn. Het is dus verstandig om dit geleidelijk af te bouwen. Natuurlijk kunt u wel cafeïnevrije thee en koffie gebruiken.