Praten over je emoties helpt bij de verwerking ervan, ook als je onmogelijke liefde als de ware liefde ziet. Wanneer praten met iemand in je omgeving niet genoeg is, kun je een afspraak maken bij de huisarts, hij kan je doorverwijzen naar een psycholoog.
Een bekende 'regel' is dat je gemiddeld de helft van de duur van je relatie nodig hebt om over je ex heen te komen. Waren jullie zes jaar samen? Dan duurt het ongeveer drie jaar voordat je over hem of haar heen bent.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
De duur van liefdesverdriet loopt sterk uiteen; van enkele dagen tot vele jaren. Vaak zien we dat als de relatie lang geduurd heeft en/of heel intens is geweest, dat het langer duurt. Tijd is de enige factor die de wonden uiteindelijk (deels of volledig) heelt.
De pijn van een gebroken hart is niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Dat is ook logisch, want je lichaam en je hersenen staan in constante verbinding met elkaar. Als je met je hoofd ergens tegenaan knalt, geven je hersenen het signaal dat het pijn doet.
Je zult je nog regelmatig verdrietig voelen, maar wel minder vaak dan in het eerste jaar. De verwerking van een scheiding duurt over het algemeen drie jaar. Toch is dit verwerkingsproces erg persoonlijk: sommige mensen hebben minder tijd nodig, anderen zullen er misschien nooit over heen komen.
Echte hevige verliefdheid duurt dan gemiddeld gelukkig maar zo'n 3 maanden.” Als het veel langer dan dat zou duren zou de stressreactie op den duur je lichaam afbreken. Hevige verliefdheid is dus heerlijk, maar wat als hij onbeantwoord blijft, hoe kom je er dan vanaf? “Afkicken”, aldus Bos.
Uit het experiment bleek dat de hartslag vertraagt bij romantische afwijzing. “Ook zien we dat het pijnnetwerk in de hersenen actief is wanneer je afwijzing ervaart, net als wanneer je fysieke pijn hebt”, vervolgt hij. “Dus je kan psychische pijn, zoals een gebroken hart, werkelijk voelen als fysieke pijn.
Het meest voorkomende antwoord op de vraag waarom ik aan hem denk, zijn vaak onopgeloste gevoelens of de gevoelens die je voor die persoon hebt. Of het nu gaat om aanhoudende romantische gevoelens of onopgeloste conflicten, deze gevoelens kunnen iemand levend houden in je geest.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
"Bij een gebroken hart knijpt de onderkant van het hart niet of nauwelijks samen. Het hart krijgt dan de vorm van een Tako-tsubo. De oorzaak kan liefdesverdriet, het plotseling overlijden van een dierbare of plotseling heftige pijn zijn, maar ook het winnen van een loterij kan acute heftige emotionele stress geven.
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.
De binding is zo sterk dat hersenscans na een verbroken relatie laten zien dat de fysieke pijngebieden in de hersenen geactiveerd worden. Hierdoor kunnen sommige mensen met liefdesverdriet echt lichamelijke klachten ervaren, zoals misselijkheid, maagklachten en hoofdpijn.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Ook blijkt dat het seksuele gedrag in de eerste maand na de breuk een goede voorspeller is voor het latere, seksuele gedrag. Onderzoeksters Lindsay L. Barber en Lynne Cooper wilden ontdekken wat het beste mechanisme is om het verdriet van het verlies van een partner te verwerken.
De klachten lijken op de symptomen van een hartaanval, zoals hevig zweten, druk op of pijn in de borst, benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid. De heftigste klachten komen voor binnen twee weken na de stressvolle gebeurtenis.
Als je vriend(in) het uitmaakt, kan dat heel verdrietig zijn. Maar ook als jij het zelf hebt uitgemaakt kan je daar veel verdriet van hebben. Ook dan kan je de ander heel erg missen.
Een break-up is nooit leuk, en liefdesverdriet verwerken kan lastig zijn. Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving.