Minder kans op een infectie, aangezien de navelstreng intact blijft totdat deze er vanzelf afvalt en er eerder dus geen toegangspoort is voor bacteriën of virussen die een infectie kunnen veroorzaken. Er wordt immers geen 'open wond' gecreëerd wat wel het geval is bij het doorknippen van de navelstreng.
Er zijn meerdere redenen waarom vrouwen kiezen voor een lotusgeboorte. Zo zou het direct afknippen van de navelstreng na een bevalling traumatisch voor de baby kunnen zijn. Ook zou het kind op deze manier langer kunnen profiteren van de belangrijke voedingsstoffen uit de placenta.
Als je de navelstreng dus niet direct doorknipt, heeft de baby meer tijd om na de geboorte het bloed dat hij naar de placenta gestuwd had weer terug in zijn lijf te laten stromen.
Na de bevalling knipt de verloskundige de navelstreng door. Hiervoor klemt ze eerst de navelstreng af. Op deze manier kan er geen bloed meer uit de navelstreng stromen. Het afklemmen doet ze met een navelklem of een cordring.
De navelstreng wordt afgeklemd omdat er anders een open verbinding is tussen de bloedvaten van je kindje en de buitenwereld en zou je kindje bloed blijven verliezen.
Bij een lotusbevallig is dit 3-5 dagen en bij een gewone bevalling 6-7 dagen, maar soms kan dit ook langer duren. De navel ziet er na een lotusbevalling hetzelfde uit als bij een baby waarbij de navelstreng gelijk bij de geboorte is doorgeknipt.
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het Gouden uur genoemd (net als in de fotografie de korte periode als de zon op en onder gaat). Een bijzondere tijd, omdat er in dit uur iets subtiels gebeurt. Het zijn je baby's eerste ervaringen in de wereld, voor het eerst zonder het warme en omhullende baarmoeder gevoel.
Bij een halve of gedeeltelijke lotusgeboorte wordt de navelstreng wel doorgeknipt, maar pas nadat de placenta geboren is. Meestal wordt dit gedaan in de eerste uren na de geboorte, en bijna altijd binnen 24 uur na de geboorte.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
De cordring is vrijwel gewichtloos en onzichtbaar. Voor je baby veel comfortabeler dan een plastic navelklem. De kans op ontstekingen is daarmee ook kleiner. Ze zijn makkelijk schoon en droog te houden.
In het American Journal of Obstetrics & Gynecology schrijven de onderzoekers dat het eten van de placenta geen effect heeft. "Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat de voedingsstoffen en hormonen in de placenta na de geboorte nuttig zijn voor de moeder", is te lezen in het verslag.
Na de bevalling wordt meestal gekozen om de navelstreng direct door te knippen, meestal kan dit worden gedaan door de vader of partner. Dit wordt ook wel afnavelen genoemd. Dat doet geen pijn voor je baby, want er lopen geen zenuwen door de navelstreng heen.
Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. Na de geboorte heeft de placenta geen functie meer. De navelstreng wordt afgeklemd en doorgeknipt, met als gevolg dat de doorbloeding van de placenta stopt. De placenta laat vervolgens de baarmoederwand los, waardoor er een wond in de baarmoeder ontstaat die vanzelf geneest.
Als de baby is geboren moet de placenta (moederkoek) nog geboren worden. De placenta zit vast aan de baarmoederwand. Doordat de baby er uit is, kan de baarmoeder flink kleiner worden. Door dit verkleinen en de naweeën laat de moederkoek los.
Gwendolyn wil graag in bad bevallen en zoveel mogelijk een hand-off bevalling – met alleen steun of ingrijpen wanneer zij dat wil of als het medisch noodzakelijk is. Ze vindt een verloskundige die haar in deze aanpak steunt. Met succes: Gwendolyn krijgt haar droombevalling.
Soms gebeurt dit al 15 seconden na de geboorte en soms na 3 minuten of meer. Wachten totdat de navelstreng is uitgeklopt, kan voordelen hebben voor je baby. Pas dan is namelijk al het bloed naar je baby teruggestroomd. Dit is niet bij elke baby al na 3 minuten.
Soms wordt er zelfs gewacht tot de placenta geboren is. Naast het voordeel voor de baby, heeft het ook voordelen voor de ouders. Het huid op huid contact, non stop aandacht voor je kindje, geeft een betere binding en een boost voor de melkproductie.
Hoe wordt navelstrengbloed bewaard? Navelstrengbloed kan op twee manieren worden opgeslagen: Doneren aan een publieke bloedbank. Opslaan bij een commercieel bedrijf voor eigen gebruik.
Een gentle sectio is een natuurlijke keizersnede. Het belangrijkste kenmerk van deze methode is dat de baby zo snel mogelijk na de geboorte op de borst van de moeder komt (huid-op-huid contact) en kan blijven.
Het stukje navelstreng dat bij de baby achterblijft, is het navelstompje. Dit stompje is onschuldig: na een aantal dagen droogt het stompje uit en laat het vanzelf los. Je kan er het beste niet teveel aanzitten, maar je mag het wel wassen en het daarna voorzichtig droogdeppen.
Meteen valt op dat er weinig onderzoek gedaan is naar de voor- en nadelen van het opzetten van een muts vlak na de geboorte. We weten dat een pasgeboren baby moeite heeft om zijn warmte zelf te reguleren, en dat er inderdaad heel wat warmte via de hoofdhuid verloren kan gaan.
De komst van uw baby
Zij laat u afwisselend persen en zuchten om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen. Na een tijdje is het hoofdje van de baby langzaam te zien en wordt uw baby geboren. Als alles in orde is wordt u kindje met een doek afgedroogd en gelijk op uw borst gelegd. Wat een bijzonder moment!
In de meeste Westerse landen wordt de navelstreng tussen de 10 en 15 seconden na de bevalling afgeklemd. Maar de Amerikaanse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie adviseert haar leden om de navelstreng pas na 30 tot 60 seconden af te klemmen.