Om te beginnen met de anticonceptiepil neem je contact op met je huisarts. Aan de hand van een aantal vragen stelt jouw huisarts vast welke soort pil het beste bij jou en je situatie past. Je arts schrijft vervolgens een recept uit waarmee je de anticonceptiepil bij de apotheek op kunt halen.
Gebruikt u anticonceptie, bijvoorbeeld de pil, de prikpil of een vaginale ring? Wanneer u wilt starten met anticonceptie moet uw arts een recept hiervoor uitschrijven. Dit is wettelijk verplicht. Hierna kunt u zonder recept van uw arts zelf uw anticonceptie bij de apotheek bestellen.
De pil wordt gemaakt in veel verschillende sterktes. Daarom is de pil alleen verkrijgbaar met een recept. Het eerste recept voor de pil krijg je bij je huisarts of bij het Sense-spreekuur bij jou in de buurt. Herhaalrecepten kun je gewoon via de apotheek krijgen.
Starten met de pil
Als je voor het eerst met de pil start, neem je de pil op de eerste dag van je menstruatie. Je bent dan onmiddellijk beschermd tegen zwangerschap. Je kan ook op een ander moment starten. Maar gebruik dan de eerste 7 dagen naast je pil ook een condoom als je seks hebt.
Met het recept van de huisarts kunt u de pil bij de apotheek halen. U kunt na een paar maanden met uw huisarts bespreken hoe de pil u bevalt. Inwendig onderzoek is niet nodig.
Zodra je als vrouw 21 jaar oud bent, wordt de pil of een spiraaltje niet meer vergoed vanuit het basispakket. Je hebt dan 3 opties: Zelf voor de pil betalen (kosten zijn circa 30 euro per jaar) Zelf het spiraaltje betalen (kosten zijn circa 70 euro per 10 jaar); plaatsing bij de huisarts is gratis.
Meer dan 12 uur geleden. Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Dan kan de werking van de pil verminderd zijn. Kijk in onderstaande tekst wat je moet doen om toch beschermd te zijn tegen een zwangerschap.
In principe is het niet ongezond om na het stoppen met de pil af te vallen. Je raakt vocht kwijt of je hormoonhuishouden past zich aan, waardoor je lichaam verandert. Wel is het altijd aan te raden om je huisarts te raadplegen als je extreem gewichtsverlies in korte tijd ervaart.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Om te beginnen met de anticonceptiepil neem je contact op met je huisarts. Aan de hand van een aantal vragen stelt jouw huisarts vast welke soort pil het beste bij jou en je situatie past. Je arts schrijft vervolgens een recept uit waarmee je de anticonceptiepil bij de apotheek op kunt halen.
De pil oefent zijn werking niet alleen uit op de eierstokken en baarmoeder, de hormonen vinden ook hun weg naar het brein. Sommige vrouwen zeggen zich somber te voelen, terwijl andere vrouwen juist opknappen van de pil.
Veel vrouwen vragen zich af of de pil hen depressief maakt. Dit is al vaak onderzocht, maar voorlopig vinden onderzoekers geen duidelijk verband in vergelijkende studies. Een nieuwe studie bij jonge vrouwen brengt daar geen verandering in, tenzij bij meisjes van 16 jaar.
De pil kan stemming veranderen
Oestradiol maakt in de hersenen namelijk serotonine vrij. Serotonine is een stofje waar je je gelukkig en opgewekt door voelt. De psychologen schrijven dat minder oestradiol zorgt voor minder serotonine, en dus minder gelukzalige gevoelens. De pil rommelt niet alleen met oestradiol.
Gebruikt u anticonceptie, bijvoorbeeld de pil, de prikpil of een vaginale ring? Wanneer u wilt starten met anticonceptie moet uw arts een recept hiervoor uitschrijven. Dit is wettelijk verplicht. Hierna kunt u zonder recept van uw arts zelf uw anticonceptie bij de apotheek bestellen.
In 2016 is een evaluatie van 22 onderzoeken gedaan. Hieruit bleek dat anticonceptiva met alleen progestagenen niet méér gewichtstoename veroorzaakten dan andere vormen van hormonale anticonceptie.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Had je door het slikken van de pil last van gewichtstoename? Deze bijwerking valt na het stoppen dan natuurlijk weer weg. Dat kan fijn zijn. Een ander prettig neveneffect is dat de pil ook je testosteronproductie platlegde.
Als je stopt met de pil komt je natuurlijke cyclus weer op gang. Bij de één duurt het langer dan bij de ander voordat je cyclus weer op orde is. Doordat de hormonen die je cyclus verzorgen weer vrij spel krijgen kun je klachten krijgen die vrouwen die geen pil gebruikt hebben zullen herkennen: Buikkrampen.
Het kan van een paar weken tot een jaar duren. Na de onttrekkingsbloeding is het wachten op je eerste natuurlijke menstruatie. Omdat je lijf gewend is aan een vaste hoeveelheid hormonen, kan het even duren voordat je normale menstruatiecyclus weer op gang komt.
De hormonen zijn te kort in je lichaam. Je kunt dan zwanger raken. Als je de pil daarna 7 dagen goed slikt, is het weer veilig.
Als je 1 dag te laat gestart bent met een nieuwe pilstrip ben je niet beschermd tegen zwangerschap. Het enige wat je dan kan doen is: Gebruik naast de pil ook een condoom de volgende 7 dagen dat je seks hebt.
In jouw geval is de kans aanwezig dat er een zwangerschap optreedt. Hoe groot die kans exact is, is moeilijk te zeggen, maar de kans is groter dan 1%.