Met een zachte, korte knor zegt het varken: “Hallo!” Maar als het hard klinkt, geeft het varken aan dat hij bang is en zich bedreigd voelt.
Varkens leven in een groep. Dus moeten ze met elkaar kunnen communiceren. Dat doen ze via lichaamstaal, maar ook met geluiden: de varkenstaal. Die bestaat uit tenminste twintig verschillende geluiden, variërend van ''knor'', ''knor, knor'', ''knor, knor, knor''' tot en met piepen en gillen..
Maakt een varken hoge geluiden zoals piepen of gillen? Dan is er iets aan de hand. Eenzaamheid of angst voor de varkenshouder worden op deze manier luid verkondigd. Een vrolijk varken maakt juist typische blaffende geluiden, net zoals een hond.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Voer absoluut geen vlees, zout en keukenafval aan varkens. Het voeren van vlees aan varkens is verboden vanwege het verspreiden van varkensziektes. Dus geef ook bijvoorbeeld geen boterham met een plakje worst erop.
Het is niet aan te raden om kippen en varkens bij elkaar houden. Varkens staan er om bekend dat ze kippen die in hun hokken terecht komen, doodbijten en opeten.
De staarten kwispelen als ze iets lekkers te eten krijgen. Je kunt dus waarschijnlijk zien dat varkens blij zijn door hun kwispelgedrag. Ze blijken ook te kwispelen als ze bekende varkens of mensen zien. Kwispelen is dus eerder een uiting van een positief dan een negatief gevoel.
Wat zijn de gevolgen van bijtgedrag bij varkens? Het bijten kan leiden tot verwondingen. De smaak van bloed en de onrust in het hok kunnen ertoe leiden dat het probleem escaleert en ook andere varkens het bijtgedrag gaan overnemen. Dit kan zelfs kannibalisme als gevolg hebben.
Varkens gillen, piepen, grommen en knorren. In totaal maken varkens ongeveer 26 verschillende geluiden.
Bladeren en andere plantdelen van de nachtschadefamilie (zoals aardappelen, aubergines en tomaat) zijn giftig voor varkens. Aardappelschillen voeren wordt dan ook afgeraden bij varkens. Daarnaast is het bij wet verboden om varkens keukenafval te voeren.
Geluid is voor varkens de belangrijkste manier om iets tegen elkaar te vertellen. Er zijn ongeveer 26 verschillende varkensgeluiden. Varkens kunnen knorren, grommen, schreeuwen, tandenknarsen en smakken.
Gedrag. Varkens zijn luie dieren, ze rusten wel 19 uur per dag.
Qua intelligentie zijn varkens te vergelijken met honden, chimpansees, dolfijnen en zelfs mensen. Een neuro-wetenschapper ( Dr. Suzanne Held van de universiteit van Bristol) heeft onderzoek gedaan naar de cognitieve vaardigheden van varkens en stelt dat er “genoeg bewijs is om onze relatie met varkens te heroverwegen”.
Natuurlijke vijanden van wilde zwijnen zijn wolf, lynx en bruine beer.Ook de mens behoort tot zijn natuurlijke vijanden: er zijn van het wilde zwijn fossiele botten gevonden die bewerkt waren door de mens.
Varkens aaien en masseren
En natuurlijk mag je naar hartenlust de varkens borstelen, aaien en masseren. De varkens genieten enorm van alle aandacht en gaan er graag eens goed voor liggen.
Vleesvarkens worden na 6-8 maanden al geslacht en zeugen vaak al na 2 jaar, omdat ze dan economisch niet meer rendabel zijn. In het wild worden varkens echter makkelijk 10-15 jaar en zijn er gevallen bekend van 20-25 jaar. In Nederland halen dus de meeste varkens hun eerste levensjaar niet.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Kou kan zeer gevaarlijk zijn bij transport en kan zorgen voor sterfte als gevolg van onderkoeling. Zelfs bij temperaturen boven nul. Door de wind kan een buitentemperatuur van 4°C voor een varken namelijk aanvoelen als -12°C. Door regen gaat de gevoelstemperatuur nog verder omlaag.
Varkens houden van nesten maken, ze slapen graag onder stro of dekens en je zult ze dan ook vaak dingen zien meeslepen naar hun eigen nest (ketel). Ook kun je ze zien graven in dekens of hun mand om alles precies zo te schikken dat ze er lekker onder weg kunnen duiken.
Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag.Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Varkens zien voornamelijk contrasten en alleen de kleuren rood, groen en blauw. Wat dan wel weer handig is: ze hebben een zicht van 310 graden en zien dus bijna helemaal rondom.
Paarden hebben een aangeboren afkeer van varkens. De meeste paarden zijn als de dood voor varkens, ook dit zal enige tijd en gewenning kosten. Hier geldt ook weer geef het de tijd en geef ze de kans.
Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien. Kippen lusten wél broodrestjes (en vooral ook veel andere restjes), maar ook hier: met mate.
Varkens zijn sociale dieren en moeten niet alleen gehouden worden. Een varken dat alleen gelaten wordt zal zich gaan vervelen. Sommige varkens kwijnen weg, anderen worden agressief. Ze kunnen daarom het beste paarsgewijs of in kleine groepen gehouden worden.