Patiënten klagen over een geknepen stemgeluid met staccato-achtige spraak waarbij, vooral bij woorden die beginnen met een klinker, de stem hapert. De stemgeving verbetert vaak bij reflexmatige uitingen zoals lachen, huilen, gapen, en bij praten in de slaap.
Door het verkeerd gebruik van de stem sluiten de stembanden niet goed. Hierdoor ontstaat heesheid, soms schorheid, soms geen stem, soms constant, soms wisselend. De spreekstemhoogte is meestal lager dan normaal, en hoge tonen geven bij het zingen problemen. Vaak is er last van keelschrapen.
Presbyfonie is een stemklacht die ontstaat door ouderdom. Om een normaal stemgeluid te maken moeten de stembanden goed tegen elkaar aan kunnen komen en (sluiten) en goed kunnen trillen. Door aanleg of ouderdom worden de spieren die de stembanden openen, sluiten en op spanning houden dunner.
Men spreekt van een spasmodische dysfonie als de spieren van de stembanden of het strottenhoofd deze onvrijwillige samentrekkingen vertonen. Een spasmodische dysfonie klinkt bij iedereen anders. Toch is het voor alle patiënten niet mogelijk om zonder behandeling een volledig normaal uitgesproken zin te maken.
Stembanden liggen in het strottenhoofd. Het strottenhoofd vormt een verbinding tussen de luchtpijp en de keelholte. De stembanden zorgen ervoor dat een persoon geluid kan voortbrengen en kan 'stemgeven'. De stembanden kunnen openen en sluiten.
De meest voorkomende aandoening is een ontsteking. Iedereen is wel eens hees bij een verkoudheid. Vaak worden de infecties veroorzaakt door virussen en genezen vanzelf. Ook als er een bacteriële infectie is, is dit vaak het geval.
De stembanden bestaan uit spieren die vermoeid kunnen raken na een lange inspanning. Wanneer u bij vermoeidheid van de stem toch verder gaat praten, forceert u de stem. Daardoor treedt nog meer vermoeidheid op en forceert u de stem nog meer. Bouw tijdens de dag dan ook periodes van stemrust in (5-10 minuten).
Een hyperkinetische dysfonie kenmerkt zich door: een krachtig samenpersen van de stembanden bij fonatie. een hoge ademhaling. te veel subglottische druk en een rauwe, schorre stem.
Cervicale dystonie (ook wel torticollis spasmodica of spasmodische torticollis genoemd) betekent letterlijk dystonie van de nek. Dystonie is een neurologische aan- doening die zich kenmerkt door onwillekeurige spier- contracties ofwel verkrampingen. Dat wil zeggen dat de spieren buiten de wil van de patiënt om bewegen.
StemvermoeidheidBij stemvermoeidheid kost het spreken veel moeite en kan je last hebben van een groot aantal klachten. De meest voorkomende zijn heesheid, gebrek aan stemkracht, moeite om luid te spreken en het niet kunnen aanhouden van een bepaalde toonhoogte.
Bij het ouder worden veranderen de stembandspieren mee; ze verliezen volume. Hierdoor ontstaat er een dunnere stem die vaak wat meer kraakt en wat minder krachtig is. De stembanden staan soms wat hol (= presbyfonie) en sluiten minder goed.
Een verkeerd gebruik van de stem kan leiden tot vormverandering van het stemplooiweefsel, waardoor stemplooinoduli (ook nog wel stembandknobbeltjes genoemd) ontstaan. De kno-arts stelt de diagnose.
- Mutatie – rond de leeftijd van 13-14 jaar daalt de spreekstem opvallend met ongeveer 8 halve tonen, van circa 268 Hz naar 173 Hz. Er is een grote schorheid met stembreuken tussen middenstem en lichte stem (vooral op onbeklemtoonde lettergrepen).
Dysartrie ('dys' betekent niet volledig en 'artrie' komt van articuleren, uitspreken) is een spraakstoornis die het gevolg is van een aandoening in het zenuwstelsel. Deze aandoening verstoort de werking van één of meer spieren die bij het spreken betrokken zijn.
In de meeste gevallen van een spontane laryngospasme is er sprake van gastro-oesofageale reflux. Door de reflux van de irriterende maagzuren in de slokdarm (of tot in de larynx bij laryngofaryngeale reflux) raken de wanden van de slokdarm en larynx beschadigd en ontstoken. Deze irritatie kan larygospasmen uitlokken.
Het gevoel van ademarbeid ontstaat met name bij bewust ademen en neemt toe bij meer ademarbeid of bij spierzwakte. Door bronchospasme kan een strak en benauwd gevoel op de borst ontstaan. Mogelijk komt dit door stimulatie van receptoren in de grote luchtwegen, die nauw verbonden zijn met gladde spiercellen.
In de neus en de longen zijn trilharen aanwezig die het slijm met het virus naar de keel transporteren. Als de trilhaartjes de hoeveelheid slijm niet aan kunnen, dan kunt u gaan hoesten. Door te hoesten wordt het slijm versneld omhoog gebracht in de keel, waarna het slijm wordt doorgeslikt of uitgespuugd.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Het is een perfect middel tegen hoesten, heesheid of keelontsteking. Gemberwortel zorgt voor warmte in je keel. Voeg een beetje honing toe dit verzacht je keel nog meer en bevat veel voedingsstoffen.
Het is algemeen bekend dat stress een hogere spierspanning met zich meebrengt. Je stembanden worden aangestuurd door twee verschillende spieren: de strottenhoofdspier en middenrifspier. Zij zullen minder goed functioneren wanneer ze onder continue spanning staan.
Soms is verwijzing naar de keel-neus-oorarts (KNO-arts) nodig. De huisarts kan namelijk niet diep in de keel kijken naar de stembanden. De KNO-arts kan dit wel met een speciale camera (laryngoscoop).
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
Neem zeven dagen volledige stemrust. Dit houdt in: helemaal niet spreken, ook niet fluisteren. Wanneer u kleine kinderen heeft, kan het zeer helpend zijn om een spraak-app te downloaden.