Zo stel je vast of je hond een verkoudheid heeft: Een hondenhoest, ook wel kennelhoest genoemd, klinkt meestal hoog en klinkt alsof er iets vastzit in de keel van je hond. Na een hoestbui kan je hond wat vloeistof opgeven. In milde gevallen is het voornaamste symptoom een luide hoest.
Een hoestende hond klinkt eigenlijk bijna hetzelfde als een hoestend mens. Je herkent het dus ook snel. Wist je dat hoesten een veelvoorkomende klacht is bij honden? Als dit af en toe is, kan het hoesten niet zoveel kwaad.
Jouw hond kan, net als jij, een loopneus krijgen. Echter kennen honden geen onschuldige neusverkoudheid. Wanneer jouw hond last heeft van overmatige neusuitvloeiing, maar verder nog actief is en een normale eetlust heeft, kun je even afwachten hoe het gaat.
Wat kunt u doen? Wrijf over de keel zodat uw dier slikt of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie.
De hond heeft het benauwd, maakt de hals lang en ademt met korte, krampachtige bewegingen. Hij produceert daarbij rochelende of snurkende geluiden. Bij extreme benauwdheid zie je de hond zelfs 'neusvleugelen', hierbij spert de hond zijn neusvleugels wijd open om zoveel mogelijk lucht te krijgen.
Binnen korte tijd wordt hij ziek. Hij kan nog enkele weken blijven kuchen. Maar als uw hond gezond de struiken in gaat en er hoestend of proestend weer uit komt, heeft hij zich mogelijk verslikt en is er een vreemd voorwerp in zijn luchtpijp terecht gekomen.
Hoe klinkt kennelhoest
Kennelhoest klinkt als een droge, harde kuch waarbij het lijkt alsof de hond iets in de keel heeft zitten. De hoestbuien duren soms erg lang en resulteren mogelijk ook in kokhalzen of zelf braken.
Het niezen van een hond is een gezonde lichamelijke reactie om bepaalde stoffen uit de neus of longen te verwijderen. Door een krachtige nies wordt het lichaam beschermd tegen bepaalde voorwerpen die daar niet moeten zijn.
Bij reverse sneezing zuigt een hond de lucht, zoals de naam al doet vermoeden, snel naar binnen via de neus. Vaak maken honden tijdens reverse sneezing een snuivend of knorrend geluid, ook lijkt het of het dier probeert in te ademen terwijl hij niest.
Symptomen van een longontsteking bij honden en katten
Dieren met een longontsteking zijn vaak kortademig en benauwd. Je ziet vaak de neusvleugels bewegen tijdens de ademhaling. De ademhaling is versneld en ze kunnen hoesten en koorts hebben.
Therapie bij de hoestende hond
We proberen altijd de onderliggende oorzaak van het hoesten aan te pakken, dit is veel effectiever dan bv de hoest onderdrukken. Medicijnen die vaak gebruikt worden zijn: antibiotica, ontstekingsremmers, steroïden, hartmedicatie, vochtafdrijvers, inhalatie medicatie.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
Zacht brommen: Dit klinkt bij sommige honden ook wel eens als knorren. Het drukt tevredenheid uit en moet niet verward worden met een dreigend op mopperend gegrom. Bij het zachte brommen hoort een ontspannen houding van je hond.
Hoe weet ik of mijn hond kennelhoest heeft? Honden met kennelhoest hebben last van een acute, harde en droge hoest. Soms wordt er dik, wit slijm opgegeven en worden de klachten verward met braken. De eigenaar denkt zeer geregeld dat er iets in de keel vast zit, zoals een botje of takje.
Het slijmvlies in de keel en het strottenhoofd zijn ontstoken en de hond krijgt last van een droge, harde en krampachtige hoest, met gevolg dat hij gaat kokhalzen. De hond raakt hees en de keel is gevoelig bij aanrakingen. De hond heeft een antibioticakuur nodig als hij koorts heeft.
Sommige infecties, virussen, of zelf bacteriën zijn soortspecifiek, daarom hoef je je geen zorgen te maken dat je je hond kunt besmetten met jouw verkoudheid. PetMD zegt dat een verkoudheid alleen kan worden overgedragen op mensen en niet op huisdieren.
Honden en katten kunnen ook last hebben van hun luchtwegen. De bekendste luchtwegaandoening bij de hond is kennelhoest en bij de kat niesziekte. Er kunnen echter ook andere luchtwegaandoeningen spelen, zoals chronische bronchitis of longontsteking, maar ook parasitaire infecties, zoals longworm.
De hond begint vaak fanatiek met de kop schudden en over de neus wrijven. Misschien zie je iets zitten als je kijkt in de neus van je hond. Het beste gaat dat door een spiegeltje onder de neus van je hond te houden.
In principe kan een kennelhoestinfectie binnen enkele dagen vanzelf overgaan. Indien het hoesten niet binnen een paar dagen stopt of wanneer uw hond ziek is, dan is het verstandig om de hond te laten onderzoeken en behandelen door een dierenarts.
Een hoestdrank die de keel verzacht kan de hond enige verlichting bieden van de klachten. Dit middel kan bij de dierenarts, maar ook bij een drogist worden aangeschaft. De dierenarts kan slijmoplossende middelen met bijvoorbeeld broomhexine voorschrijven.
Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) is de meest voorkomende oorzaak van plots hoesten bij de hond. Je hond is dan meestal niet ziek en eet en drinkt nog gewoon goed. Soms zie je dat je hond dan ook veelvuldig zijn keel schraapt/kokhalst en wit slijm opgeeft. Je hond kan ook iets vast hebben zitten in zijn keel.
Als u vermoedt dat uw hond iets in de keel heeft, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan. Bij geringe klachten kunt u wachten tot de eerste werkdag. Bij benauwdheid en als de hond veel last heeft van het voorwerp, kunt u beter met spoed naar de dierenarts gaan.
Dat kan komen door het samentrekken van de spiertjes in de luchtwegen. Andere redenen zijn een ontsteking van het slijmvlies of slijm. De ademhaling kan een hoge piep geven doordat de luchtwegen minder ruimte hebben. Soms hoor je ook een brommend (lager) geluid of een zagende ademhaling.
Ademhaling hond checken
Ga schuin achter de hond staan en tel hoe vaak de hond ademhaalt. De ademfrequentie (hoe vaak een hond ademhaalt in een minuut) is 10 tot 30 keer per minuut. Kleine honden en puppy's hebben over het algemeen een hogere ademfrequentie dan grotere honden.