Wat trek je je pasgeboren baby tot ongeveer 3 weken oud aan in de zomer? Tip: Het huidje van je baby is heel kwetsbaar voor de zon. Leg je kindje daarom altijd in de schaduw, of kies voor een (overslag)romper met lange mouwen met een (luchtig) broekje eroverheen.
Je kindje zal warme kleding en verschillende laagjes nodig hebben. Meerdere laagjes zijn altijd handig, omdat je zo dingen kunt aan- of uittrekken als dat nodig is. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld een rompertje met lange mouwen, met daaroverheen een trui of een shirtje met een vest.
Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed warmhouden, ook niet in de zomer. De eerste maand moet je hier rekening mee houden. Kleed hem daarom warm aan, bijvoorbeeld met een romper met lange mouwen, een broek en sokken. Een mutsje kan de eerste dagen nodig zijn, ook met warm weer.
Het beste is om zelf een wat dunnere jas of een vest te dragen, dit maakt het omdoen van de draagzak of draagdoek makkelijker dan met een hele dikke winterjas. Let op dat je kindje niet tegen jou aan zit maar tegen je jas, zorg dat het gezichtje altijd vrij is en je baby een vrije ademweg heeft.
Zeker als ze net geboren zijn, kunnen ze zichzelf nog niet op temperatuur houden en hebben ze die kleertjes dus echt nodig. Trek in de beginperiode daarom je baby ook zeker een romper met lange mouwen en een broekje aan. Ook een mutsje is zéker de eerste dagen een must. Kies voor katoen, dat ademt lekker.
Je baby kan gelijk vanaf de geboorte in een slaapzak slapen. Voor pasgeboren baby's is een slaapzak fijn omdat het een veilig en geborgen gevoel geeft. Als je baby meer gaat bewegen, dan is een slaapzak zeker aan te raden. In een slaapzak kan je baby veilig slapen en hij blijft lekker warm en comfortabel.
We raden je aan om te denken in setjes: rompers, truitjes en broekjes (al dan niet met voetjes). Bij de geboorte heb je een 5-tal setjes nodig van maat 50, maar het kan geen kwaad om ook al een setje van een grotere maat te kopen. Het ene baby'tje komt al wat groter ter wereld dan het andere.
– Ga liever ongeveer 15 minuten naar buiten om even lucht te happen. Zodra de baby last heeft van ongemak: honger, hij moet verschoond worden of heeft het koud, dan gaan jullie direct terug naar huis om op te warmen. Met de baby naar buiten in de winter: let op de babydrager!
Veel moeders vragen zich af wanneer ze hun baby een pyjama aan mogen doen. Je baby mag een pyjama aan vanaf 1 jaar. Je moet dit ook niet eerder doen, want tot deze leeftijd hebben ze nog kans op wiegendood. Daarom moet je jouw baby kleden voor deze leeftijd in een onesie / romper met een baby slaapzakje.
Wanneer een baby het te warm krijgt, bijvoorbeeld door te warme kleding, kan hij warmte-uitslag krijgen. Warmte-uitslag kan je herkennen aan rode bultjes, of als blaasjes die gevuld zijn met vocht. In de zomer kan een baby zelfs een zonnesteek krijgen of zonnebrand, wanneer hij te lichte kleding draagt.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Zorg er wel voor dat de temperatuur in het kamertje tussen de 16°C en 18°C blijft. Wel altijd oppassen voor tocht!
Een 6-tal setjes per maat is ideaal. Dat kunnen 6 broekjes en 6 T-shirts zijn, maar evengoed 3 kleedjes met 3 leggings en 3 salopettes met 3 T-shirts. Je hebt dus zeker geen 6 stuks van elk kledingstuk nodig. Denk in outfits en houd vooral rekening met wat comfortabel is voor je baby en wat jij mooi vindt.
Wanneer je baby acht weken of jonger is, is de temperatuur in de babykamer het beste circa 20 graden. Als hij twee maanden of ouder is, is een temperatuur tussen de 16 en 18 graden ideaal. Dit klinkt misschien koud, maar je baby zal goed kunnen slapen onder deze omstandigheden.
In principe kan je een baby prima 2 dagen dezelfde romper laten dragen. Als je echter een baby hebt die veel spuugt, kan je ook meerdere rompertjes per dag nodig hebben.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
Na een voeding is meestal het beste moment om naar buiten te gaan met je baby. Zo weet je dat hij niet gelijk weer honger krijgt, en is de kans groot dat hij lekker in slaap zal vallen. Zorg ook voor een schone luier vlak voordat jullie weggaan. Neem een complete luiertas mee waarin niks mist.
Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.
In de winter voorzie je wel gewoon een lekker warm fleecedekentje. Leg dit zowel boven als onder je kleintje zodat er niet te veel koude van onder de bak komt. Ook kan je de kinderwagen opmaken met een wikkeldekentje waarin je kleintje plaatsneemt of je kan de voetenzak van je Maxi-Cosi gebruiken.
Vuistregel: hetzelfde aantal lagen + 1
Een handige vuistregel als je naar buiten gaat 's winters met je baby is: doe hetzelfde aantal lagen aan als jij aan hebt, plus één extra laag. Als je baby in een draagzak of draagdoek zit, is een extra laag zoals een slaapzakje, niet altijd nodig.
Op de babyuitzetlijst zul je zien dat één babyjasje of babyvestje genoeg is voor je pasgeboren baby. Dat is over het algemeen ook zo, maar natuurlijk is het handig een extra babyvestje of babyjasje in huis te halen, vooral als je met je baby vaak de deur uitgaat in de herfst of winter.
Kies voor een pyjama of nachthemd met knoopjes om je baby makkelijk te kunnen voeden. Het heeft geen zin om jezelf meteen na de bevalling in een strakke broek of jeans te wurmen. Laat je lichaam uitrusten en geniet van de eerste momenten met je baby in een comfortabele joggingbroek of (zwangerschaps)legging.
Baby's hebben na de geboorte veel moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur. Zorg er dus voor dat het eerste pakje genoeg warmte geeft en bestaat uit: een zachte romper (met lange of korte mouwen), een longsleeve, een vestje, een broekje, sokjes en een mutsje .