Ongehuwde vrouwen dragen het haar in lange vlechten; gehuwde vrouwen dragen een hoofddoek of ze slaan een stuk van een mantel over hun hoofd. De mannenkleding bestaat uit hemd, kleed, een korter overkleed, een gordel en mantel, en een soort broek of kousen (beenlingen of hosen).
Bestonden de eerste gewaden nog vooral uit dierenhuid en dierenvellen, later werd ook vlas, wol en leer geïntroduceerd en soms zelfs gecombineerd. Ondertussen is kleding niet meer weg te denken uit de (moderne) geschiedenis. Van eenvoudig tot uitbundig: het is allemaal al wel een keertje bedacht.
Zo rond 1900 was de mode totaal anders. Lange rokken, gedragen met hooggesloten blouses en natuurlijk kon het korset met walvisbaleinen niet ontbreken. Elke fatsoenlijke vrouw droeg een korset. Vrouwen uit de arbeidersklasse droegen geen korset.
De look van de jaren '50
Vrouwen in de jaren '50 droegen meestal een rok met daarop een blouse met een vest of een twinset. Een twinset was een gebreid truitje met korte mouwen en een vestje met lange mouwen in dezelfde kleur. De rok kon een kokerrok zijn of een wijd uitlopende rok, in de stijl van de New Look.
Vrouwen droegen voornamelijk t-shirts, vesten, truien, spijkerbroeken, en korte en lange rokken. In tegenstelling tot de jaren '50 en '60 was het gebruik van accessoires vrij sober in de jaren '70, al schaften vrouwen in deze tijd wel massaal een schoudertas aan.
Voor vrouwen zijn de jaren 60 dus ontzettend divers. Zij begonnen deze jaren met A-lijn rokken, blouses en nette schoenen en gingen vanaf daar zo naar de minirok en de hippie-stijl. Aan het begin van deze jaren zat je dus nog goed met een pastelkleurige rok en een nette haarband in je haar.
Populaire kledingstukken van deze tijd waren de lange, wijde rokken, strakke minirokjes, spandex en wielrennerbroekjes. Waar de broeken overwegend strak zaten, werden de truien juist een paar maten te groot gedragen.
Vrouwen droegen vaak kleine hoeden die net om de hoofd heen pasten, clochehoeden genaamd. 's Avonds droegen vrouwen opvallendere hoeden die waren versierd met glasparels. Andere veel geziene accessoires van deze tijd zijn het sigarettenpijpje, lange sjaals en kettingen.
Aan het begin van de twintigste eeuw streefden moderne vrouwen meer bewegingsvrijheid na. De meest vooruitstrevende dames kleedden zich in Reformkleding zonder korset. Na de Eerste Wereldoorlog werden de rokken allengs korter, en de mode voor vrouwen steeds gemakkelijker draagbaar.
Begin 19e eeuw gingen de vrouwen nog steeds deftig gekleed door het leven. De jurken kwamen nog steeds tot aan de enkels, maar de tailles werden smaller en de schouders bloter. Vanaf 1833 zien we de rokken weer breder worden. Er werd gewerkt met verschillende lagen, strikken en enorme hoepels.
Kleding uit de jaren '20 stond tevens bekend om de grote aandacht voor detail. Zo zat er zelden een draadje los of een steekje verkeerd. De heren-garderobe bestond in de meeste gevallen uit een verzameling van keurige maatpakken, leren Oxford veterschoenen en een of meerdere vilten hoeden.
Overdag droegen vrouwen clochehoeden, de hoedrand diep over het gezicht getrokken en 's avonds werden mooi versierde tulen haarbanden gedragen, ook vaak afgezet met glasparels. De charleston was een geliefde dans in de roaring twenties en de schoenen waren indertijd dan ook bedoeld om mee te dansen.
Korte rokken, hoeden, kort haar, rode lipstick, charleston, colbertkostuums, Coco Chanel; sleutelwoorden die kenmerkend zijn voor de jaren 20 gaven het leven een nieuwe impuls na de Eerste Wereldoorlog. Jaren 20 kleding staat voor vrijheid, blijheid, optimisme en voorspoed.
Al 200.000 jaar begonnen de verre voorouders van de moderne mens kleding, te dragen. In het begin waren deze kleren niets meer dan een bescherming tegen omgevingsinvloeden zoals regen of kou. In de ijstijd (ongeveer 130.000 jaar geleden) gebruikte de mens dierenhuiden, bont en plantaardig materiaal als kleding.
Lange tijd heeft het Franse hof de mode bepaald. Een mode van peperdure stoffen voor mannen en vrouwen. Dat veranderde toen in 1789 de Revolutie uitbrak. Mannen die vóór de Revolutie waren droegen een lange broek met een eenvoudig overhemd.
Met name tweed jasjes, jasjes met brede revers en broeken met omslagen waren populair. Ook gingen steeds meer mannen over op nylon overhemden en smalle dassen. In de avond was het niet meer zo gebruikelijk om een smoking te dragen. In plaats daarvan werden juist donkerkleurige kostuums veel gedragen.
In tegenstelling tot de jaren '20, waren dameshoeden in de jaren '30 een stuk minder belangrijk. Het haar werd echter nog steeds vrij kort gedragen en bont en make-up waren behoorlijk populair. Een nieuwe trend die rond de jaren '30 ontstond was het borduren of graveren van initialen in kleding.
Populaire kledingstukken voor vrouwen waren spijkerblouses, driekwart-broeken, felgekleurde of panterprint leggings, wielrennersbroekjes, zwarte spijkerjacks, korte jurkjes, tuinbroeken en beenwarmers.
In de 18e eeuw zette Frankrijk de toon in de mode
Het silhouet van de vrouwen werd gevormd door korsetten en hoepelrokken die varieerden naargelang de periode. Zowel mannen als vrouwen droegen gepoederde pruiken, vooral in Frankrijk, waar alle hoven in Europa naar keken.
De mannen droegen vaak redelijk korte broeken en eenvoudige jasjes. De vrouwen droegen lange jurken met schorten erover. Sieraden waren zeldzaam: vaak bleef het bij een trouwring. Een jurk uit de achttiende eeuw.
Mode is een afspiegeling van het tijdsbeeld. De mode reageert op maatschappelijke en economische veranderingen. De roklengte is daar in de eerste jaren na de tweede Wereldoorlog een goed voorbeeld van. In die jaren van schaarste werden de rokken langer en wijder.
De jaren 90, en met toenemende mate ook de zeroes, zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen loopt tegenwoordig maar in oversized fleece truien, Tommy Hilfigger-kleding met grote logo's, Dr. Martens, Nike Air Max 90, Kappa, Umbro, wijde broeken, zeiljacks en andere modetrends uit die tijd.
Een woonkamer die blauw staat van de rook, rondrijden zonder autogordel en gewoon de speeltuin in zonder toezicht: dingen die je vast herkent als je bent opgegroeid in de 80's. Nou, dat is nu wel anders! Deze acht alledaagse zaken uit de jaren 80 kun je je tegenwoordig bijna niet meer voorstellen.
In 1981 was het eerst een enorme hit in de discotheken over de hele wereld en waaide het over naar de radiostations. Hierdoor belandde het ook nog in de meeste landen in de top 3 van de hitlijsten.